Top 10 alimente care stimulează fertilitatea
Știați că dieta poate influența fertilitatea? Dacă îți dorești să devii mămică, trebuie să știi că stilul alimentar echilibrat este foarte important în procesul de concepție, cercetările sugerând că schimbările nutriționale ale stilului de viață îți pot îmbunătăți șansele de concepție. Alimentația în perioada de pregătire pentru sarcină reprezintă o provocare pentru viitorii părinți. Un cuplu trebuie să urmărească obținerea unei sarcini sănătoase, să aibă o perioadă de graviditate fără complicații, să aibă o naștere fără afectarea fătului, apoi să aibă un copil sănătos.
Diferența între infertilitatea feminină și cea masculină
Infertilitatea este definită drept imposibilitatea obținerii unei sarcini după un an de încercări prin contacte sexuale regulate, neprotejate. Infertilitatea poate avea drept cauză o etiologie feminină, masculină sau mixtă, cazuri în care există probleme la ambii parteneri.
Evaluarea unui cuplu infertil trebuie făcută la un specialist în infertilitate, iar investigațiile inițiale includ: în cazul bărbatului: spermogramă și spermocultură, profilul hormonal, anomalii anatomice. În cazul femeii, analizele includ inițial analizele uzuale: examenul de secreție vaginală, culturi din col pentru Chlamydia, Mycoplasma și Ureaplasma, examenul Babeș-Papanicolau; evaluarea funcției ovulatorii (analizele hormonale și de urină) și evaluarea permeabilității tubare (histerosalpingografie), ecografie transvaginală, evaluarea funcției tiroidiene și eventual analize pentru depistarea unor boli cronice.
Etiologia infertilității vizează cuplul, astfel încât ambii parteneri trebuie investigați în paralel. Din fericire, medicina modernă a descoperit multe terapii sigure și eficiente care îmbunătățesc semnificativ șansele de concepție în cazul unui cuplu infertil.
Stimularea fertilității prin alimente sănătoase
- Avocado
Deși poate avea un conținut ridicat de calorii, avocado este o sursă bogată de vitamina K și potasiu. Vitamina K ajută organismul să proceseze substanțele nutritive din alte alimente și suplimente, în timp ce potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale. Este o sursă importantă de vitamina E, benefică pentru sănătatea endometrului și reglarea ovulației și acid folic, care este crucial în primele etape ale sarcinii.
- Somon
Somonul oferă o mulțime de proteine și omega-3 care îmbunătățesc dezvoltarea fetală pe tot parcursul sarcinii. Bărbații pot beneficia, de asemenea, de consumul de somon pentru nivelurile sale ridicate de vitamina D și seleniu, două componente care cresc nivelul de material seminal și îmbunătățesc sănătatea generală.
- Sparanghel
Studiile arată că, consumul unei căni de sparanghel fiert poate oferi peste 60% din valoarea zilnică recomandată de acid folic și vitamina C.
- Nuci
Nucile sunt o sursă bogată de Omega 3 și vitamina E. Cercetările arată că, bărbații care consumă regulat nuci vor experimenta o sănătate îmbunătățită a materialului seminal, rezultând o motilitate, cantitate și morfologie mai bune.
- Ouă
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și vă pot ajuta la creșterea fertilității. Ouăle sunt bogate în colină, ceea ce studiile au arătat că pot avea efecte pozitive semnificative asupra dezvoltării fetale.
- Sfeclă
Sfecla roșie este cunoscută pentru capacitatea de a îmbunătăți fluxul de sânge către uter pentru a ajuta la implantarea embrionilor. Consilierea unei diete bogate în sfeclă în timpul tratamentului cu FIV este deosebit de utilă.
- Semințe de floarea soarelui
Fertilitatea masculină poate fi stimulată cu ajutorul semințelor de floarea-soarelui, care sunt excelente pentru îmbunătățirea motilității spermei și a numărului de spermatozoizi.
- Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten, despre care se știe că ajută la creșterea producției de hormon progesteron.
- Fructe de pădure
Când vine vorba de alimente pentru fertilitate, fructele de pădure sunt excelente. Afinele, căpșunile și zmeura sunt bogate în antioxidanți precum folatul și zincul, care dezactivează radicalii liberi din organism care pot afecta atât spermatozoizii, cât și celulele ovulelor.
- Sardine
Un alt pește cu conținut ridicat de omega-3 care stimulează creierul și pe care ar trebui să-l adăugați la lista de alimente bune pentru fertilitate este sardina. Cercetările au arătat că nivelurile optime de omega-3 sunt importante în gestionarea fertilității feminine.
- Lactate
Conțin calciu și vitamina D, care ajută foliculii ovarelor să se maturizeze și reduc riscul de infertilitate ovulatorie.
- Rodii
Rodiile bogate în antioxidanți sunt, de asemenea, bogate în mulți nutrienți, inclusiv vitamina C, vitamina K, acid folic și alte câteva vitamine și minerale care ajută la fertilitate.
- Maca
Un alt aliment pe care să-l adaugi în dieta ta de fertilitate este maca. Această plantă crește numărul de spermatozoizi, motilitatea acestora și stimulează apetitul sexual.
- Pepene verde
Pepenele verde este cunoscut pentru faptul că ajută la ameliorarea greţurilor de dimineață, a arsurilor la stomac, a umflăturilor și chiar a crampelor abdominale din al treilea trimestru de sarcină. Pepenele verde ajută și la fertilitatea masculină, deoarece conține licopen – un antioxidant care ajută la motilitatea spermei.
- Ficat
Este o sursă uimitoare de folat (formă activă a acidului folic), toate vitaminele B, colină și o mulțime de antioxidanți precum inozitolul (care s-a dovedit că îmbunătățește calitatea ouălor înainte de FIV).
- Ulei de ficat de cod
Uleiul de ficat de cod este o sursă excelentă de acizi grași omega-3. În plus, uleiul de ficat de cod conține și vitaminele A și D, care sunt vitamine liposolubile importante pentru fertilitate și concepție.
Sfaturi pentru creșterea fertilității în mod natural
Consumul zilnic de suplimente antioxidante sau de alimente bogate în antioxidanți poate îmbunătăți rata fertilității, în special în rândul bărbaților cu infertilitate.
Unele studii sugerează că, consumul de mai multe calorii la micul dejun și mai puține la masa de seară poate îmbunătăți fertilitatea.
Pentru a crește nivelul de fertilitate, evitați alimentele bogate în grăsimi.
Consumul unei diete bogate în carbohidrați rafinați poate crește nivelul de insulină, ceea ce poate crește riscul de infertilitate și poate îngreuna procesul concepției.
Consumul de mai multe proteine din surse vegetale, în loc de surse animale, poate îmbunătăți nivelul de fertilitate la femei.
Este esențială hidratarea corespunzătoare a organismului. Se recomandă evitarea consumului excesiv de cafea, alcool, băuturi energizante sau carbogazoase.
Înlocuirea produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi cu versiuni cu conținut ridicat de grăsimi poate contribui la îmbunătățirea fertilității și la creșterea șanselor de a rămâne însărcinată.
Un stil de viață sedentar este legat de infertilitate, iar exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți fertilitatea.
Nivelurile ridicate de stres și anxietate pot reduce șansele de concepție. Gestionarea nivelului de stres poate crește șansele de a rămâne gravidă.
Subponderalitatea sau supraponderalitatea poate reduce șansele de a rămâne gravidă.
Farmaciile Catena sprijină mămicile, dar şi femeile care se pregătesc să rămână însărcinate, prin oferirea cardului Mama şi Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de până la 22%.