Tipuri de cupluri care sfarsesc prin despartire
Relatiile romantice sunt importante atat pentru fericirea cat si pentru bunastarea noastra. Cred ca cu totii apreciem cand intalnim cupluri in varsta si a caror relatia a durat peste 50 de ani, reusind sa omagieze nunta de aur. Nu putem sa nu ne punem intrebarea daca au vreo reteta speciala pentru iubirea aceasta de lunga durata, deoarece constientizam ca in perioada care s-a scurs peste relatia lor, alte relatii au cazut victime divorturilor sau despartirilor.Cu toate acestea, aproximativ 40% din casatorii se termina cu un divort, ceea ce denota ca a mentine o relatie sanatoasa nu este intotdeauna foarte usor. Derivand de la recomandarile pentru mentinerea unei relatii sanatoase, am putea contura trasaturile unui cuplu predestinat esecului si care poate sfarsi prin despartire:
Cum recunoastem un cuplu predestinat esecului?
- Cuplurile care au o comunicare deficitara . Se stie despre comunicare ca este un element – cheie in mentinerea unei relatii sanatoase. Cei care nu isi fac timp pentru a comunica, de a-si petrece zilnic timp pentru a dezbate problemele comune, pentru a gasi cai si mijloace adecvate de a le rezolva, de a avea preocupari comune, etc. vor avea de suferit deoarece vor resimti aceste neajunsuri in viata de zi cu zi. Chiar un subiect dificil trebuie adus in discutie, ceea ce va intari increderea intre parteneri. Conexiunea intre parteneri va ramane vie numai cu ajutorul comunicarii.
- Cand partenerii duc o lupta pentru punctul lor de vedere separat de al celuilalt, acest fapt poate cauza relatiei. Dezacordurile sunt parte a oricarui parteneriat insa unele stiluri de lupta, care presupun mentinerea pe pozitie fara un oarecare grad de toleranta sau disponibilitate pentru negociere, pot fi deosebit de daunatoare. Unele comportamente rigide sau distructive cum ar fi faptul ca se recurge la critici personale, la tipete, sau chiar la retragerea din discutie, pot conduce la ruperea relatiei. Cuplurile care inteleg sa lupte in mod contructiv pentru relatie recurg la strategii constructive de solutionare a conflictelor sau dezacordurilor si incearca sa inteleaga exact ceea ce simte partenerul, ceea ce il face nemultumit, asculta punctul lui de vedere sau recurg la umor, etc. Dezacordurile, lipsa tolerantei si rigiditatea conduc la acte de furie si dispret si au un risc crescut pentru distrugerea relatiei.
- Cuplurile in care partenerii nu reusesc sa mentina treaz interesul unul fata decelalalt sau nu gasesc motive intemeiate sa o faca, au un grad crescut de insatisfactie sau chiar plictiseala. Chiar daca exista solicitari externe cum ar fi jobul, afacerile, ingrijirea copiilor, este necesar a ramane conectat si a gasi resursele necesare pentru grija fata de partener. Pentru aceasta, unele cupluri planifica diverse activitati pentru a se rupe de cotidian, a fi doar amandoi, a petrece nopti inedite, la un film, la un restaurant sau chiar evadand in locuri in care pot evita ochii celorlalti sau problemele curente. Se recomanda ruperea de rutina si incercarea lucrurilor noi, inedite sau chiar planificarea din timp a unor actiuni comune. Impartasirea unor interese comune sau cultivarea unora noi, creaza un timp comun de care partenerii se vor bucura impreuna.
- Neglijarea intimitatii in virtutea altor aspecte, poate fi o componenta critica a relatiilor romantice. Pentru unele cupluri ocupate este un lucru util sa planifice intalnirile intime chiar prin inscrierea in calendarul activitatilor, altfel se risca o distantare si o raceala intre parteneri care poate cauza pe termen mai lung. Intr-adevar aceste planificari a intalnirilor intime nu sunt deloc spontane, insa renuntarea la alte activitati pentru o intalnire intima ajuta la echilibrul cuplului, la grija fata de celalalt, la asigurarea nevoilor fizice si emotionale ale celuilalt. Multe cupluri din ziua de azi isi traiesc viata avand programe diferite, joburi diferite, solicitari diferite exterioare si unele au uitat importanta unui minim de timp acordat intimitatii inainte de culcare. Mersul impreuna la culcare si gesturile de tandrete inainte de somn concura la o stare de bine generala a cuplului. Inainte de culcare, prin asigurarea momentelor de intimitate se pot rezolva si micile suparari de peste zi. Totodata inceperea unei noi zile, se poate face printr-un sarut si o imbratisare. Imbratisarile, atingerile, au rol pozitiv in mentinerea starii generale de bine si chiar a starii de sanatate, eliberand hormonii de stres si provocand sentimente de atasament, incredere, conexiune si intimitate.
- Cuplurile care nu glumesc sau nu au simtul umorului ar trebui sa invete acest lucru. Invatarea folosirii umorului in diferite situatii ajuta la difuzarea energiei negative, a furiei, a iritarii, concurand la o perspectiva mai usoara asupra vietii si la o atitudine mai relaxata de abordare a diverselor aspecte problematice.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala