Tipuri de despartiri
In zilele noastre, drumul catre partenerul ideal este presarat de obstacole si provocari. Fiecare experienta a vietii noastre ne ajuta sa crestem, sa devenim mai buni, sa devenim cea mai buna varianta a noastra, dar pentru ca este aproape imposibil sa gasesti din prima incercare omul langa care sa iti petreci viata, trebuie sa discutam din pacate si despre tipuri de despartiri.
Despartirea de comun acord
Intr-o lume ideala, locuita de oameni maturi emotional, toate despartirile ar trebui sa fie de comun acord. Adica, in momentul in care partenerii constientizeaza faptul ca relatia nu mai functioneaza, ca intre acestia nu mai exista pasiune si nici iubire, sa discute deschis despre relatia lor, iar daca nu se mai poate face nimic pentru a o imbunatati, sa o finalizeze prieteneste, pe loc. Acest tip de despartire arata ca intre cei doi a fost la un moment dat iubire, dar acum este respect si consideratie. Oamenii care finalizeaza in acest mod o relatie sunt oamenii care nu isi vor barfi fostul partener, care se saluta cand se intalnesc si chiar pot pastra legatura.
Despartirea violenta
Din pacate nu locuim intr-o lume ideala, asa ca exista despartiri violente, despartiri care au loc in urma agresivitatii fizice sau emotionale a unuia dintre parteneri fata de celalalt. Acest tip de despartire este unul umilitor, dureros pentru ca in primul rand nimeni nu trebuie sa fie agresat, dar nimic nu se compara cu durerea provocata de omul despre care stiai ca te iubeste. Cand dragostea se transforma in ura si in dispret, orice relatie de omenie se sfarseste, astfel incat cu greu poti pastra legatura cu un om violet.
Despartirea inevitabila
Alt fel de despartire este cea latenta, adica ambii parteneri stiu ca relatia si-a pierdut vigoarea si esenta, dar raman impreuna din obisnuinta. Pe scurt, relatia s-a finalizat de mult, dar cei doi se complac in ceva nefunctional. Astfel de relatie este una cat se poate de trista pentru ca cei doi ar putea fi in alte relatii, unele potrivite, dar nu vor sa sfarseasca ce au acum. Unii o fac din confort, altii de gura familiei, altii de mila partenerului, dar cand lunile se transforma in ani sau apar si copiii, situatia devine deja dramatica, iar in final se termina ceva ce trebuia sa se termine cu multi ani in urma.
Despartirea ”din senin”
Despartierea prin indiferenta este o alta metoda lasa de a termina o relatie. Atunci cand unul dintre parteneri vrea sa “scape” de celalalt, dar nu are curajul sa o faca folosind cuvintele, se foloseste de gesturi cat de poate de neplacute: uita sa raspunda la mesaje sau la apeluri, in loc sa ofere raspunsuri ample, detaliate, raspunde monosilabic si lipsit de interes, la intalniri sta cu ochii in ecranul telefonului, ignora intrebarile partenerului, intarzie sau nu vine deloc la intalniri ( fara sa anunte), toate astea pana cand partenerului i-a fost de ajuns si termina el relatia, desi poate nu voia neaparat sa faca asta. Astfel de despartire este una lasa, lipsita de respect fata de partener, iar acesta de multe ori ramane cu un gust amar.
Despartirea dupa infidelitate
Unele relatii se termina din cauza unei a treia peroane. Majoritatea oamenilor nu accepta inselatul, asa ca termina relatia desi poate nu ar fi vrut in mod normal. Nimeni nu merita sa ii fie tradata increderea, asa ca daca te gandesti sa incepi o noua relatie, corect, matur, de bun simt este sa fie finalizata intai relatia actuala si, chiar daca partenerul sufera, nu va fi si umilit.
Decizia de a finaliza o relatie trebuie sa fie asumata, cu simt de raspundere, cu consideratie si respect pentru sentimentele partenerului, daca nu pentru fericirea acestuia, macar pentru timpul pe care l-ati impartit impreuna in viata voastra, dar odata luata aceasta decizie trebuie sa fie finala si fara influenta exterioara.
Citeste si Cum sa te desparti fara sa ranesti
Text: Lupu Florentina, consilier psihologic