Tehnici de inseminare artificiala disponibile in Romania
Inseminarea artificiala reprezinta o tehnica de reproducere umana asistata, prin care celulele reproductive masculine sunt introduse in tractul genital feminin, la diferite niveluri ale acestuia. In cadrul Clinicii Columna se practica inseminarea artificiala cu sperma preparata direct in cavitatea uterina.
Ce reprezinta tehnica de inseminare artificiala?
Inseminarea artificiala se poate realiza cu sperma partenerului sau cu sperma de la donator necunoscut din banca de sperma. Indicatiile inseminarii artificiale pot fi masculine, feminine sau mixte.
Cele masculine sunt reprezentate de modificari usoare sau medii ale parametrilor spermogramei, de diverse disfunctii erectile, de lipsa indelungata din tara.
Cele feminine sunt reprezentate de patologiile ovariene care au drept consecinta anovulatia si este necesara stimularea ovariana, de o anumita patologie tubara – trompe cu traiect mai lung, de patologiile cervicale care au drept consecinta teste postcoitale negative.
Inseminarea artificiala necesita o serie de investigatii inainte de stabilirea indicatiei
Ca orice manevra medicala, inseminarea artificiala necesita o serie de investigatii inainte de stabilirea indicatiei. Aceste investigatii sunt reprezentate de:
– culturile de col – PAPS;
– complexul TORCH;
– testarea permeabilitatii tubare prin histerosonografie sau histerosalpingografie;
– monitorizarea ecografica si prin dozari hormonale a ovulatiei;
– test postcoital;
– spermograma;
– test halosperm;
– serologia ambilor parteneri;
– aviz psihologic pentru acele cupluri care apeleaza la sperma de donator.
Cum se realizeaza inseminarea artificiala?
Odata stabilita indicatia de inseminare, este necesara monitorizarea ecografica si hormonala a ovulatiei, asa incat inseminarea sa se realizeze cat mai aproape de momentul ovulatiei.
Inseminarea artificiala se poate realiza pe ciclu natural pentru acele paciente care nu au probleme ovulatorii sau pe un ciclu stimulat. In ziua stabilita a inseminarii, partenerul recolteaza sperma intr-un recipient steril, produs care ajunge in laborator si este preparat conform protocolului de lucru (in cazul donatorului se decongeleaza paieta). Dupa terminarea prepararii, are loc inseminarea propriu-zisa, care se realizeaza cu un cateter foarte subtire cu ajutorul caruia este introdusa sperma in cavitatea uterina. Manevra este nedureroasa pentru pacienta si nu necesita anestezie.
Rata de succes a inseminarii artificiale este de 15-20%, cumulativ de la un ciclu la altul de inseminare. Din acest motiv sunt recomandate un numar de 6-7 inseminari artificiale.
Daca nu se obtine sarcina, pacientii sunt sfatuiti sa apeleze la alte tehnici de reproducere asistata: fertilizare in vitro standard (FIV) sau cu injectarea intracitoplasmatica a spermatozoidului (ICSI, IMSI). Bineinteles ca se poate obtine sarcina de la prima inseminare, la fel cum se poate obtine si la un numar mai mare de 6-7 inseminari. Alegerea numarului de inseminari apartine pacientului, dup? ce a primit sfatul avizat al specialistului. Ce este foarte important de mentionat este ca, uneori, timpul este un dusman de temut si ca trebuie acordata o atentie deosebita rezervei ovariene pentru a nu periclita sansele de reusita ale unei proceduri ulterioare de fertilizare in vitro.
Text: Dr. Diana Cocei
Medic primar obstetrica-ginecologie
Embriolog senior Columna Medical Center