Timiditatea – cum o putem diminua
Timiditatea sau lipsa increderii in sine in relatiile cu ceilalti se manifesta, in general, prin dificultatea de a interactiona cu alti oameni. Ea poate fi generalizata, atunci cand persoana timida are greutati in a initia conversatii sau activitati cu orice alta persoana, sau selectiva, doar fata de persoanele considerate mai inaccesibile, de exemplu, sefii, profesorii, o persoana pe care o place sau admira.
Desi, in general, efectele timiditatii nu sunt grave, ea poate duce la aparitia unui sentiment de frustrare, la izolare si la crearea unei imagini de sine negative. De asemenea, poate duce la ratarea anumitor oportunitati, cum ar fi pierderea unui posibil loc de munca din cauza comunicarii dificile la interviul de angajare sau deteriorarea unor relatii din cauza blocajelor in exprimarea propriilor emotii.
Timid sau introvert?
Timiditatea si introversia sunt adesea confundate, ele avand manifestari similare. In ambele cazuri, persoana vorbeste mai putin, initiaza mai rar contactul cu ceilalti si in putine cazuri lanseaza o conversatie. Totusi, pe plan intern, cele doua sunt foarte diferite.
Introversia se refera la preferinta innascuta a persoanei de a cauta mai mult in lumea interioara si mai putin in cea exterioara elemente care sa ii trezeasca interesul. Astfel, introvertul nu are dificultati in a vorbi cu ceilalti si a incepe el o conversatie, doar ca, de multe ori, nu este foarte interesat de acest lucru, preferand sa asculte sau sa se concentreze asupra propriilor idei.
Timiditatea este ceva ce persoana dobandeste pe parcursul vietii in urma anumitor experiente de relationare dificile sau a dezvoltarii unei stime de sine scazute. Persoana timida vrea sa interactioneze cu ceilalti, vrea sa vorbeasca, sa se exprime, sa se faca vazuta. Ea are nevoie de aceste lucruri, insa nu le poate face. Acest fapt creeaza mari frustrari si poate provoca un conflict interior puternic intre teama de autoexprimare si dorinta de a face acest lucru.
Cum se poate diminua timiditatea
Timiditatea se coreleaza, in general, cu stima de sine scazuta. Atunci cand cineva are impresia ca nu poate face nimic bun, va evita sa incerce lucruri noi si va avea dificultati in a comunica cu ceilalti. De aceea, pentru a diminua timiditatea, este important sa ne imbunatatim imaginea de sine.
-
Identificati acele activitati pe care le faceti bine. Faceti o lista cu toate lucrurile la care va pricepeti (nu sunteti neaparat cei mai buni, dar le faceti destul de bine). Incepeti de la sarcini foarte simple legate de activitatile zilnice (stiti sa gatiti un anumit fel de mancare sau practicati un sport etc.) si continuati cu activitati din ce in ce mai complexe. In acelasi mod, identificati-va calitatile.
-
Cautati sprijin in exterior. Puteti ruga persoanele apropiate, cu care va simtiti confortabil, sa va ajute cu cele doua liste (la ce va pricepeti si ce calitati aveti). Acest lucru va poate ajuta si sa va clarificati felul in care va vad ceilalti.
-
In unele cazuri, persoanele timide isi imagineaza ca nu vor avea ce sa spuna sau ca ceilalti le vor critica. Incercati sa faceti mici experimente. Gasiti persoane sau grupuri noi si incercati sa discutati cu ele. Puteti incepe de la un simplu salut si treptat sa adaugati elemente din ce in ce mai complexe de conversatie. Sunt mari sanse sa descoperiti ca oamenii din jur sunt mai deschisi decat credeati inainte.
Nu uitati ca diminuarea timiditatii nu se petrece peste noapte, ci necesita un efort de lunga durata. Nu va ingrijorati daca, dupa o perioada, desi ati facut progrese observati ca mai sunt unele dificultati. Si oamenii care, in general, nu sunt timizi pot intalni uneori persoane sau situatii care sa ii faca sa fie ezitanti. Acest lucru face parte din noi si nu poate si nici nu trebuie sa fie eliminat total.
Text: Psihoterapeut Ioana Bors