Temperatura apei la baita bebelusului
Baia la nou-nascuti si sugari trebuie sa faca parte din rutina de igiena a copilului. Parerile vis a vis de frecventa cu care ar trebui facuta baia variaza intre baia zilnica si de cate ori pe saptamana (cel putin de 3 ori), pana la varsta de 1 an. Este bine ca fiecare familie sa adapteze aceste aspecte in functie de necesitatile bebelusului.
Farmacistii Catena recomanda gelul de curatare pentru par si corp RILASTIL, gama DERMASTIL PEDIATRIC, care este un tratament specific pentru curatarea usoara a pielii si a parului bebelusilor si copiilor.
Baita bebelusului: ghid practic
De prima importanta este igiena capului, a pliurilor pielii, a zonei intime. Nou-nascutul poate fi spalat din prima zi de viata, de cand soseste acasa si contrar miturilor populare chiar si in perioadele in care este bolnav (forme usoare de boala care nu necesita spitalizare sau tratamente complexe care impiedica imbaierea), igiena corporala neavand cum sa “afecteze” sanatatea bebelusului. Apa cu care se spala bebelusul trebuie sa fie o apa curata, apa potabila fiind ideala. Temperatura apei poate sa varieze intre 26 si 32 de grade si se adapteaza in functie de “preferintele”- reactiile copilului. Temperatura din camera in care i se face baie bebelusului este bine sa fie intre 24 si 27 de grade, caditele fiind mobile, baia se poate face in orice camera a casei in care exista temperatura potrivita.
Baia cu o apa prea rece
Pentru nou-nascutii si sugarii mici, cu un depozit insuficient de grasime si o suprafata mare corporala in raport cu greutatea, schimburile de temperatura intre corp si mediul inconjurator se fac foarte repede si de cele mai multe ori in defavoarea copilului. Ei pierd caldura in raport cu suprafetele pe care le ating, pierd caldura in raport cu aerul din jurul lor si, foarte important, pierd caldura in momentul in care pielea este uda. In cazul in care baia bebelusilor se face cu apa prea rece pentru ei, acestia vor arata cu siguranta semne de disconfort precum agitatie, plans initial puternic, apoi slab. Pielea devine usor palida, cu un aspect marmorat, mainile si picioarele vor fi reci. Poate sa apare si cianoza-culoarea vinetie, a buzelor si a unghiilor. Este bine de luat in considerare ca si apa cedeaza caldura in aer, intr-o camera in care temperatura ambientala este scazuta fata de normal.
Baia cu o apa prea calda
Ca toate sursele de caldura excesiva, apa cu o temperatura prea ridicata produce leziuni la nivelul pielii si al mucoaselor. Leziunile sunt direct proportionale cu temperatura apei si cu timpul in care bebelusul este expus la apa prea calda. Ca orice tip de arsura, ea difera ca severitate-grad, in functie de straturile pielii afectate. Cu cat arsura este mai profunda cu atat este mai grava. Functie de protectie a pielii este compromisa local, predispunand la infectii. Pielea devine foarte rosie, se umfla si poate aparea o basica la locul arsurii. Primul lucru care trebuie facut in fata unei arsuri este indepartarea bebelusului de langa sursa de caldura si racirea pielii cu apa rece, nimic altceva in afara de apa rece. Sunt interzise crème, spray-uri pentru arsuri, albusul de ou, otetul, mierea, iaurt , sau orice alt tip de remediu traditional. Dupa ce pielea a fost racita timp de aproxiamtiv 5-10 minute, este recomandat ca peste arsura sa fie pusa o bucata curata de folie de plastic de tip alimentar, care are rolul de proteja rana, fara sa se lipeasca. Dupa orice tip de arsura, bebelusul trebuie consultat de urgenta intr-un serviciu de chirurgie pediatrica.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.