Ti-e frica de casatorie? Probabil suferi de “gamafobie”…
Gamafobia reprezinta teama patologica de casatorie a unei persoane, manifestata prin frica de a-si asuma responsabilitatile unui mariaj si de a infrunta greutatile vietii in doi.
Acest fenomen este descris in dictionarele medicale in ceea ce priveste clasificarea fobiilor. Persoanele care sufera de gamafobie sunt persoane care se simt incapabile de a se implica intr-o casatorie.
Teama de casatorie se manifesta deopotriva la femei si barbati, insa s-a observat ca se intalneste mai frecvent in cazul barbatilor.
De exemplu, femeile se pot confunta cu fobia de casatorie din cauza temerii de o viitoare sarcina, de asumarea rolului matern sau a responsabilitatilor care deriva din acesta sau a sarcinilor gospodaresti.
In cazul barbatilor, acestia se pot panica in fata ideii de casatorie prin prisma pierderii statutului de burlac, a independentei, a lipsei de incredere in monogamie, a responsabilitatilor si angajamentelor inerente unei relatii de cuplu stabile.
Este important de precizat faptul ca teama de mariaj nu se manifesta printr-un refuz categoric, ci prin gasirea unor pretexte sau justificari de amanare a momentului culminant, si anume oficializarea relatiei de cuplu.
Cum sa invingi teama de casatorie?
1. Invinge-ti incertitudinile!
Un indiciu ar putea fi aparitia anumitor incertitudini in ceea ce priveste bugetul evenimentului, cine vor fi nasii, unde va avea loc petrecerea si asa mai departe. Aceste incertitudini se pot prelungi la infinit daca nu le iei in calcul in discutiile tale cu partenera sau partenerul de cuplu. Este foarte important ca aceste aspecte sa fie clarificate astfel incat amandoi sa fiti multumiti la finalul discutiei.
2. Ai mai multa incredere in persoana iubita!
Exista persoane care fug de casatorie din cauza faptului ca nu au increderea necesara in persoana iubita. Este important ca celalalt sa iti ofere un sentiment de siguranta si protectie. In caz contrar, lucrurile nu par a fi foarte ok.
3. Implica-te activ in organizarea nuntii!
Un alt indiciu ar fi dezinteresul fata de organizarea evenimentului, ceea ce inseamna disponibilitate, timp, asumarea responsabilitatilor in mod echitabil. Iti recomand sa ai o discutie deschisa si onesta asupra diferentei de sentimente si de implicare in relatie. In astfel de momente, se pot naste insight-uri revelatoare pentru ambii.
4. Atentie la motivatia casatoriei!
Casatoria ar trebui sa se bazeze pe dragoste si afectiune reciproca, ceea ce va asigura stabilitatea relatiei de cuplu. Insa, in zilele noastre sunt luate in considerare o serie de alte elemente ce stau la baza mariajului: banii, presiunea si asteptarile celorlalti sau chiar si o sarcina neasteptata.
Este esential sa iti faci autoanaliza acestor aspecte. Este posibil ca cel de langa tine sa nu te multumeasca pe plan emotional, sa nu vina in intampinarea nevoilor tale si sa nu existe o chimie in viata voastra sexuala. Intr-o astfel de situatie, nu vorbim despre gamafobie, ci despre o intuitie proactiva care iti transmite ca celalalt nu este partenerul potrivit pentru tine in vederea casatoriei.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic– formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei