Tipuri de relatii distructive
Toti oamenii care se afla intr-o relatie cauta afectiune, sustinere si fericire. Paradoxal, se intampla ca tocmai relatia de cuplu sa provoace o multime de suferinte si sa ne determine sa ne traim viata „ca intr-un vulcan”. Ingredientele unui cuplu fericit − comunicarea, siguranta, afectiunea, respectul − sunt inlocuite de durere, frustrari, resentimente si, de multe ori, ura. Este uimitor faptul ca ele sunt foarte rezistente in timp. Partenerii sufera, dar nu se despart. In esenta, ele reprezinta o forma de dependenta emotionala fata de partener. Desi relatia de cuplu aduce doar durere, victima nu poate renunta la relatie, deoarece exista o frica mult mai mare decat suferinta cu care s-a obisnuit. Patternul disfunctional de comportament o indeparteaza treptat de contactul cu propriile nevoi si sentimente, ajungand sa isi traiasca viata prin procura, incredintand-o partenerului.
Trasaturile caracteristice ale persoanei care intra intr-o relatie disctructiva
Stima de sine scazuta − este prima si principala cauza a faptului ca victima permite sistematic partenerului sa o trateze fara respect si sa dispuna de viata ei dupa bunul lui plac.
Dependenta de evaluarile externe − se manifesta printr-o frica de esec. Cel care sufera incearca sa creeze iluzia fericirii. Problemele din relatie raman, aparent, ascunse de ochii celorlalti, incercand sa lase impresia cuplului perfect.
Masochismul emotional − desi suna stiintific, majoritatea persoanelor aflate intr-o relatie toxica sufera de o forma de masochism. Acesta este un pattern mostenit din copilarie de la un parinte care te-a iubit si te-a respins in acelasi timp. Ti se pare natural sa perpetuezi acest amestec distructiv de iubire si ura in relatiile tale viitoare.
Frica, anxietatea − de multe ori, persoanele aflate in relatii disfunctionale au impresia ca nu pot trai independent si ca nu se pot descurca singure. Teroarea din cuplu i se pare mai sigura decat necunoscutul, in cazul in care ar pleca. Tocmai din aceasta cauza, se intampla ca relatia distructiva sa dureze multi ani. Fragilul echilibru existent pare mai sigur ca orice incercare de a face o schimbare.
Tipuri de relatii distructive:
1. Relatia cu un partener psihopat. Daca ai in dotare un partener gelos, dominator, posesiv, agresiv, caruia, orice ai face, nu reusesti sa ii fii pe plac si te invinuieste din orice, ai toate sansele sa traiesti o viata nefericita. Insultele si ridiculizarea fac parte din repertoriul lui zilnic si tot ce urmareste barbatul „tortionar” este sa umileasca si sa isi chinuie partenera. La orice incercare de a contracara aceste manifestari, el te va acuza ca esti suparata fara motiv. El isi doreste sa detina un monopol total si exclusiv asupra atentiei femeii, ajungand pana la interzicerea comunicarii si contactului cu prietenii si familia. Vrea sa detina controlul tuturor activitatilor si nu este de acord cu niciun fel de initiativa din partea partenerei, timpul pe care nu il petreceti impreuna fiind considerat drept infidelitate. Daca ai ghinionul sa aiba si un esec major in viata, pregateste-te sa iei pe umerii tai intreaga responsabilitate. Partenerii cu trasaturi psihopate se considera fiinte superioare, inzestrate cu multiple calitati, de aceea asteapta de la ceilalti supunere si servilism complet. In cazul in care nu il idolatrizezi si nu ii lauzi minunatele competente, poate trece cu usurinta de la abuzul verbal la cel fizic. Evident ca o relatie cu un astfel de deznodamant nu are niciun fel de viitor.
2. Relatia cu un partener dependent. La inceputul unei relatii, nevoia de a petrece cat mai mult timp cu persoana iubita este fireasca. Dorinta de a-l cunoaste si a-l descoperi pe celalalt face ca timpul sa se scurga foarte repede. Pe parcursul relatiei, toata aceasta dorinta de a-l avea mereu aproape pe celalalt poate deveni sufocanta pentru unul dintre parteneri. Invadarea in permanenta a spatiului personal al persoanei langa care ai ales sa iti traiesti viata nu este sanatoasa pentru relatia voastra. Abandonul absolut in bratele partenerului va genera cu timpul dezinteresul partenerului, ajungandu-se la despartire.
3. Relatia cu un partener manipulator. Multi dintre noi ne laudam cu faptul ca mirosim de la distanta persoanele care vor sa ne manipuleze si le evitam. Numai ca, de multe ori, abilitatea acestora de a ne atrage in capcana reprezinta si pentru noi un mister. Maniera insidioasa in care incearca sa te determine sa faci in modul dorit de ei nu lasa timp de reflectie si te trezesti executand ca un copil de gradinita. Daca iti transmite mesaje de genul „Vreau sa te ajut; imi doresc ce e mai bine pentru tine!” sau „Ma comport asa fiindca te iubesc!”, justificandu-si astfel un comportament jignitor, ai incredere in instinctele tale si rupe relatia.
Text: Psiholog Dana Comanescu