Tipare comportamentale care distrug o relatie
Se intampla de foarte multe ori ca o relatie sa aiba un debut spectaculos, sa aiba proiectie in viitor si toate ingredientele necesare pentru a se transforma intr-o legatura de lunga durata, insa, dintr-o data totul sa se strice si motivul sa fie aproape imposibil de depistat. Ei bine, inainte de a da vina pe incompatibilitate, trebuie sa stim ca exista niste tipare comportamentale (in majoritatea cazurilor, inconstiente) care ne afecteaza relatia de cuplu. Daca acestea nu sunt depistate la timp, relatia se poate incheia si cauzele pot fi deseori confundate cu urmarile. Iata care sunt tiparele comportamentale care distrug o relatie!
Vorbesti despre trecut
Daca ai tendinta de a vorbi foarte mult despre trecutul tau, ba mai mult, sa compari fiecare experienta actuala cu una deja traita, nu te astepta sa ai o relatie de lunga durata. Poate ca la inceput partenerul te va asculta, ba mai mult, va fi interesat de trecutul tau in incercarea de a te descoperi si de a te cunoaste mai bine, insa cu timpul readucerea in prezent a trecutului va incepe sa-l deranjeze. Persoanele care au tendinta de vorbi prea mult despre ceea ce a fost inseamna ca nu s-au vindecat, ca nu au trecut peste propriul lor trecut. Ei bine, daca te raportezi mereu la trecut, nu numai ca nu vei reusi sa-ti traiesti prezentul, dar raportarea ta la viitor va fi una gresita. Pana la urma urmei, ceea ce esti astazi esti datorita experientelor tale din trecut, insa nu este nevoie sa le aduci mereu in discutie si in niciun caz ca argument pentru faptele, gandurile si deciziile tale prezente.
Pastrezi legatura cu fostul partener
Indiferent de motivele care au dus la despartirea voastra, nu este normal sa intri intr-o relatie noua si sa-l aduci cu tine si pe fostul iubit sub pretextul ca ati ramas prieteni. Daca nu este tatal copiilor tai sau partenerul de afaceri, atunci nu este normal sa mai mentii legatura cu el. Nu, nu spunem sa inchizi usa cu lacat in urma ta, dar nici sa o lasi larg deschisa. Mentine o apropiere care sa nu creeze frustrari iubitului tau actual. In plus, conform logicii si ratiunii, daca relatia voastra nu a functionat ca iubiti, de ce crezi ca ar functiona ca prieteni? Daca ai nevoie de ajutor si sprijin de la fostul partener, atunci ce rol mai are actualul? Tine cont ca si el isi va pune intrebarile astea!
Expui relatia pe retelele de socializare
Iata ca acesta este un tipar comportamental care prinde din ce in ce mai mult contur in zilele noastre. Din pacate, multe persoane inteleg gresit rolul retelelor de socializare si au tendinta de a-si expune integral viata pe internet. Inca din vremurile cand cuvantul internet nu exista in dictionare, prin batrani circula o vorba care spunea ca rufele murdare se spala in familie. Ei bine, acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si vizavi de social media. Daca la prima cearta te vei descarca pe conturile de socializare, iti garantam ca va fi si ultima cearta. Nimanui nu-i place sa fie denigrat in public, tine cont de acest aspect. In plus, este normal sa vorbesti cu prietenele tale despre frustrarile si neimplinirile pe care le simti in cuplu, insa nu o face cu stiinta lui si in niciun caz de fata cu el.
Incerci sa-l schimbi
Chiar daca la inceputul unei relatii fiecare persoana se transforma inconstient intr-un vanzator de imagine care incearca sa-si expuna cele mai bune parti, incearca sa vezi dincolo de aparante. Chiar si ce mai bun actor ar putea fi desconspirat la un moment dat daca nu-l privesti cu superficialitate. Daca ceea ce ai descoperit la partenerul tau nu-ti place, nu incerca sa-l schimbi pentru ca nu vei reusi. Poti incerca sa ai un dialog cu acesta, insa nu trebuie sa-i impui nimic. Oamenii fie trebuie acceptati asa cum sunt, fie trebuie indepartati, niciodata schimbati. Schimbarea va veni doar cand persoana respectiva va simti ca ii este benefica, iar tu nu poti sti ce este mai bine pentru celalalt. Incercarea de a-l schimba va va indeparta in timp pentru ca nemultumirile si dezamagirile cu care vine la pachet vor fi greu de depasit. De exemplu, daca partenerul tau are un viciu, nu te gandi ca o sa-l faci tu sa renunte. Daca-l accepti asa de la inceput, atunci nu-i reprosa asta pe parcurs crezand tu ca timpul petrecut impreuna iti da dreptul sa o faci.
Il invinovatesti constant
Un alt tipar comportamental toxic pentru orice relatie este invinovatirea constanta a partenerului care, cu siguranta, vine la pachet cu critici, acuze si reprosuri. A da vina pe celalalt pentru orice lucru care nu functioneaza intre voi, dincolo de a demonstra o lipsa de maturitate, denota o lipsa de responsabilitate. Este foarte important de mentinut echilibrul intr-o relatie si acesta vine din multe directii, iar a arunca tot timpul vina pe celalalt este una dintre marile greseli care conduc la despartire. La final tu vei crede ca din cauza lui s-a incheiat relatia si vei merge cu acest handicap si in urmatoarea poveste de iubire care, probabil, va avea acelasi final. Orice problema intampinati in relatia voastra trebuie sa o discutati si sa o rezolvati impreuna. Accepta ca si tu poti gresi si exprima-ti parerea de rau cu promisiunea ca nu se va mai repeta. Daca el a gresit, ajuta-l sa-si increpte greseala si nu-i arunca doar vorbe dure care nu vor face altceva decat sa-l indeparteze. Arata ca iti pasa de relatia voastra!