Terorismul emotional
Cu siguranta ati intalnit macar odata un terorist emotional sau sunteti chiar voi unul dintre ei. Terorismul emotional este mult mai raspandit decat se crede. Termenul terorism ne duce cu gandul la teroare. La teroarea pe care o construieste intr-o relatie, si in celalalt, teroristul. Insa mai putin cunoscuta este teroarea pe care o traieste, de fapt, teroristul. Pentru ca aceata teroare sta la baza intregului sau comportament.
Profilul teroristului emotional
Teroristul este, de obicei, o persoana slaba, foarte sensibila, cu o stima de sine scazuta si cu o mare rana de abandon. Rana i se trage fie din copilarie, cand a fost abandonat in fapt, sau abandonat emotional, fie in urma uneieveniment foarte dureros, o mare pierdere care a lasat o trauma nevindecata in urma. Rana de abandon apare atunci cand nu primim afectiune de la persoana de atasament, mama in cazul copilului, cand nu ne simtim doriti, acceptati, iubiti si importanti pentru o persoana cu care avem o relatie de atasament. Rana de abandon ne imprima pentru totdeauna frica de a nu fi abandonati, din nou, de a nu experimenta iar durerea imensa de a ramane singur, neinsemnat, neimportant.
Teama, frica de a nu fi parasit este motivul pentru care, asa zisa victima, ajunge sa isi terorizeze partenerul cu care se afla intr-o relatie. Victima se transforma in agresor emotional. Isi suspecteaza in permanenta partenerul ca ascunde ceva, ca nu este sincer, ca nu iubeste indeajuns, ca intentioneaza sa rupa relatia sau ca seindeparteze. Despre sine, numai de bine. Teroristul nu considera comportamentul sau ca fiind deplasat sauexagerat, ci doar plin de dragoste si bune intentii. In realitate, insa, este o incercare permanenta de manipulare si control.
Cum se manifesta terorismul emotional?
Atunci cand lucrurile nu merg asa cum isi doreste el, arsenalul este format din: refuzul de a mai comunica, taceri apasatoare, priviri pline de subinteles, replici acide, sarcasm, ironii, lacrimi si drame, manipulare sexuala, amenintari.
Recunoastem terorismul emotional prin replici de genul “daca m-ai iubi,te-ar interesa cum ma simt de fapt”, “ daca as conta pentru tine, ai fi mai atent”. In realitate mesajul care se doreste a fi transmis este “nu-ti pasa si nu ma iubesti”.
O alta trasatura a terorismului emotional este aceea ca teroristul nu se gaseste niciodata vinovat de nimic, celalat este de vina sip e umerii lui arunca toata responsabilitatea. Aceasta si pentru ca, dinteama de esec, nu-si va asuma prea multe responsabilitati. Sigur, acest lucru se intampla de multe ori la modul teatral “nu ma mai intereseaza, gata, sa faci tu!” In orice relatie victima-agresor, rolurile se tot schimba, iar daca te afliintr-o relatie caracterizata de terrorism emotional, n-ar strica sa te intrebi de ce te afli inca in relatie, ce nevoi iti satisfice, de ce accepti sa fii victim si denude nevoia de a fii agresor la randul tau.
Text: Psiholog Loredana Andrei