Testarea fertilității la bărbați – teste de infertilitate
Primul pas în testarea fertilității, atât masculine cât și feminine, îl reprezintă anamneza. Medicul va întreba persoanele care urmează să se testeze dacă au boli cu transmitere sexuală, se va interesa în legătură cu comportamentul sexual al acestora și se va informa despre tratamentele medicamentoase pe care acestea și le administrează. De asemenea, medicul trebuie să știe dacă persoanele respective consumă droguri, cofeină, alcool, tutun și dacă abuzează de oricare dintre aceste substanțe. În următoarea etapă, ambii parteneri de cuplu vor fi examinați din punct de vedere fizic. Examinarea și chestionarea persoanelor care urmează să se testeze sunt esențiale pentru ca medicul să poată stabili starea generală de sănătate și să poată depista posibile cauze ale infertilității.
Pentru bărbați, testele de fertilitate permit măsurarea volumului de spermă, a numărului spermatozoizilor și a formei pe care o au aceștia. De asemenea, testele pot oferi date despre motilitatea spermatozoizilor și despre numărul leucocitelor din spermă. Există și teste care pot să arate nivelul de testosteron din corp, teste de urină, de sânge sau care pot evidenția nivelul progesteronului. Este bine ca orice bărbat care își dorește să aibă copii să aibă în vedere cât de mult contează să adopte un stil de viață echilibrat.
Principalii factori externi care afectează fertilitatea
Un bărbat este considerat infertil în situația în care nu poate concepe un copil după un an în care a întreținut raporturi sexuale regulate și neprotejate cu partenera de cuplu. În general, jumătate dintre cupluri reușesc să obțină astfel o sarcină în aproximativ trei luni. Una dintre cauzele cele mai frecvente ale infertilității masculine o constituie tulburările spermatice, care afectează emisia și producția de spermă. Există însă și o multitudine de factori externi care pot afecta fertilitatea masculină, unul dintre aceștia fiind stresul.
De asemenea, o altă problemă pentru fertilitatea bărbatului o constituie eventuala prezență a varicocelului. Această boală genitală afectează testiculele, iar dacă nu este tratată corespunzător și la timp ajunge să crească foarte mult riscul de infertilitate. Printre factorii externi care pot influența negativ mobilitatea și calitatea spermatozoizilor se numără și consumul de alcool, tutnun sau droguri.
Teste de fertilitate pentru bărbați
Infertilitatea masculină poate fi și o consecință a unor afecțiuni la nivelul testiculelor, ca de exemplu oreionul, infecțiile virale, torsiunea testiculară sau testiculele necoborâte. De asemenea, printre cauzele problemelor de fertilitate în cazul bărbaților se numără și bolile cu transmitere sexuală, așa cum sunt Gonoreea sau Chlamydia. Pentru a stabili dacă un bărbat este fertil sau nu, specialistul ginecolog poate să recomande efectuarea mai multor investigații medicale.
Spermograma
Acesta este considerat a fi cel mai simplu dintre toate testele pentru fertilitate masculină. În afară de faptul că poate să indice nivelul de fertilitate al spermei, poate oferi multe alte detalii. În vederea stabilirii corecte a diagnosticului, medicul ginecolog trebuie să aibă informații precise despre cantitatea de spermatozoizi, calitatea și mobilitatea acestora.
Ecografia testiculară
Ecografia testiculară poate fi recomandată de către medic pentru a reuși să excludă o altă posibilă cauză a durerilor tersticulare sau a tumefierii. De asemenea, această ecografie poate evidenția posibile anomalii cu efect negativ asupra fertilității masculine, ca de exemplu varicocelele, prezența unor chisturi sau mărimea testiculelor.
Testul postcoital
Și testul postcoital poate oferi detalii despre problemele de fertilitate care riscă să apară în cazul bărbaților. Acest test poate releva informații despre capacitatea spermatozoizilor de a penetra ovulul și dacă aceștia au șanse să supraviețuiască în mucusul cervical.
Analize hormonale
Analizele hormonale în situația bărbaților cu probleme de fertilitate sunt asemănătoare cu cele folosite pentru a investiga infertilitatea feminină. Sunt analize de sânge ale căror rezultate arată nivelul de testosteron și cel al hormonului foliculo – stimulant. Se poate ca medicul ginecolog să recomande și teste prin care să afle nivelul de prolactină, adrenalină și estrogeni din organismul pacientului.
Teste genetice
Există și posibilitatea ca infertilitatea în cazul bărbaților să aibă substrat genetic. Trebuie acordată atenția cuvenită acestui tip de testare, pentru că există riscul ca sarcina să fie pierdută sau copiul să aibă defecte genetice la naștere și să întâmpine probleme în procesul de învățare.
Biopsia testiculară
Acest tip de analize nu este foarte comun, medicul ginecolog recomandând biopsia testiculară pentru a putea să evalueze cantitatea de spermă din testicule. Nu este primul pas în diagnosticarea infertilității masculine, însă este recomandat în situația în care celelalte teste nu sunt concludente.