Teama de implicare a barbatilor
Iata o problema a zilelor noastre cat se poate de reala. Multe cupluri se confrunta cu aceasta problema, in special prin prisma perceptiei masculine.
Cu toate ca o relatie de cuplu stabila presupune incredere reciproca si lipsa temerii ca partenerul ar putea profita de slabiciunile tale, totusi, exista cazuri in care intimitatea cuplului declanseaza neliniste, sentimente de rusine, dorinte de indepartare si de evitare a celuilalt. Iar acest lucru li se intampla in special domnilor.
Care ar putea fi explicatiile acestui fenomen?
O prima explicatie de specialitate pentru teama de implicare a barbatilor face referire la o relatie defectuoasa, lipsita de incredere, afectiune si suport, a barbatului cu mama sa in copilarie. O mama inconsecventa in grija, atentia si afectiunea fata de copilul sau, fie ca este vorba despre un baietel, fie ca este vorba despre o fetita, poate genera in viitorul adult dificultati de asumare a unei relatii intime de cuplu.
De asemenea, acelasi lucru se poate intampla si in cazul unei mame agresive, agitate sau nervoase. Barbatul adult se va teme sa se implice emotional intr-o relatie de cuplu, incercand astfel, in mod inconstient, sa se apere de agresivitatea si puterea mamei, de care nu s-a putut apara in trecut din cauza inferioritatii puterii sale si a identitatii de sine inca in constructie.
O alta explicatie de specialitate pentru frica de implicare emotionala a barbatilor ne vorbeste despre un teritoriu invadat in copilarie, ceea ce il va determina pe barbat sa asocieze implicarea emotionala intr-un cadru intim cu o femeie cu durerea si suferinta.
Astfel, isi refuza sansa de a iubi si de a se lasa iubit de o femeie. Daca s-ar implica emotional, atunci ar deveni mult mai intim si mai apropiat de partenera, ceea ce i-ar permite acesteia sa se apropie periculos de mult de el. Iar acest lucru ii provoaca o anxietate teribila.
Remedii terapeutice pentru teama de implicare emotionala
Specialisti in terapia cuplului si a familiei au propus o serie de strategii promitatoare pentru a remedia temerea barbatilor de a se implica emotional intr-o relatie de cuplu serioasa si stabila.
In primul rand, o buna implicare emotionala cu celalalt se poate realiza atat timp cat si barbatul are un bun contact cu lumea sa interioara. A fi in contact cu spectrul tau emotional presupune o buna cunoastere si intelegere a laturii emotionale umane. Acest fapt va conduce si la o intelegere extinsa a emotiilor partenerei de cuplu.
In al doilea rand, premergator dezvoltarii unui optim contact emotional intim este necesara stabilirea unei bune intimitati non-verbale, si ma refer aici la cea senzoriala. Simturile noastre sunt canalele prin care comunicam unii cu ceilalti, la nivel corporal.
Evident ca si mesajele verbale au o importanta majora in procesul de comunicare datorita avantajului acestuia de a ne ajuta in exprimarea emotiilor, sentimentelor si gandurilor noastre catre partener.
Insa limbajul non-verbal are marea calitate de a fi perceput imediat, clar si fara distorsiuni. Acest tip de limbaj, spre deosebire de cel verbal, cu greu poate distorsiona sau preface realitatea noastra interioara.
In felul acesta, barbatul poate invata ca a se implica emotional intr-o relatie de cuplu nu inseamna neaparat blocaj in angoasa si nefericire, ci dimpotriva.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei