Teama de nastere. Cum o depasim?
Momentul in care o femeie afla ca este insarcinata este unul dintre cele mai emotionante momente pe care aceasta le traieste in intreaga viata. Sarcina, daca este una fara probleme, este o perioada infloritoare pentru femeie. Toate transformarile menite sa pregateasca femeia pentru a deveni mama sunt traite plenar si cu multa bucurie. Chiar si spre finalul sarcinii, cand totul este mult mai solicitant si mai greu, femeia depaseste cu bucurie orice obstacol si asteapta cu mare nerabdarea sa traiasca minunea de a fi mama. Tot spre finalul sarcinii, in ultimul trimestru, incep sa apara nelinisti in legatura cu momentul nasterii. Cum va fi? Cat de greu? Voi face fata? Sunt intrebari care nu-i mai dau pace viitoarei mamici.
Frica de nastere este din ce in ce mai intalnita in primul rand pentru ca nasterea este o experienta absolut noua si femeia nu stie la ce sa se astepte. Apoi toate povestile horror despre nastere auzite fie ca vrei sau nu, despre cat de dureros si dificil este, o ingrozesc pe viitoarea mama care se gandeste serios cum va trece peste aceasta incercare. Din acest motiv, foarte multe femei aleg sa nasca prin cezariana pentru a evita un travaliu lung si dureros si, eventual, o nastere traumatizanta. Chiar si la urmatoarele nasteri poate sa reapara frica. Si aceasta pentru ca acum femeia stie cam ce va urma si se teme de momentele mai dificile, dar si pentru ca nicio nastere nu seamana cu alta, fiecare este unica.
De unde aceasta frica?
In mare parte, frica vine din familie. Femeia a fost martora la povestile femeilor din familie ce au nascut si si-au povestit experienta. Apoi mass-media este un alt factor, prin stirile despre femei care au nascut foarte greu sau care au murit incercand sa nasca natural. Mai sunt si medicii, nu toti, care prefera o cezariana in locul unui travaliu foarte lung. Faptul ca nu exista personal suficient si anume pregatit pentru a asista femeia cu rabdare si blandete pe toata perioada travaliului, indiferent cat ar dura, le determina pe multe dintre viitoarele mame sa aleaga cezariana. Sa nu uitam ca si filmele au contribuit din plin la intarirea credintei ca trebuie sa ne fie frica sa nastem. In filme, nasterea este prezentata mereu ca fiind ceva ingrozitor. Femeia sfarsita de puteri tipa si este transfigurata incercand sa dea nastere pruncului. In realitate, nu este chiar asa, iar transfigurarea e mai mult din cauza efortului si nu a durerii, cum s-ar crede.
Cum depasim frica de nastere?
Principalul motiv pentru care ne este frica de nasterea naturala este ca ne temem de durere. Insa e foarte important sa stim ca durerile nu sunt insuportabile si nici continue. Durerea vine si pleaca. Ne lasa ragaz sa ne tragem sufletul si sa ne incarcam bateile, chiar daca pentru scurt timp. Si mai trebuie sa stim ca toleranta la durere este diferita. Asa ca daca o femeie spune ca a fost ingrozitor, acest lucru nu inseamna ca si pentru noi va fi la fel. Bineinteles ca si reciproca este valabila. Apoi, extrem de important este sa stim ca, pentru a diminua simtitor de mult durerea, trebuie sa ne mutam atentia pe altceva. Sa ne gandim la altceva, sa stam de vorba, sa povestim ceva. Sa radem, ar fi ideal, desi e mai dificil. Ideea este sa facem ceva care sa ne mute atentia de la durere.
Un alt punct important este sa ne proiectam mental in momentul in care totul se va sfarsi. Sa ne imaginam cat mai in detaliu, pentru a ne tine mintea ocupata, ce vom face dupa ce vom avea puiul in brate. Cum il vom alinta, cum il vom alapta, cum ii vom canta, cum va fi prima noapte impreuna.
Si nu in ultimul rand, trebuie sa stim ca organismul femeii este programat sa faca fata nasterii. In momentul travaliului se produc descarcari care ne ajuta sa facem fata durerii si efortului. Iar imediat dupa, bucuria intalnirii cu mica fiinta este inegalabila.
Text: Psiholog Loredana Andrei