Teste de fertilitate in cuplu
Infertilitatea este definita drept esecul obtinerii unei sarcini dupa un an de incercari prin contacte sexuale regulate, neprotejate. Infertilitatea de cuplu poate avea drept cauza o etiologie feminina, masculina sau mixta.
Din pacate, in ultima decada s-a constatat din ce in ce mai mult prezenta etiologiei mixte a infertilitatii de cuplu, depistandu-se probleme de sanatate la ambii parteneri cu repercusiuni asupra fertilitatii. Acest lucru pare sa fie cauzat in principal de stilul de viata si de tendinta generala a populatiei de amanare a momentului conceptiei, in special dupa varsta de 35-40 de ani.
Care sunt analizele care depisteaza infertilitatea?
Dupa un an de incercari repetate si esuate de a obtine o sarcina, cuplul trebuie sa efectueze o serie de analize specifice depistarii cauzei infertilitatii. Pentru cuplurile cu varsta peste 35 de ani, perioada de asteptare este mai scurta conform noilor protocoale (6 luni), perioada dupa care se incep testarile specifice.
-
Anamneza riguroasa reprezinta baza de incepere a investigatiilor. Ambii parteneri vor fi supusi anamnezei, obtinandu-se informatii legate de antecedentele personale, existenta unor boli cu transmitere sexuala, existenta de boli cronice sau tratamente cronice efectuate, informatii legate de stilul de viata, consum de cofeina, tutun, alcool sau droguri ilegale. De asemenea, vor fi obtinute informatii despre comportamentul sexual si metodele contraceptive folosite. Regularitatea ciclului menstrual este, de asemenea, foarte importanta. Anamneza va fi urmata de efectuarea examenului clinic la ambii parteneri.
-
Examenul clinic la partenerele de sex feminin este efectuat in cadrul examenului ginecologic si presupune inspectia zonei vulvare, examenul cu valve si tuseul vaginal. Acesta poate releva existenta unor leziuni genitale externe, unor secretii vaginale patologice, leziuni de col uterin sau eventuale malformatii: vagin septat, vagin in manusa etc. Acesta va fi completat cu investigatii paraclinice si imagistice.
-
Examenul clinic la partenerul de sex masculin se efectueaza in cadrul examenului urologic, cu inspectia si palparea organelor genitale masculine externe. Acesta poate releva existenta unor secretii uretrale patologice, leziuni genitale, malformatii sau malpozitii ale organelor genitale externe, absenta testiculelor in scrot (testicule flotante sau necoborate) etc.
-
Investigatiile paraclinice incep cu analizele uzuale de sange si urina pentru ambii parteneri. De asemenea, se completeaza cu examenul de secretie vaginala, culturi din col pentru Chlamydia, Mycoplasma si Ureaplasma si un examen Babes-Papanicolau pentru partenera.
-
Pentru partener, importanta este efectuarea spermogramei si a spermoculturii. Prin aceste analize se obtin informatii importante despre calitatea si volumul spermei, numarul si concentratia de spermatozoizi, motilitatea spermatozoizilor, gradul de forme normale si anormale, morfologia spermatozoizilor, precum si informatii cu privire la existenta anumitor infectii ce trebuie tratate.
-
De asemenea, este indicat sa se efectueze un profil hormonal atat la partenera, cat si la partener pentru a detecta anomaliile de secretie hormonala ce pot contribui la infertilitate.
-
Evaluarea functiei tiroidiene este, de asemenea, importanta.
-
Ecografia transvaginala reprezinta una dintre investigatiile imagistice obligatorii ce aduc informatii despre forma, dimensiunile si ecostructura aparatului genital intern. Se poate astfel decela existenta unei formatiuni fibromatoase sau polipoide uterine, existenta de formatiuni chistice ovariene sau colectii la nivelul trompelor uterine (hidro/piosalpinx).
-
Investigatiile sunt completate ulterior cu testarea permeabilitatii tubare prin histerosalpingografie – investigatie radiologica, care permite aprecierea formei cavitatii uterine si traseul, forma si permeabilitatea trompelor uterine sau prin histerosonografie – evaluarea prin control ecografic. Acestea pot releva o lipsa de permeabilitate a trompelor uterine sau anomalii ale peretelui uterin ce pot impiedica implantarea ovocitului fecundat.
-
Histeroscopia reprezinta o interventie chirurgicala ce permite atat vizualizarea directa a cavitatii uterine (cu ajutorul unei camere video), cat si extirparea eventualelor formatiuni polipoide sau fibromatoase.
-
Nu in ultimul rand, se poate apela la laparoscopia diagnostica pentru identificarea cauzei infertilitatii.
-
De asemenea, unele cupluri au nevoie de consult si sfat genetic.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie