Testul Halo pentru sani
Cancerul la san este cea mai frecventa afectiune maligna a femeilor atat in tara noastra, cat si la nivel international. Aceasta neoplazie este detectata de obicei de paciente prin autopalpare; in consecinta, toate femeile adulte trebuie instruite cu privire la importanta si tehnica autopalparii. In cazul femeilor peste 40 de ani, este necesara si examinarea de catre medicul specialist.
Mamografia este un test screening eficient, fiind recomandat femeilor peste 50 de ani, la un interval de 1-2 ani, sau anual, in cazul femeilor de orice varsta care au cancer mamar in antecedentele personale, si se recomanda femeilor peste 40 de ani care au cancer de san in antecedentele heredocolaterale sau prezinta alti factori de risc majori. Cea mai mica tumora palpabila are diametrul de 1 cm. Mamografia efectuata de rutina poate depista carcinoame mai mici de 0,5 cm. Rata supravietuirii este semnificativ mai mare in cazul cancerelor detectate prin mamografie, comparativ cu cele depistate prin palpare.
Ce este testul Halo si cum se realizeaza
Testul Halo este un test nou aparut pe piata medicala din Romania si are la baza aspiratia fluidului din mamelon. Acesta este recomandat tuturor femeilor cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 ani, chiar daca nu prezinta niciun simptom sau secretie mamara, fiind o analiza indicata anual de catre medicul specialist. Studiile arata ca este un test superior mamografiei, deoarece poate detecta cu 10 ani inainte neoplasmul de san.
Testul Halo pentru san este unica metoda autorizata de screening al cancerului mamar. Este un test non-invaziv, nedureros, astfel ca prelevarea nu este dureroasa si se adreseaza in special femeilor tinere.
Este o manevra care dureaza aproximativ 5 minute, are la baza principiul de suctiune si masaj pentru a recolta o cantitate mica de fluid din mamelon. Dupa procedura, materialul biologic recoltat se trimite la citologie. Sunt si cazuri in care, in urma procedurii, fluidul aspirat este insuficient sau inexistent; acest lucru presupune ca femeia nu are cancer de san, iar riscul de a dezvolta aceasta afectiune este egal cu cel al populatiei generale.
Dupa cum am afirmat anterior, procedura poate depista cancerul de san in stadii incipiente, datorita celulelor atipice din fluidul mamelonar care indica un risc crescut de cancer. Aceste atipii celulare apar cu mult timp inainte ca un neoplasm sa fie identificat in urma unui control clinic sau imagistic. In situatia in care cancerul mamar este depistat in stadii incipiente, cum a fi stadiul 0 sau 1, sansele ca pacienta sa se vindece sunt aproape de 100%.
Contraindicatii ale testului Halo:
• lauza care alapteaza;
• femei cu varsta sub 25 ani;
• mame cu mai putin de 6 luni de cand nu mai alapteaza;
• femei care au implant mamar;
• femei care au suferit o micsorare a sanilor;
• femei aflate in perioada menstruatiei;
• mastodinie.
Studiile actuale au aratat ca, in Romania, aproximativ 90% din femeile cu cancer de san au depistat boala intr-o forma avansata, ceea ce scade drastic nivelul de supravietuire.
Testul Halo este supranumit si „testul Papanicolau pentru sani”, fiind un test simplu si eficient, care are rolul de a depista atat celulele canceroase, cat si cele precanceroase de la nivelul sanului, ducand la o imbunatatire a managementului sanatatii glandelor mamare.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu un nou card, Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Andreea Hetea, Obstetrica-Ginecologie