Tipuri de anestezii folosite la nastere
Anestezia constituie o procedura medicala ce are drept scop cresterea pragului de durere in fata unui stimul dureros, astfel incat durerea sa nu mai fie resimtita decat in mod partial sau chiar total. Aceasta procedura medicala este necesara deoarece o gravida la momentul nasterii depaseste pragul maximal de tolerare a durerii (48 doli) ajungand pana in jurul valorii de 57 doli (1 dol = unitate de masura a durerii acceptata si utilizata de specialistii in domeniul medical cu scop de cuantificare a intensitatii durerii in fata unui stimul dureros).
Anestezia pacientelor la nastere este necesara a fi utilizata deoarece durerea poate depasi pragul de toleranta si poate deveni in cazurile extreme socogena. Pentru a stii ce tehnica abordam in timpul travaliului trebuie sa cunoastem principalele metode de anestezie utilizate si principalele efecte in urma abordarii unui tip de anestezie. Asadar, anestezia poate fi cu caracter temporar, poate fi cu caracter complet sau partial. In functie de substanta activa utilizata in formula farmacologica ce se utilizeza pentru a obtine anestezia, aceasta poate fi anestezie secundara utilizarii agentilor fizici sau secundara agentilor chimici. De asemenea, pot exista si metode care utilizeaza tehnici de anestezie la care agentul principal nu este de natura farmaceutica si anume pot fi utilizate tehnici de stimulare nervoasa electrica transcutanata, blocari ale transmiterii impulsurilor nervoase cu ajutorul injectarii intracutanate a apei distilate. Printre principalii agenti farmaceutici utilizati in analgezia farmacologica identificam protoxidul de azot administrat pe cale aeriana prin inhalatii repetate cu ajutorul mastilor de oxigen sau a narinelor.
Anestezia intravenoasa generala
Anestezia intravenoasa generala utilizeaza drept anestezic substante active farmacologice ce se gasesc in clasa opiaceelor, printre ele amintim morfina, diamorfina (heroina produsa pe cale farmaceutica), fentanilul etc.
Anestezia locala
Daca durerea trebuie suprimata doar intr-o anumita regiune, atunci medicul ginecolog poate folosi cu succes tehnici de anestezie neuraxiala, cunoscute publicului larg si ca anestezii locale.
Anestezia peridurala
Cea mai cunoscuta tehnica de anestezie regionala este utilizata si cunoscuta sub denumirea de anestezie epidurale. Acest tip de anestezie utilizeaza un cateter amplasat la nivel peridural sau dural, cateter ce este introdus secundar unei punctii in maduva osoasa. Prin acest cateter se introduce anestezicul local in vederea obtinerii unei anestezii regionale, astfel incat in timpul travaliului durerile sa nu mai fie resimtite de catre gravida. In functie de durata acestei proceduri, tehnica peridurala poate fi utilizata prin injectarea in mod continuu a substantei cu rol anestezic, sau poate fi utilizata in mod secvential, adica substanta cu rol anestezic este introdusa in mod repetat prin cateter. Daca nasterea este declansata spontan, utilizarea analgeziei reprezinta o solutie, in acest caz utilizandu-se substante anestezice mult diluate, astfel incat aceste substante sa fie eficiente in special in etapa a 2-a a travaliului nasterii spontane.
Rahianestezia
Rahianestezia este un tip de anestezie care se foloseste in cazul in care se opteaza pentru operatie cezariana. Acest tip de anestezie ofera un confort atat mamei, cat si medicului care opereaza. In trecut se faceau numai anestezii generale, iar complicatiile anesteziei erau mai mari. Trebuie mentionat faptul ca pacienta este cooperanta pe parcursul interventiei si isi poate vedea copilul inca din primele clipe de viata.
Citeste si Avantajele si riscurile anesteziei epidurale
Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie