Temperamente diferite. Cum faci pentru ca relatia sa functioneze?
Exista patru temperamente de baza pe care Hans Eysenck le clasifica in:
1. Temperamente introvertite – melancolicul si flegmaticul
2. Temperamente extrovertite – sangvinicul si colericul.
Temperamentul este neutru din punct de vedere valoric pentru personalitate si nu putem spune ca un anumit tip de temperament este mai bun sau altul mai rau, sau este de dorit sa avem un tip sau altul de temperament. Temperamentul este innascut si reprezinta o conditionare biologica, dar in plan psihocomportamental ele se nuanteaza diferit. De asemenea stau la baza imprimarii celorlalte trasaturi ale personalitatii pe timpul evolutiei noastre ca fiinte umane in contexte si etape diferite de viata.
Cum se reflecta in dragoste tipurile diferite de temperament?
Colericii –fiind destul de hotarati si dinamici au nevoie sa gaseasca parteneri de viata cu care sa isi impartaseasca scopurile si interesele, sa faca schimb de idei, sa li se permita sa poarte dezbateri interesante despre stiinta sau politica de exemplu, sau alte domenii de interes. Sunt atrasi de persoane care stiu sa asculte. Sunt inteligenti in manipularea conflictelor si au aptitudini sociale recunoscute. Isi ascund propriile emotii dar cauta persoane expresive emotional. Atunci cand nu sunt interesati de o alta persoana, o pot trata cu neglijenta si pot pune capat relatiei intr-un mod destul de abrupt sau neinteles de celalalt, fara prea multe explicatii. Atunci cand sunt interesati de cealalta persoana, se vor concentra asupra ei si vor dovedi calitati romantice si angajamente profunde. Colericii nu isi vor exprima emotiile insa se vor concentra pe placerea de a oferi celuilalt ceea ce isi doreste. Se vor apleca pe nevoile celuilalt si pe dificultatile lui si vor incerca sa ajute. Colericii se indragostesc mai rar decat celelalte tipuri temperamentale, insa atunci cand decid asupra persoanei potrivite pentru a imparti restul vietii, nu o va lasa usor. Dorintele sexuale sunt puternice si au o activitate sexuala destul de solicitanta pentru partener. Uneori colericii au sentimente de autosuficienta si au nevoie de a fi singuri. Sunt imaginativi si aventurosi si cauta persoane care sa le impartaseasca interesele dar fara a fi competitivi cu ei.
Flegmaticii – par cei mai sensibili. Ei isi dezvaluie sentimentele inca de la inceput si au nevoie de aceeasi dezvaluire din partea celuilalt, o dezvaluire a sufletului si a emotiilor care ii uneste. Ei pot fi raniti de respingere si cauta cel mai mult relatii serioase. Nu pun mare pret pe intalnirile distractive, ci mai degraba sunt in cautarea unei relatii de lunga durata sau care are potential de a se concretiza intr-o casatorie. Cand au gasit persoana potrivita, flegmaticii vor lucra la mentinerea intimitatii cu acest partener. In general evita conflictele si sunt focusati pe romantism. Ei se indragostesc cel mai frecvent, vor sa fie imbratisati, sa isi marturiseasca dragostea, avand speranta ca vor primi aceleasi raspunsuri tandre si romantice. Sexul si dragostea nu sunt doua aspecte distincte ci care sa determina reciproc. Flegmaticii tind sa-si idealizeze partenerii iar atunci cand viata demonstreaza contrariul imaginii pe care ei si-au format-o despre partener, vor considera relatia ruinata. Flegmaticii sunt inspirati de parteneri jucausi, de persoane calde si tandre, fara exigente sau critice, care pot oferi si primi dragostea neconditionata.
Sangvinicii – par cel mai aventuros tip de temperament. Aceste persoane cauta parteneri asemanatori cu ei, parteneri cu care sa se joace, cu care sa se aventureze, sa converseze, sa exploreze necunoscutul. Le plac intalnirile pline de divertisment si de lucruri noi, le place de asemenea arta si cultura, filmele, spectacolele si restaurantele. Sunt extrem de sensibili la persoanele din jur, le plac persoanele complicate si au o pofta constanta pentru varietate. Sunt foarte adaptabili si nu incearca sa se impuna sau sa fie in controlul celuilalt, lasand libertate celuilalt, aratand generozitate si deschidere, stiind sa asculte si sa foloseasca umorul, abordand cu lejeritate subiectele de discutie, asa ca persoana care insoteste un sangvinic se poate simti chiar confortabil langa acesta. Sexul este foarte important pentru relaxare. Nu intotdeauna sangvinicii vor lega o relatie cu persoanele cu care experimenteaza placerea sexuala.
Melancolicii – isi bazeaza preferintele de dragoste pe bun simt si compatibilitate. Pasiunea nu este pierduta in irationalitate si simtul practic, traditia, bunele maniere nu vor intarzia niciodata. Ei sunt loiali familiei si trateaza femeia cu cele mai bune maniere. Sunt ancorati in concret, in pofida a ceea ce se spune in mod curent despre melancolici si anume ca sunt visatori si cu capul in nori. Le plac faptele si nu vorbele. Le plac conversatiile reale si nu cele in care te pierzi in amanunte. Melancolicii nu-si aleg partenerii de viata impulsiv ci o fac cu precautie tinand cont de parerile familiei sau prietenilor. Se tem sa fie criticati si de aceea mai intai tind spre a capata toate aprobarile si mai apoi iau decizii de viata. Intimitatea o dezvolta incet, dar sigur. Nu se grabesc si nu vaneaza experiente sexuale inainte de casatorie. Melancolicii sunt precauti si atenti si prefera sexul dupa ce au parcurs etapa de familiarizare cu celalalt.
Citeste si Cum sa interactionezi cu un misogin
Text: Ionela-Janina Sabou, psiholog