Terapia cu grup de cupluri
Uneori, se intampla ca relatia de cuplu sa ajunga intr-o situatie atat de dificila incat probabilitatea separarii sa devina din ce in ce mai pregnanta. Sansele ca despartirea sa aiba loc cresc daca partenerii de cuplu merg separat la cate un terapeut sau daca numai unul dintre ei alege calea consilierii. Ar fi recomandat ca ambii membri ai cuplului sa doreasca depasirea impasului si sa mearga impreuna la acelasi psiholog.
In functie de problematica cuplului si de dorintele lor, psihologul poate realiza terapie de cuplu individuala sau in grup, impreuna cu alte cupluri care prezinta probleme asemanatoare.
Exista persoane care se jeneaza de prezenta altora, insa ele pot fi convinse sa asiste macar la o sedinta de grup, avand optiunea de a reveni la terapia cu un singur cuplu daca nu se simt confortabil lucrand astfel.
Majoritatea terapeutilor sustin ca este extrem de rar pentru un cuplu sa inceteze sa mai lucreze cu grupul, odata ce s-a acomodat.
Utilitatea terapiei cu grup de cupluri
Principalul avantaj este ca terapia cu grup de cupluri ofera oamenilor sansa de a constientiza ca problemele lor de cuplu nu sunt unice si nici atat de grave pe cat par. Astfel, ei realizeaza inca dupa prima sedinta de terapie ca exista cupluri care se confrunta cu probleme mult mai grave decat ale lor.
Practic, acest tip de terapie ofera celor implicati oportunitatea de a analiza profund relatiile altor oameni, ii invata sa foloseasca drept punct de referinta conflictele altora pentru a le evita sau depasi in cazul aparitiei lor.
Cum functioneaza acest tip de terapie?
Cuplurile din grup nu se cunosc intre ele, ceea ce face ca jena, reticenta, timiditatea sa fie scazute, iar nivelul de sinceritate sa creasca considerabil.
Un grup este format de regula din trei cupluri. Atentia se indreapta la un moment dat asupra unui cuplu, celelalte ascultandu-l cu mare atentie. Dupa audierea problemelor sale, fiecare persoana din grup este rugata sa-si exprime parerea intr-o maniera non-critica folosind argumente constructive.
Oamenii, prin natura lor, sunt mult mai obiectivi in legatura cu problemele altora comparativ cu propriile probleme. Atunci cand analizeaza un alt cuplu, pot sesiza mai usor ceea ce este disfunctional si pot identifica mai repede solutiile iesirii din impas.
Insa, atunci cand incep sa vorbeasca despre propriile probleme, devin mai ezitanti, se blocheaza adesea, li se modifica tonul vocii si modul de analiza.
Semne de vindecare!
Cele mai multe cupluri au o reactie imediata si pozitiva fata de grup si spun ca, dupa cateva intalniri, relatiile lor de cuplu sunt mult imbunatatite. Apoi, fiecare partener devine mai individuat, asumandu-si responsabilitatea pentru el insusi. In acelasi timp, partenerii incep sa inteleaga faptul ca celalalt este diferit, cu propriile nevoi, dorinte, asteptari si sa le accepte. In mod natural, si problema de cuplu incepe sa dispara, rezolvarea venind pe parcursul terapiei de grup.
Sursa foto: Google Images
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei