Te iubesc, dar mă iubesc mai mult pe mine! Asta mă face egoistă?
Între te iubesc și mă iubesc nu ar trebui să existe nicio diferență, însă, din păcate, nu multe persoane înțeleg asta. De fapt, pentru a ajunge la acest echilibru între te iubesc și mă iubesc este nevoie de multă muncă personală, multă muncă cu tine însăți și de multă dorință de evoluție emoțională. Oamenii, prin natura lor, au o doză de egoism în interior și doar de ei depinde dacă-l vor canaliza constructiv sau nu, pentru că da, deși poate suna ciudat, egoismul ne este benefic într-o anumită măsură. Iată cum să știi să faci diferența între iubire și egoism într-o relație!
Când e nevoie de egoism în iubire?
Iubirea, metaforic vorbind, poate fi asemănată cu un altar, cu acel loc sacru la care mergi pentru că te simți bine, pentru că te liniștești și pentru că îți dă putere, curaj și încredere în tine. În momentul în care acel altar devine unul de jertfă, pe care tu-ți sacrifici dorințele, nevoile, necesitățile și sentimentele de dragul celuilalt, în momentul în care celălalt profită de tine, nu se mai poate vorbi de iubire. Aici va fi nevoie de egoism, va fi nevoie să te gândești la tine înaintea tuturor pentru a pune punct suferinței. Astfel, între iubirea pentru celălalt și iubirea de sine se creează o mare prăpastie și egoismul ar putea fi coarda care să te ridice la suprafață. Iubirea nu înseamnă să te sacrifici pentru alții, dar nici să-i sacrifici pe alții pentru binele tău. De multe ori, pentru a ieși dintr-o relație toxică, este nevoie de egoism și multă iubire de sine.
Când egoismul tău se impune în fața iubirii
Iubirea înseamnă, printre altele, libertate și încredere, iar aceste două valori sunt cruciale pentru cuplurile care-și doresc să îmbătrânească împreună. Dacă îi vei impune partenerului stilul tău de viață, pasiunile și plăcerile tale, dacă-i vei impune să facă ceea ce zici tu și ce vrei tu, tu fiind convinsă că asta este cel mai bine pentru el și pentru voi, relația se va încheia. Aceasta este o formă de egoism autoritar care poate distruge în timp chiar și cele mai solide cupluri. Acordă-i celuilalt spațiul de care are nevoie, iar tu dedică-te pasiunilor tale și îndeplinește-ți poftele fără să depinzi de celălalt.
Cât mă iubesc pe mine și cât te iubesc pe tine?
În Biblie scrie că trebuie să ne iubim aproapele ca pe noi înșine, ei bine, iată o cerință foarte greu de respectat, dar nu imposibil. Dacă te iubești pe tine, implicit vei fi fericită, liniștită, împăcată și toate aceste trăiri le vei putea răsfrânge asupra partenerului. Deciziile cu impact major asupra cuplului ar trebui luate întotdeauna împreună, punând în balanță ceea ce simt și-și doresc ambii parteneri. Astfel, egoismul nativ al fiecăruia va fi controlat de sentimente. Ține cont că și compromisurile sunt necesare într-o relație, însă niciodată nu trebuie să devină obișnuință și nu trebuie să schilodească psihic sau emoțional pe cel care le face. De asemenea, nu ar trebui să existe în cuplu reproșuri legate de cine iubește mai mult pentru că și acestea vin din egoism combinat cu orgoliu.