Testosteron scazut: cauze, diagnostic si tratament
Testosteronul este principalul hormon produs de testicule. Nivelul scazut de testosteron denota clar o afectiune e implica o functie scazuta a testiculelor. Hipogonadismul la barbati se refera la scaderea uneia sau ambelor functii ale testiculelor: producerea spermei sau secretia de testosteron. Aceasta afectiune poate aparea in urma unei afectiuni primare a testiculelor (hipogonadism primar) sau in urma unei tulburari produse la nivelul hipofizei sau hipotalamusului.
Nivelul scazut de testosteron poate fi o cauza de infertilitate, iar atunci cand spermatogeneza este afectata (hipogonadism primar) dimensiunea testiculelor este scazuta.
Cauzele scaderii nivelului de testosteron:
- Sindromul Klinefelter (marirea sanilor, testicule de dimensiuni foarte mici, tulburari de comportament);
- Chimioterapia, radioterapia, consumul excesiv de alcool;
- Sindromul Kallman (insotit de anosmie – lipsa mirosului);
- Tumora la nivelul hipofizei sau hipotalamusului ( afectarea vederii periferice sau niveluri scazute ale altor hormoni produsi de hipotalamus sau hipofiza);
- Medicamente
Simptomele nivelului scazut de testosteron
Datorita actiunii testosteronului in numeroase tesuturi, lipsa acestuia poate produce numeroase simptome. La adulti poate aparea slabiciune musculara, scaderea libidoului, stari depresive. Scaderea masei musculare, a parului corporal apar dupa cel putin un an de deficienta de testosteron. Bufeurile pot aparea atunci cand deficitul de hormon este foarte mare. Ginecomastia (marirea sanilor) dureroasa sau nu apare mai ales in hipogonadismul primar sau in infertilitate. La adolescenti sau adultii tineri se produce imposibilitatea initierii sau finalizarii pubertatii. Acest lucru duce la dimensiuni scazute ale organelor genitale externe, imposibilitatea acumularii de masa musculara in ciuda exercitiilor fizice intense, voce subtire, absenta barbii, un aspect general mai tanar decat varsta conologica.
Diagnosticul si tratamentul hipogonadismului
Diagnosticul este pus in urma simptomatologiei dar aceasta fiind nespecifica, determinarea valorilor serice ale testosteronului este cea mai importanat metoda de diagnostic. Valorile scazute arata clar un hipogonadism. Valorile hormonilor FSH si LH arata tipul hipogonadismului (primar sau secundar).
Tratamentul hipogonadismului o reprezinta terapia de substitutie cu suplimentarea testosteronului. Acesta poate fi administrat prin mai multe metode: injectii, plasturi, gel sau tablete. Administrarea de testosteron are numeroase efecte secundare, dar mai ales poate creste riscul aparitiei cancerului de prostata. De aceea, acesta trebuie administrat cu mare atentie la barbatii mai in varsta si este necesar un screening frecvent al cancerului de prostata.
Text: Dr. Laura Tigoianu, Obstetrica-Ginecologie