Top 5 afectiuni ale nou-nascutului
Nou-nascutii sunt fragili din punct de vedere al imunitatii si al capacitatii de aparare impotriva patogenilor. Este cel putin la fel de important sa fie cunoscute cele mai frecvente afectiuni ale acestei grupe varsta, cat si metodele de preventie. Ca principii de baza, nou-nascutii trebuie feriti de zone supraaglomerate, de contactul cu foarte multe persoane sau cu persoane care sufera de afectiuni transmisibile pe cale respiratorie sau fecal-orala. Mijloacele de transport in comun sunt bine de evitat in primele saptamani de viata.
Rinofaringita acuta sau IACRS-ul
Rinofaringita acuta sau IACRS-ul (infectia de cale respiratorie superioara) mai este cunoscuta si sub numele de raceala simpla. La aceasta grupa de varsta, cea mai frecventa cauza este infectia cu un virus cu tropism respirator. Semnele sunt: obstructia nazala, secretii nazale, stranut, tuse si febra sub 39?C. Din aceasta cauza, unii nou-nascuti pot avea dificultati in a se alimenta sau pot sa asocieze semne de detresa respiratorie. Debutul bolii este brusc, simptomatologia se poate agrava pe parcursul primelor 3-4 zile, iar raceala se vindeca in aproximativ 7-14 zile. Tratamentul este simptomatic: antitermice si impachetari pentru febra, dezobstructia cailor respiratorii.
Refluxul gastroesofagian
Nou-nascutii asociaza fiziologic imaturitate a sfincterului care delimiteaza esofagul de stomac cat si un reflex de coordonare a inghitului in curs de maturare. Din aceasta cauza, aproape toti bebelusii regurgiteaza ocazional dupa masa. Mai mult decat atat, unii dintre ei pot asocia varsaturi, tuse, crize de cianoza sau apnee, sialoree – salivatie excesiva, agitatie, curba ponderala nesatisfacatoare. Atunci cand se exclud alte cauze pentru aceste simptome, este bine de luat in considerare posibilitatea existentei unui RGE. Primele indicatii sunt mentinerea unei pozitii antireflux la 30 grade dupa fiecare masa iar la unii bebelusi chiar si in timpul somnului, excluderea din dieta mamei a alimentelor nepotrivite pentru cei alimentati natural sau folosirea unor formule speciale antireflux pentru cei alimentati cu formula de lapte. Daca simptomatologia nu se remite, sunt necesare investigatii suplimentare si terapie medicamentoasa.
Anemia
Anemia este definita printr-o cantitate insuficienta de globule rosii in sange. Bebelusii nou-nascuti pot prezenta anemie inca de la nastere daca provin dintr-o sarcina gemelara, se nasc prematur sau cu greutate mica fata de varsta gestationala, daca mama a avut carente majore de fier in timpul sarcinii, daca apar sangerari intrauterine sau daca mama produce anticorpi impotriva globulelor rosii ca in cazul incompatibilitatilor in sistem ABO sau Rh intre mama si fat. Diagnosticul este unul clinic si paraclinic, de cele mai multe ori fiind decelat in cadrul investigatiilor de rutina efectuate la toti nou-nascutii. Parametrii modificati sunt hemoglobina, hematocritul cat si alti indici eritrocitari sau ai depozitelor de fier. Tratamentul este important si este reprezentat fie de refacerea depozitelor de fier sau de administrare de masa eritrocitara-transfuzie, cu mentiunea ca parametrii eritrocitari vor fi monitorizati in dinamica.
Criza de apnee
Apneea este o pauza in respiratie, care dureaza intre 15 si 20 de secunde, asociaza o modificare a culorii pielii bebelusului care poate varia intre paloare pana la cianoza – invinetire, alaturi de bradicardie sau incetinirea ritmului cardiac.
Cauzele apneei variaza de la prematuritate – in care bebelusii pot uita sa respire, aspiratia de lapte, infectii, hipoglicemie, afectiuni neurologice, convulsii. Crizele de apnee trebuie investigate si monitorizate pana la proba contrarie, cu mentiunea ca majoritatea episoadelor de apnee sunt de cauza benigna. Tratamentul, acolo unde se impune, variaza in functie de cauza de la oxigenoterapie pana la medicatie care sa stimuleze respiratia.
Suflul cardiac inocent
Suflul cardiac este un zgomot patologic, anormal decelat la auscultatia cordului, produs de curgerea anormala a sangelui prin inima si valvele sale. Suflul cardiac inocent este mai degraba cauzat de factori extracardiaci decat de anomalii locale. Suflurile inocente vor fi intotdeauna la inceputul ciclului cardiac sistolice, cu durata scurta si fara sa iradieze in alte zone in afara de zona paracardiaca stanga. Pot sa dispara in functie de pozitia corpului si se accentueaza in caz de efort fizic, febra, anemie sau hipotiroidie.
Diagnosticul este prin auscultarea cardiaca cu stetoscopul si nu necesita alte investigatii medicale pentru ca vor disparea de la sine odata cu varsta. In cazul in care se suspecteaza alte cauze pentru aceste sufluri, este recomandat sa se efectueze o ecografie cardiaca pentru excluderea defectelor cardiace.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru