Tehnici de automotivare
Motivul pentru care unii oameni renunta cu usurinta la scopurile lor, in timp ce altii se ambitioneaza sa mearga mai departe in ciuda adversitatilor, are legatura cu tipul de motivatie care ii ghideaza. Stiinta motivatiei ne asigura ca motivatia intrinseca, cea care porneste din interior, energizeaza si da o directie comportamentului. Rezulta ca motivatia este o energie minunata, la care avem acces doar daca este folosita in moduri care au sens pentru noi. Acest lucru se intampla atunci cand nevoile noastre fundamentale sunt implinite. Teoria autodeterminarii a identificat trei nevoi care, odata satisfacute, conduc catre atingerea scopurilor in viata: nevoia de autonomie, de competenta si de conexiune. Nu suntem fericiti, entuziasti, motivati atunci cand comportamentele noastre sunt determinate de altii sau cand forte exterioare ne preseaza sa gandim, sa simtim sau sa actionam intr-un anumit fel. Avem nevoie sa ne simtim autorii propriului nostru destin. Dupa ce ti-ai clarificat obiectivele, care nu trebuie sa fie usor de atins, dar neaparat realiste, observi ca viata iti arunca in cale obstacole care pot pune la indoiala dorinta ta de a continua. E nevoie sa dispui de instrumente psihologice pentru automotivare.
Metode de automotivare
-
Scrisul
Identifica ceea ce iti doresti si scrie, nu doar scopul final, ci toti pasii pe care ii ai de parcurs. Incearca sa scrii cat mai clar si mai specific, incluzand si aspectele cantitative (masurabile), cat si calitative (ceea ce simti, experimentezi). Apoi pastreaza-l undeva la vedere, cum ar fi deasupra biroului unde lucrezi. Mintea noastra ne pacaleste usor si avem tendinta de a mai uita detalii semnificative. In plus, vei fi mai responsabil in atingerea scopurilor si poate servi ca un memento al tuturor progreselor realizate.
-
Angajamentul public
Atunci cand te angajezi in mod public, in fata prietenilor sau a colegilor, ca vei duce la indeplinire un obiectiv, iti asumi responsabilitatea de a finaliza ceea ce ti-ai propus. Angajamentul public este ca un combustibil motivational care iti va permite sa inaintezi pe drumul pe care l-ai ales. Este neplacut ca ceilalti sa se indoiasca de integritatea si responsabilitatea ta, in cazul in care nu te achiti de promisiune.
-
Dialogul cu sine
Dialogul cu sine sau adresarea la persoana a doua reprezinta un instrument cognitiv eficient de automotivare. Incearca sa intocmesti o lista cu cateva indemnuri incurajatoare si adreseaza-ti-le ca si cum ai fi o alta persoana.
-
Focalizarea atentiei pe ceea ce a mai ramas
In loc sa te gandesti la cat ai realizat dintr-un proiect, incearca sa iti focusezi atentia pe cat a mai ramas. Orientarea spre trecut, spre ce a fost, nu iti da forta sa mergi mai departe. Esti intr-un contact mult mai bun cu scopurile propuse daca privesti din prezent spre viitor. Oamenii optimisti si echilibrati se orienteaza spre viitor, au sperante si planuri de dus la indeplinire.
Ofera-ti din cand in cand cate o recompensa, deoarece te face fericit si previne epuizarea. Recompensa nu trebuie sa fie mare, uneori doar o scurta plimbare in natura poate avea un efect pozitiv asupra noastra. Fiecare progres trebuie recompensat cu o mica bucurie. Tentatia noastra de a abandona, setata evolutionist, este mare si e nevoie de autocontrol si perseverenta in efort pentru a continua. Fiecare pas facut in directia scopului este el insusi o recompensa care intareste comportamentul.
-
Cautarea unui model
Sigur exista oameni care au atins excelenta in domeniul in care tu ai ales sa iti implinesti potentialul. Admiratia fata de un model te va incuraja sa mergi mai departe si sa perseverezi in atingerea scopului.
Poti alege o viata mediocra, in care sa supravietuiesti confortabil, preferand hedonismul vietii de consum. Dar, daca ai ajuns pana la finalul acestui articol, faci parte din acea categorie de persoane care au ales sa isi testeze limitele, sa aspire la atingerea excelentei intr-un anumit domeniu, ducand astfel o viata mai plina de sens.
Text: Psiholog Dana Comanescu