Testarea TORCH in sarcina
Infectiile intrauterine sau in timpul procesului nasterii sunt o cauza mare de morbiditate fetala si neonatala.
Conceptul de sindrom TORCH (de fapt, este un acronim) cuprinde 5 infectii cu manifestari similare: TOXOPLASMOZA, OTHER (sifilis), RUBEOLA, CITOMEGALOVIRUS, HERPES SIMPLEX VIRUS.
Screeningul pentru sindromul TORCH variaza din punct de vedere geografic: in SUA, gravidele sunt testate pentru sifilis si rubeola la prima vizita, in alte tari sunt testate si pentru toxoplasmoza. Bateria de teste pentru sindromul TORCH este destul de scumpa si nu este decontata de casa de asigurari de sanatate, asa ca pare o alternativa testarea nou-nascutilor simptomatici (imunoglobuline M pozitive). Testarea normala include titrul de anticorpi (imunoglobuline G si M) pentru fiecare afectiune in parte.
Insa leziunile pe care aceste infectii le produc asupra fatului sau nou-nascutului sunt uneori foarte grave si ireversibile, de aceea, multe gravide prefera sa fie testate.
Toxoplasmoza congenitala
Este cauzata de un protozoar (Toxoplasma gondii). Infectia primara in timpul sarcinii poate duce la afectarea fatului. Majoritatea nou-nascutilor sunt asimptomatici sau fara o problema aparenta, dar semnele la nastere pot fi: eritem macropapular, febra, hepatosplenomegalie, microcefalie, convulsii, icter, trombocitopenie sau, rar, adenopatie generalizata. Exista o asa-numita triada a toxoplasmozei ce include: corioretinita, hidrocefalie si calcificari intracraniene. Copiii cu manifestari subclinice, netratati, au un risc crescut de a dezvolta sechele pe termen lung, cum ar fi: cecitate bilaterala (orbire), retard mental, surditate, convulsii.
Sifilisul congenital
Apare cand spirochetele de Treponema pallidum trec bariera placentara. Infectia poate duce la moarte fetala intrauterina, hidrops fetal, nastere prematura, cu morbiditatile pe termen lung asociate. Tratamentul sifilisului este foarte simplu si ieftin (implica administrarea de penicilina, care este permisa in timpul sarcinii). De obicei, aceste infectii apar la gravidele nedispensarizate, de conditie sociala scazuta, fiind diagnosticate la nastere. Infectia nou-nascutului poate fi asimptomatica, se poate manifesta de la nastere sau mai tarziu: febra, eritem macropapular, hepatomegalie, rinita sifilitica, pemfigus sifilitic, hepatita, anemie, trombocitopenie, deformari osoase sau anomalii de mineralizare (tibia in iatagan, carniotabes), leptomeningita sifilitica.
Rubeola congenitala
Poate avea un impact major asupra fatului, chiar daca, in mod normal, este o infectie autolimitata. Apare rar in tarile dezvoltate, in care populatia este vaccinata pentru rubeola. Manifestarile clinice includ: surditate neurosenzoriala, cataracta, malformatii cardiace (canal arterial persistent, hipoplazie de artera pulmonara), sechele neurologice si endocrinologice, hepatosplenomegalie, trombocitopenie, purpura, hiperbilirubinemie.
Infectia congenitala cu Citomegalovirus
Este cauza pricipala de surditate neurosenzoriala non-ereditara si poate duce la dizabilitati neurologice (paralizie cerebrala, retard mental, tulburari de vedere, convulsii). Este cea mai comuna infectie congenitala virala. Infectia gravidei are loc in urma contactului cu alti copii, mai ales cei care merg in comunitati de tipul gradinitei. La nastere, doar 10% dintre nou-nascuti au simptome, cum ar fi: petesii, icter, hepatosplenomegalie, trombocitopenie, greutate mica la nastere, microcefalie, calcificari intracraniene, surditate neurosenzoriala (o treime dintre copiii afectati), corioretinita, convulsii.
Infectia congenitala cu Herpes Simplex
Apare la nastere prin contactul direct al fatului cu peretii vaginali infectati. Riscul de transmitere este mai mare in cazul infectiei primare dobandite in timpul sarcinii, fata de reactivarea infectiei. Majoritatea nou-nascutilor par normali la nastere, desi cei mai multi se nasc prematur. Manifestarile pot aparea la nivelul pielii, ochilor sau gurii sau poate fi vorba de o afectare multiorganica. Simptomele sunt nespecifice: febra, tulburari respiratorii, letargie, dificultati de alimentare. Acestea pot rapid sa evolueze spre: hipotensiune, icter sever, coagulare intravasculara diseminata, apnee, soc. Leziunile tegumentare tipice pot sa fie prezente sau nu, facand dificil diagnosticul clar.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologie