Tipuri de anestezie folosite la nastere
Durerea la nastere este cea mai severa durere pe care o resimte o femeie pe tot parcursul vietii. Mai ales femeile care nasc pentru prima data numesc durerea ca fiind foarte severa si insuportabila. Durerea din timpul travaliului difera de la o pacienta la alta si de la o nastere la alta a aceleiasi gravide. Durerea apare in timpul contractiilor uterine si are caracter colicativ (vine si pleaca, nu este constanta), cu punct de plecare la nivelul uterului si cervixului, fiind produsa de ischemia locala. In a doua parte a travaliului, cand dilatatia este deja avansata, durerea apare din cauza distensiei vaginului, a perineului si a planseului pelvin.
Cele mai folosite tipuri de anestezie folosite in timpul travaliului sunt:
- Oxidul nitric – administrat inhalator;
- Analgezia peridurala (epidurala);
- Analgezia spinala sau combinata, spinal-epidurala;
- Blocul nervului pudendal.
Analgezia inhalatorie care foloseste oxidul nitric (amestec de oxid nitric 50% si oxigen 50%) este utilizata de cateva decenii in vestul Europei. In tara noastra se foloseste de cativa ani, nu doar in spitalele private, cat si in cele de stat. Este utila mai ales la pacientele nedispensarizate (care nu si-au facut analize in timpul sarcinii) si necooperante. Pacienta isi autoadministreaza gazul folosind o masca sau o pipa de unica folosinta, pur si simplu inhaland gazul din tub. Gazul trebuie inhalat cu 30 de secunde inainte de inceperea contractiei pentru a-si putea institui efectul. Oxidul nitric nu produce detresa respiratorie a nou-nascutului, nu afecteaza contractile uterine.
Analgezia peridurala consta in montarea la nivelul coloanei vertebrale a unui cateter (tubulet) in spatial peridural (epidural), prin care se poate introduce anestezicul in orice moment, sub forma de bolus sau infuzomat (administrare continua a unei doze mici). Poate fi montata chiar de la inceputul travaliului (cand dilatatia este deja de 2-3 cm). Efecte adverse apar destul de des: stare de greata si varsaturi, dureri de cap sau de spate, hematom spinal, retentive de urina dupa nastere, tremor. Foarte rar apare abcesul epidural sau meningita, ele putand fi evitate printr-o tehnica meticuloasa si corecta. Mai des se intampla sa apara hipotensiune maternala cu afectarea circulatiei materno-fetale si implicit afectarea batailor cardiace ale fatului.
Analgezia spinala sau combinata, spinal-epidurala, poate fi folosita, de asemenea, in controlul durerii. Poate fi injectat la nivel intratecal un opioid si, daca este administrat devreme in travaliu, chiar este permisa miscarea gravidei, deoarece nu are efect asupra fortei musculare. Efectul se instaleaza mult mai rapid, in cateva minute, dar efectul dureaza aproximativ 90 de minute, iar daca nu este montat si cateterul epidural, nu mai poate fi administrat anestezic pentru continuarea analgeziei. Acest tip de analgezie are aceleasi efecte secundare ca cea epidurala, putand si ea induce hipotensiune materna (scade rapid nivelul de catecolamine circulante, scazand astfel si tensiunea arteriala).
Blocul nervului pudendal bilateral se foloseste in a doua parte a travaliului, reducand durerea produsa de distensia vaginului si a perineului. Poate completa analgezia epidurala, daca blocul nervilor sacrati este insuficient. Este rar folosita aceasta tehnica, cea mai utilizata fiind analgezia peridurala.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologi