Tipuri de mame toxice

Familia reprezinta un sistem, reprezentata printr-un grup mai mic sau mai mare de persoane. Membrii familiei sunt uniti prin diverse legaturi: de sange, aliante, conveniente, consensualitate, valori etc. Relatiile care se creeaza intre ei sunt dintre cele mai diverse- afinitati, respingeri, intelegeri tacite, bazate pe secrete, relatii de acord partial sau total etc.
Toate aceste legaturi, relatii, comportamente dezvoltate in cadrul unei familii duc la constituirea unui aparat psihic familial (scrierile lui A.Ruffiot-1970-1980). Aparatul psihic familial pune in evidenta aspecte ale legaturilor familiale, conjugale, intre frati, in generatia actuala sau in legatura cu generatiile trecute. Dintre toate relatiile, relatia cea mai importanta si semnificativa din viata noastra a fiecaruia, o reprezinta relatia cu mama. Atunci cand relatia devine una distructiva pentru copil, avem de-a face cu mame toxice.
Mamele si credintele culturale
In toate mediile culturale se crede ca toate mamele isi iubesc copiii si ca odata cu nasterea copilului apare ceea ce se numeste instinct matern. Mamele nu pot fi altfel decat iubitoare, afectuoase, pline de de compasiune, de empatie, care fac din copiii lor oameni echilibrati, increzatori in propriile forte si care la randul lor vor da mai departe ceea ce au primit – IUBIRE, INCREDERE, SIGURANTA, STIMA DE SINE.
Dar, daca nimic din toate acestea nu s-au dat si atunci cand acestea nu exista apare ruptura in relatie. Din nefericire, o alta credinta impamantenita in toate culturile –traditionale sau nu, este ca fiul sau fiica a fost de vina pentru aceasta ruptura.
In aceste conditii copilul ajunge sa fie ingrijorat si chiar sa aiba sentimente de vina fata de mama proprie. Mamele toxice retin afectiunea pentru copiii lor ca pe o forma de pedeapsa. Copiii invata ca iubirea mamei este conditionata, bazata pe cat de mult i-au facut pe plac. Unele mame ofera sau nu ofera deloc afectiune copilului nici cand acesta s-a descurcat bine. Ca raspuns, unii copii cer in permanenta aprobare in speranta obtinerii unui mic semn de afectiune. Altii decid sa nu deranjeze izolandu-se si evitand contactele. In ambele cazuri copiii sunt manipulati emotional si invata ca iubirea este rara si conditionata. Se ajunge astfel ca adult fiind, nu stii cum sa faci fata afectiunii si traiesti anticipand ca totul se va termina brusc. Bucuria si teama data de primirea afectiunii produc schimbari emotionale extreme pe care partenerul de viata nu le intelege.
Psihologia ne-a invatat ca in fiecare din noi exista o voce interioara, iar pentru multi dintre adulti, vocea lor interiora apartine unuia dintre parinti, indiferent daca constientizeaza sau nu.
Caracteristici ale mamelor toxice
- Mama narcisista-invidioasa
Se caracterizeaza prin grandoare, necesitatea de admiratie si lipsa empatiei, are in permanenta sentimentul de autoimportanta, putere, sentimentul de succes, isi subliniaza mereu calitatile si le exagereaza; nu suporta critica, profita de altii pentru a-si atinge scopul. Neavand empatie nu poate sa se identifice si nici sa cunoasca nevoile copilului sau.
- Mama egoista
Este o mama caracterizata prin imaturitate, poate fi mama-copil si intra in competitie cu fiul/fiica, incercand sa fie mereu pe primul loc, sa capteze si sa ceara atentie. Se manifesta ca si cand ea ar fi copilul familiei si astepta ca toti cei din jur sa o trateze ca atare.
- Mama suspicioasa
Cea care nu are incredere, in permanenta suspicioasa, cu anxietate crescuta, distanta, care nu are umor, tot timpul cu chef de cearta. Acest tip de mame nu fac decat sa dezvolte neincrederea in proprii copii si acestia sa dezvolte personalitati dependente, sa fie neincrezatori in fortele proprii.
- Mama rigida-perfectionista
Caracterizata printr-o aplatizare emotionala, cu limite foarte stricte, lipsita de simtul umorului, singuratica si care nu isi exprima propriile emotii. Este critica cu ceilalti si cu ea insasi. Poate nevoile mamei din copilarie, de valorizare, de a fi ascultata si inteleasa, nefiind satisfacute, ajunge sa dezvolte criticismul si sa-si manifeste propria neincredere prin rigiditate si corectitudine dusa la extrem. Cere copiilor ei ascultare desavarsita, obedienta si desigur performanta, fara a atine cont de sentimentele si nevoile lor.
- Mama manipulatoare
Este cea care controleaza totul, acasa, in famile, in societate. Are abilitati multiple in a-si manifesta puterea. Cel mai adesea incearca pozitia de victima, se lamenteaza si cere atentie, atingand punctele sensibile ale celor din jur, pentru a-si atinge scopul. Cauta atentia in permanenta, isi schimba rapid emotiile care sunt superficiale.
- Mama evitanta
Este mama inhibata social, care nu are incredere in nimeni si nimic, se considera inferioara, nu isi asuma riscuri, nu se ataseaza, se subsestimeaza, sensibila la critica.
Tocmai de aceea, in relatie cu propriul copil, dezvolta relatii evitante, nu stie daca ajutorul pe care il da este benefic, ii inhiba increderea in propriile forte si ii scade stima de sine.
- Mama dependenta
Mama careia ii este frica sa aiba grija de sine si se simte fara ajutor cand ramane singura, care are frica de separare. In acest caz copilul ia rolul parintelui, trebuind sa isi asume responsabilitati pe care mama nu si le poate asuma. Ii este teama sa isi exprime dezaprobarea fata de altii, de frica de a nu pierde suportul acestora.
- Mama acaparatoare-mama intruziva
Caracteristica acestui tip de mama este intruzivitatea in viata copilului dusa la extrem. Are grija de viata acestuia, de prieteni, cunoaste toate secretele din viata copilului. Nimic nu ii scapa, este mama care renunta la celelalte roluri din viata ei pentru a fi doar mama. Iar cand copilul isi doreste o separare, acest lucru este privit ca o tradare, ca un abandon din partea acestuia si lucrurile degenereaza. Este genul de mama care isi doreste ca propriul copil sa nu creasca niciodata si care isi traieste propria viata in viata acestuia din urma.
Text: Cristea Sorina Madalina, psiholog clinician specialist