Terapia prin dans si miscare, o forma de dezvoltare personala
Terapia prin dans si miscare face parte din cadrul terapiilor creative. Aceasta consta in utilizarea miscarii cu scop psihoterapeutic.
Tehnicile de miscare si dans pot fi folosite cu succes ca modalitati de provocare si optimizare a capacitatilor personale in cadrul grupului experiential de dezvoltare personala. Scopul principal al terapiei prin dans si miscare este acela de a facilita constientizarea, explorarea si schimbarea participantilor, atat la nivelul interior al persoanei, cat si la nivel interpersonal prin imbunatatirea relatiilor cu ceilalti.
Lumea interioara a persoanei devine accesibila prin miscare si simboluri personale, dar si prin interactiunea cu membrii grupului si terapeutul care conduce un astfel de grup.
Prin dans si miscare apar si se manifesta dorinta de a oferi sprijin celorlalti din grup, increderea in celalalt, preferinta de a se lasa condus sau de a conduce.
La baza terapiei prin dans si miscare sunt prezente cinci principii majore, descrise dupa cum urmeaza:
1. Corpul si mintea interconectate
Corpul si mintea sunt intr-o interactiune constanta. Ca urmare, schimbarile survenite la nivel corporal influenteaza si celalalt nivel. Evident, reciproca este valabila.
Tocmai de aceea este benefic sa acordam importanta atat limbajului nostru corporal, cat si sufletului nostru.
2. Miscarea reflecta personalitatea
Postura corporala, gesturile si miscarile reprezinta evitarea defensiva a agresivitatii, anxietatii si sexualitatii. Iata cum limbajul corporal poate exprima cu atata usurinta lumea noastra interioara.
Tehnicile de miscare actioneaza direct asupra dimensiunii nonverbale a personalitatii umane. In acest fel, miscarea intervine ca un instrument terapeutic asupra problemelor psiho-emotionale.
3. Relatia terapeut-client, de o importanta covarsitoare
Eficacitatea terapiei se traduce printr-o relatie terapeut-client optima. Terapeutul are un rol de oglindire, sincronizare, amplificare si interactiune cu miscarile clientului.
4. Inconstientul exprimat prin miscare
La fel ca si in cazul viselor, asociatiilor libere si desenelor, dansul reuseste cu succes sa evidentieze inconstientul uman.
Schimbarea terapeutica survine prin intermediul procesului de trecere de la miscare la simbol si apoi la interpretarea subiectiva, ce-i drept, a acestor simboluri.
5. Improvizatia miscarii si natura sa creatoare
Actul de creare a miscarii prin improvizatie este terapeutica deoarece permite persoanei in cauza sa experimenteze noi modalitati de a se misca si, ca urmare, o noua experienta de a exista in lume.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei