Tipuri de teste de sarcină – informații, sfaturi, recomandări
Câteva zile de întârziere a menstruației, combinate cu o ușoară stare de oboseală și greață, inevitabil “nasc” în mintea oricărei femei întrebarea dacă este sau nu însărcinată. În timp ce pentru unele femei o astfel de întrebare este asociată cu foarte multă bucurie și nerăbdare, pentru altele poate fi un motiv de îngrijorare.
Indiferent de scenariul în care te afli, prima metodă de confirmare sau infirmare a acestei bănuieli este utilizarea unui test de sarcină. Folosirea corectă a testelor de sarcină poate oferi o acuratețe a rezultatului de peste 90%. Tocmai de aceea, înainte de achiziționarea unui test de sarcină, informarea asupra modului în care funcționează, regulile de urmat pentru a evita vicierea rezultatului și interpretarea acestuia sunt extrem de importante.
Acest articol îți va oferi informații despre modul în care funcționează aceste teste de sarcină. De asemenea, vei descoperi care sunt tipurile de teste de sarcină ce pot fi folosite și care sunt cele mai importante caracteristici ale acestora.
Cum funcționează un test de sarcina?
Scopul unui test de sarcină este de a detecta un hormon prezent în timpul sarcinii, respectiv gonadotropină corionică umană. Acest hormon este cunoscut sub denumirea sa prescurtată, respectiv hCG, și este prezent în organism încă de la primele zile de dezvoltare a sarcinii.
Testele de sarcină pot detecta hormonul hCG din urină sau din sânge. Cel mai popular tip de test este cel din urină întrucât este foarte ușor de utilizat. Acest hormon este prezent în urină și sânge în 6-10 zile de la momentul fertilizării. În această perioadă, hormonul se atașează de peretele uterului, iar sarcina poate fi confirmată.
Folosirea testelor de sarcină din urină este foarte ușoară și poate fi efectuată la domiciliu. Capătul testului trebuie introdus în urină sau ținut sub jetul de urină pentru scurt timp, conform instrucțiunilor de utilizare, iar apoi se așteaptă rezultatul. Rezultatul este pozitiv atunci când pe dispozitivul folosit apar două liniuțe, semnul +, sau căsuța cu mesajul “Da” se colorează. Modul în care confirmarea sarcinii este evidențiată pe test diferă în funcție de producător.
Tipuri de teste de sarcină
În farmaciile din România există diferite tipuri de teste de sarcină din urină, diferența dintre ele constând în modul în care se prelevează mostra și se evidențiază rezultatul.
Indiferent de tipul acestuia, un test de sarcină folosește anticorpi monoclonali care pot detecta nivelul hormonului hCG din urină. Urina care ajunge pe banda testului sau la capătul acestuia produce o reacție chimică și returnează un rezultat în aproximativ 2 minute.
Pentru confirmarea sau infirmarea unei sarcini, pot fi folosite următoarele tipuri de teste de sarcină:
- tip bandă
- tip casetă
- tip stilou
- cu afișaj digital
Test de sarcina tip bandă
Folosirea unui test de sarcină de tip bandă impune ca urina să fie colectată în primă fază într-un recipient curat și uscat. Următorul pas îl reprezintă introducerea testului în urina colectată, fiind necesară menținerea vârfului acestuia în urină timp de 3 secunde. După ce acest procedeu a fost finalizat, testul se poziționează pe o suprafață plană. În aproximativ 3 minute, testul de sarcină va afișa rezultatul final. Este important ca citirea rezultatului să se facă conform instrucțiunilor de la producător.
Test de sarcina tip casetă
Modul de funcționare al acestor teste de sarcină este foarte similar cu cel de tip bandă. Precizia lor este de 99% și pot fi utilizate chiar din prima zi de întârziere a menstruației. Pentru folosirea acestor teste de sarcină, colectarea urinei se face într-un recipient și curat. Este recomandată folosirea unei pipete cu care vei adăuga 3-4 picături de urină în compartimentul dedicat acestui scop. Interpretarea rezultatului se va face după 5 minute de la adăugarea urinei pe test.
Test de sarcină tip stilou
Acest tip de teste de sarcină pot detecta prezența hormonului specific sarcinii în urină, chiar din primele zile de sarcină. Testele de sarcină tip stilou pot detecta inclusiv sarcina extrauterină. Colectarea urinii se face într-un recipient, urmărind aceleași reguli ca și în cazul folosirii unor teste de sarcină tip casetă sau bandă. Capătul absorbant al stiloului se introduce pentru 3 secunde în recipientul cu urină. De asemenea, o altă modalitate de folosire a acestor teste de sarcină este prin menținerea stiloului sub jetul de urină timp de 10 secunde. Citirea rezultatului se efectuează după 3 minute de la utilizare.
Test de sarcină cu afișaj digital
Această categorie de teste de sarcină folosesc o tehnologie inovativă datorită căreia pot detecta cât de avansată este de fapt sarcina. Modul de folosire este similar cu cele de tip bandă. Pentru a evidenția rezultatul final, testul se introduce într-un recipient cu urină și se menține timp de 20 de secunde. După ce acest procedeu a fost finalizat, testul se așează pe o suprafață plană până la afișarea rezultatului. O regulă importantă în folosirea acestui tip de teste de sarcină este ca pe toată durata așteptării rezultatului, dispozitivul să fie menținut în aceeași poziție. Rezultatul testului va fi afișat în 3 minute de la folosire. Afișajul digital va arăta dacă există sau nu o sarcină, dar și săptămâna de sarcină în care se află viitoare mămică. Rezultatul testului va fi vizibil pe afișajul digital timp de 24 de ore de la utilizare.
Când trebuie efectuat testul de sarcină?
Una dintre cele mai frecvente întrebări care apar atunci când menstruația întârzie să apară se referă la momentul potrivit când se pot efectua teste de sarcină. În cazul femeilor cu ciclu regulat, testul de sarcină poate fi efectuat în primele zile de întârziere a menstruației. Astfel, vei evita obținerea unui rezultat fals-pozitiv sau fals-negativ, care de obicei apar în cazul avorturilor timpurii.
În situația în care menstruația este neregulată, se pot efectua teste de sarcină în funcție de durata medie a ciclului menstrual. De exemplu, o femeie al cărei ciclu menstrual variază între 30 și 36 de zile poate efectua teste de sarcină începând cu ziua 37, doar dacă menstruația continuă să întârzie.
Momentul din timpul unei zile în care poți face teste de sarcină poate influența ușor rezultatul final. Testul efectuat cu urina colectată dimineața are o probabilitate mai mare de a returna un rezultat precis. În acest moment al zilei urina este mai concentrată și implicit cantitatea de hormon hCG, în cazul în care acesta există, este mai mare. Așadar, în cazul în care sarcina este prezentă, șansele de a obține un rezultat pozitiv sunt mai ridicate.
Test de sarcină pozitiv – care sunt pașii următori?
Obținerea unui test de sarcină pozitiv vine “la pachet” cu foarte multe emoții și întrebări. Următorul pas după un astfel de rezultat este acela de a vă adresa mediului. Prima recomandare pe care medicul o va face după prima discuție și consultație este de a te programa la câteva teste de sânge pentru a confirma că sarcina se dezvoltă în parametri optimi.
Testul de sânge recomandat de către medic este hCG total. Rezultatul acestuia este precis dacă este efectuat la 6 – 10 zile de implantarea ovulului fecundat. Pentru a indica dacă sarcina se dezvoltă corespunzător, acest test este efectuat succesiv, conform recomandărilor medicului, iar valoarea sa trebuie să crească de la o repetare la alta.
După ce sarcina este confirmată și cu ajutorul acestor teste de sarcină din sânge, medicul ginecolog va monitoriza evoluția acesteia și va veni cu recomandări punctuale pentru a parcurge cât mai ușor cele 9 luni de sarcină. Chiar dacă emoțiile cumulate pe parcursul acestui proces pot fi copleșitoare, este important să fii blândă cu tine și să parcurgi cu răbdare fiecare etapă.
Obținerea unui rezultat cât mai precis la testele de sarcină depinde de respectarea instrucțiunilor de utilizare. Indiferent de tipul de teste pe care îl alegi, precizia lor este de peste 90%. De asemenea, în cazul ai dubii în privința rezultatului obținut, poți opta pentru testul din sânge și discuta apoi cu medicul obstetrician. Astfel, vei avea o concluzie documentată și avizată asupra rezultatelor obținute.