Ţi-ai pregătit sistemul imunitar pentru toamnă?
Trebuie să știi că atunci când sistemul tău imunitar este slăbit, organismul îți devine vulnerabil iar riscul de îmbolnăvire crește semnificativ, mai ales în fața bolilor infecțioase. Odată cu venirea toamnei, clima începe să se schimbe iar virusurile pot afecta mai puternic și mai des organismul.
Virusurile respiratorii, de exemplu, pot provoca diverse afecțiuni, de le cele ușoare până la unele foarte grave. Sistemul imunitar slăbit poate facilita inclusiv apariția cancerului și poate avea ca efect declanșarea unui proces de îmbătrânire prematură.
Care este rolul sistemului imunitar?
Rolul sistemului imunitar este acela de contribui la asigurarea sănătății organismului; este alcătuit din mai multe structuri și mecanisme ce interacționează pentru a apăra corpul de agenții patogeni. Imunitatea începe să se dezvolte din primele clipe de viață și poate fi afectată în timp de diverși factori. Oamenii a căror imunitate este puternică nu se îmbolnăvesc des și se vindecă mai ușor decât cei cu imunitatea scăzută, având în același timp capacitatea de a lupta mai eficient împotriva stresului.
Sistemul imunitar are funcția de a detecta și de a anihila bacterii și virusuri, ciuperci și paraziți, corpuri străine sau substanțe nocive pentru organism. Atunci când este sănătos, sistemul imunitar diferențiază cu succes țesuturile sănătoase de agenții patogeni și reușește să îi elimine din organism.
Globulele albe constituie cea mai importantă componentă a sistemului imunitar, pentru că se mișcă independent și pot să depisteze agenții patogeni. Ele pot chiar să treacă prin pereții celulari pentru a ajunge unde este localizată infecția și pentru a o distruge. Există trei tipuri de globule albe: limfocitele, granulocitele și monocitele. Limfocitele mai sunt denumite și „soldăței” și au rolul de a distruge virusurile care generează infecții; granulocitele distrug bacteriile pe care le întâlnește organismul iar monocitele (denumite și „gunoieri”) au rolul de a asimila și de a digera particulele străine.
În ce fel este clasificată imunitatea?
Putem discuta despre două feluri de imunitate: naturală și artificială. Imunitatea care este dobândită natural poate fi, la rândul ei, adaptativă sau înnăscută. Cea înnăscută este cea cu care naștem fiecare și care nu suferă modificări în timp, însă nici nu poate oferi organismului protecția de care are nevoie pe termen lung. Imunitatea adaptativă este rezultatul contactului pe care îl avem cu agenții patogeni și se dobândește în timp, atunci când organismul își generează anticorpi. Acești anticorpi sunt folosiți pentru a anihila agenții patogeni pe care organismul i-a mai întâlnit și pe care i-a memorat. Imunitatea adaptativă are un rol foarte important în păstrarea sănătății pe termen lung.
Pentru a dobândi în mod artificial imunitate, este necesară expunerea organismului la anumiți agenți patogeni, crescându-i-se astfel rezistența. Metoda cel mai des folosită este vaccinarea, fiind o metodă cu efect pe termen lung. Vaccinarea presupune introducerea în organism a unor mici cantități de agenți patogeni (insuficienți pentru declanșarea bolii) și antigeni (care au rolul de a stimula producerea de anticorpi și de formare a memoriei celulare).
Simptomele unui sistem imunitar slăbit
Cu cât sezonul rece este mai aproape, cu atât mai multe persoane încep să aibă probleme din cauza faptului că sistemul lor imunitar nu funcționează așa cum ar trebui. Organismul este din ce în ce mai expus în fața unui virus sau a unei bacterii, acestea înmulțindu-se simțitor din cauza temperaturilor favorabile. Un sistem imunitar slăbit transmite anumite semnale, dintre care unele ar trebui să ne îngrijoreze și să luăm măsuri.
Oboseala apăsătoare și pentru care nu există un motiv serios, anxietatea și stările de apatie, vindecarea cu dificultate a leziunilor, diarea sau inflamarea ganglionilor limfatici sunt numai câteva dintre simptomele care ar trebui să ne atragă atenția. De asemenea, infecțiile urinare sau ORL, apariția frecventă a herpesului sau a răcelilor și reacțiile alergice pot fi simptome ale unui sistem imunitar slăbit.
Cauzele unui sistem imunitar slăbit
Sunt o mulțime de factori care afectează capacitatea sistemului imunitar de a apăra organismul, în afară de afecțiunile imunodeficitare și cele autoimune. Insomniile, oboseala cronică și stresul sunt la fel de dăunătoare că și anxietatea sau depresia. Atunci când este vorba și despre combinarea unei diete dezechilibrate cu un consum exagerat de alcool, tutun și droguri, sistemul imunitar riscă să nu își mai poată îndeplini funcțiile.
În afară de cauzele menționate anterior, sistemul imunitar poate avea de suferit și de pe urma utilizării antibioticelor și a cortizolului, dar și că urmare a expunerii constante la un mediu poluat.
Cum ne întărim sistemul imunitar înainte de venirea frigului?
Suplimentele alimentare care au rol imunostimulator sunt recomandate încă din primele zile de toamnă persoanelor al căror sistem imunitar are nevoie de întărire. Vitaminele și mineralele sunt foarte importante, mai ales vitamina C și zincul. Este ideal dacă puteți consuma legume și fructe în fiecare zi, pentru că antioxidanții pe care îi conțin anihilează radicalii liberi scăzând riscul de îmbolnăvire și de îmbătrânire prematură.
Nu ezitați să vă alcătuiți o dietă care să cuprindă iaurturi, produse apicole și o gamă largă de ceaiuri care pot crește puterea sistemului imunitar, că de exemplu ceaiul de măceșe, cel de lămâie cu ghimbir, ceaiul de cătină, de echinaceea sau ceaiul verde.
Atunci când simți că ai nevoie de o protecție suplimentară împotriva afecțiunilor de sezon sau că o răceala este aproape, ai la îndemână mai multe alimente care ajută destul de repede la îmbunătățirea imunității. Cele mai recomandate sunt citricele, usturoiul și ceapa, mierea și propolisul, spanacul, morcovii, sfeclă roșie și varză, turmericul și ghimbirul, murele, afinele și coacăzele negre, dar și stridiile, cerealele integrale sau ardeiul iute.
Pentru menținerea în perfectă stare a sistemului imunitar este esențial să acordăm atenție și mișcării fizice, care reduce stresul și contribuie la detoxifierea organismului. Crește producția de limfocite întărind astfel imunitatea, de aceea este ideal să facem măcar o plimbare de jumătate de ora în fiecare zi. Odihna suficientă și activitățile relaxante trebuie avute de asemenea în vedere, chiar dacă pot părea lipsite de importanță pentru persoanele cu un stil de viață alert. Yoga, meditația sau dansul ajută și ele și sunt recomandate pentru a ne asigura că avem un sistem imunitar gata de luptă.
Farmaciștii Catena recomandă ImunoSuport Forte, realizat pe baza unei formule complexe ce include vitamina C, vitamina D și zinc, formulă care sprijină funcționarea optimă a sistemului imunitar. Are un efect complex, dat de tehnologia de eliberare prelungită a substanțelor active, organismul asimilând astfel mai ușor și mai eficient nutrienții. Mai multe detalii despre produs găsiți AICI.