Tipuri clasice de iubire
Prietenia sau “te plac”
Atunci cand vorbim despre sentimentele de placere in ceea ce reprezinta persoana cealalta in ansamblul sau, vorbim despre iubirea de tip “prietenie”. Acest tip de iubire este cel care stimuleaza in mod placut toate cele cinci simturi. Practic, cealalta persoana iti ofera o stare de bine, miroase frumos, vorbeste asa cum iti place si arata foarte bine. O astfel de persoana este o companie placuta pentru ca te face sa te simti fericit. Cele mai multe relatii de cuplu incep cu o astfel de prietenie. Atractia este irezistibila. Celalalt este minunat prin toate acele aspecte ale personalitatii sale fascinante. Desi datorita acestei iubiri au fost incheiate multe casatorii, ea nu rezista intotdeauna presiunii timpului. Dupa doi sau trei ani, celalalt isi poate schimba stilul de a fi, stilul vestimentar sau coafura, poate opta pentru o alta aroma de parfum sau pentru alte principii de viata. Pe masura ce trece timpul, oamenii se schimba. Face parte din natura fiintei umane. Astfel, in masura in care iubirea se bazeaza pe aspecte trecatoare gasite atragatoare la un moment dat, majoritatea partenerilor de cuplu se vor intreba ce au gasit placut la celalalt la inceputul relatiei. O astfel de iubire esueaza lamentabil. Partenerii vor fi gata de a cauta o noua persoana imbietoare pe care sa o iubeasca.
Pasiunea sau “ma aprind cand te vad”
Pasiunea actioneaza mai puternic asupra emotivitatii decat prietenia. Este un alt tip de iubire, care face ca inima sa bata mai tare. Pe vremuri, grecii o numeau “eros”, o forma senzuala si fizica de iubire, care deseori duce la o implicare fizica ardenta inainte si dupa oficializarea relatiei de cuplu. Baza pasiunii o reprezinta impulsul sexual. Acest impuls face ca cei doi sa se simta infometati unul dupa celalalt. Pasiunea se regaseste, fara indoiala, si in mariaje. Insa daca pasiunea este lipsita de iubire veritabila, de obicei pofta trupeasca lasa loc dezgustului si repulsiei. Chiar daca, la inceput, partenerii cred ca iubirea lor nu se va diminua, realitatea separarilor in fapt dovedeste contrariul. Din pacate, prea multe persoane intra in parteneriate erotice gandind ca pasiunea este tot ceea ce au nevoie pentru a fi impreuna. Versiunea hollywoodiana a iubirii poate induce in eroare multe cupluri aflate la inceput de drum. Insa, in timp, acestia vor descoperi ca simpla pasiune care insoteste satisfactia sexuala nu este suficienta pentru a stabili o relatie de lunga durata.
Iubirea veritabila sau “vad ca ai nevoie de ceva, lasa-ma sa te ajut”
Iubirea veritabila este complet diferita. In loc de a lua pentru sine, iubirea veritabila daruieste. Acest tip de iubire ne motiveaza sa-l ajutam pe celalalt pentru a-si dezvolta potentialul. Si toate acestea, fara sa ceara nimic la schimb. Iubirea veritabila este cea care va da consistenta si longevitate unei relatii de cuplu. Una dintre virtutile cele mai incitante ale acestui tip de iubire este aceea ca ea poate sa se dezvolte in viata unui om fara sa fie nevoie de ajutorul sentimentelor de afectiune. Foarte important este ca iubirea veritabila nu pune conditii. Adica, ea nu spune “Vreau sa fiu cu tine pentru ca esti frumoasa si vreau ca oamenii sa ne vada impreuna” sau “Imi place de tine daca si tie iti place de mine”. Iubirea veritabila nu are parte de asemenea conditionari clasice.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei