Tipuri de avort spontan
Avortul spontan reprezintă pierderea sarcinii înainte ca viabilitatea fetală să fie atinsă (sub 20 de săptămâni, conform WHO). Incidența avortului spontan în populație, la pacientele cu sarcina diagnosticată, este de 10-20%. În realitate însă, procentul este mai mare, deoarece există o serie de avorturi menstruale (embrionul s-a implantat, dar este expulzat la data la care trebuia să vină menstruația), pacientele nefiind conștiente că au fost însărcinate, ele neavând întârziere menstruală.
Cele mai multe avorturi spontane apar în primul trimestru de sarcină, în special între 7 și 12 săptămâni de sarcină. Există mai multe stadii ale avortului spontan, unele care pot fi corectate prin tratament, dacă sunt recunoscute la timp, altele cu evoluție inevitabilă.
Pentru că ştim că îti dorești tot ce este mai bun și vrei să fii mereu la curent cu informații practice despre sănătatea ta și a copilului tău, Farmaciştii Catena îti recomandă cardul Mama și Copilul care îti oferă posibilitatea de a achiziționa suplimente, dermatocosmetice și parafarmaceutice, cu până la 25% REDUCERE, atât pentru mămici, cât și pentru femeile care se pregătesc să ramână însarcinate. În plus, posesoarele cardului se pot bucura de broșura Mama și Copilul, publicație editată de Tonică Group și oferită gratuit.
Amenințarea de avort
Gravida constată sângerări vaginale în cantitate mică până la moderată, care pot fi însoțite de dureri pelvine și dureri lombare. Orificiul cervical este încă închis. Există o amenințare de avort spontan, însă nu este obligatoriu să se și întâmple. Una din patru femei se confruntă cu sângerări vaginale în primul trimestru de sarcină și majoritatea duc sarcina la termen fără să existe repercusiuni asupra dezvoltării fetale. Însă, deși cele mai multe dintre cazurile de hemoragii ușoare de prim trimestru nu se soldează cu pierderea sarcinii, acest semn ar trebui să aducă cât mai repede gravida la un control de specialitate pentru a exclude alte posibile probleme.
Iminenţa de avort
Sângerările vaginale abundente sunt însoțite și de începerea dilatarii colului uterin, durerile pelvine sunt foarte intense. Din păcate, în această situație, este puțin probabil ca lucrurile să revină la normal, iar avortul este inevitabil. Durerea crește progresiv în intensitate, ca urmare a contractiilor uterine care încearcă să expulzeze produsul de concepție. Metroragia este considerabilă, cu cheaguri sau fragmente tisulare. Iminenta de avort va progresa către un avort incomplet sau un avort complet. Ambele situații necesită consult de specialitate și examen ecografic pentru a confirma expulzia în totalitate a produsului de concepție.
Avortul complet
Avortul complet semnifică eliminarea în totalitate a produsului de concepție. În general, lucrul acesta are loc spontan în contextul sarcinilor mici, uzual sub 7 săptămâni, sau peste 14 săptămâni de gestație, între aceste vârste rămânând mici resturi intracavitare care trebuie extrase într-un serviciu de specialitate prin chiuretaj uterin.
Avortul incomplet
Avortul incomplet apare în momentul în care organismul nu a reușit expulzia în totalitate a produsului de concepție, iar resturile embrionare și membranare trebuie extrase printr-un chiuretaj uterin, pentru a preveni complicațiile ce pot apărea ulterior.
Sarcina oprită din evoluție
Termenul este folosit pentru a obiectiva situația în care, la un control anterior, s-a constatat embrion cu activitate cardiacă prezentă, dar la momentul prezent, activitatea cardiacă nu se mai vizualizează (embrionul a murit) sau la două controale succesive nu se constată creșterea sarcinii. În această situație, există 2 posibilități: se permite organismului să urmeze cursul natural al lucrurilor, iar sarcina va fi expulzată inevitabil în cursul zilelor-săptămânilor următoare, sau se optează per primam pentru extragerea sarcinii prin chiuretaj uterin. Prima situație, din păcate, nu se finalizează întotdeauna cu un avort complet. De cele mai multe ori, în special dacă sarcina depășește 6 săptămâni, pacientele se prezintă în urgență cu metroragii abundente, uneori cataclismice, și stare generală alterată (lipotimie, hipotensiune, paloare generalizată etc.). Ecografic, se constată existența intracavitară a unor resturi tisulare. Aceste situații impun golirea de urgență a cavitații uterine și stabilizarea pacientei.
Sarcina cu ou clar
Definim sarcina cu ou clar drept o sarcină în care embrionul nu s-a dezvoltat, iar acesta nu este vizibil ecografic. Aceste situații relevă de obicei anomalii cromozomiale care împiedică dezvoltarea corespunzătoare a embrionului.
Avortul recurent
Este definit drept trei sau mai multe avorturi spontane consecutive. Cauzele pot fi multiple și trebuie investigate atent.