Top 5 boli infectioase ale aparatului genital feminin
Infectiile genitale feminine reprezinta unul dintre principalele motive ale vizitelor la cabinetul ginecologic. Infectiile genitale sunt frecvente la persoanele tinere, activitatea sexuala predispunand la fenomene inflamatorii, apoi infectioase, la acest nivel.
Pentru a intelege modul de aparitie si de evolutie ale acestor infectii trebuie sa privim putin asupra aparatului genital feminin. Putem constata astfel ca exista o continuitate intre zona vulvara si extremitatea superioara a tractului genital, adica trompele si ovarele. Cu alte cuvinte, cavitatea abdominala comunica direct cu exteriorul in cazul femeilor, organele genitale formand un “conduct” reprezentat de vagin, col, uter, trompe.
Inflamatiile, mai apoi infectiile genitale pornesc de regula de la nivelul vaginului. Sunt asimptomatice la inceput apoi se complica cu aparitia unor secretii patologice si a unor simptome dureroase. Netratate corespunzator, infectiile din aceasta zona au un traiect ascendent afectand colul uterin (cervicite), endometrul (endometrite), muschiul uterin (metrite), trompele uterine (salpingite), ovarele (ovarite) sau chiar cavitatea abdominala (pelviperitonite – boala inflamatorie pelvina).
Referitor la punctul de plecare al acestor manifestari inflamator-infectioase, cele mai frecvente sunt infectiile vulvo-vaginale.
1. Trichomoniaza vaginala
Astfel, trichomoniaza vaginala reprezinta aproximativ 10% din infectiile genitale, fiind produsa de protozoarul flagelat Trichomonas vaginalis. 50% din femeile purtatoare de trichomoniaza sunt asimptomatice.
La alte 50%, secretia vaginala este modificata, apare senzatia de arsura vaginala, sangerari anormale vaginale, durere la contact, dureri pelvine si dorsale neritmate de ciclul menstrual. In aceste cazuri se folosesc agenti antiinfectiosi locali precum si antibiotice sistemice.
2. Infectia cu Candida
Candidoza vulvo-vaginala este cea mai frecventa infectie fungica a aparatului genital feminin. Se intalneste indeosebi la femeile purtatoare de dispozitive intrauterine, la diabetice, gravide. Este foarte frecventa dupa administrarea de antibiotice sau la persoanele cu imunitate deficitara. Secretia este specifica, aderenta de peretii vaginali, de obicei rezistenta la tratament si recidivanta. Regimul alimentar, tratamentul specific si normalizarea balantei imunitare reprezinta conduita optima.
3. Vaginoza bacteriana
Vaginoza bacteriana are, de asemenea, o incidenta crescuta indeosebi in randul persoanelor tinere. 60% din totalul infectiilor vulvo-vaginale sunt reprezentate de vaginoza bacteriana. Flora normala lactobacilara este inlocuita cu specii microbiene care in mod normal traiesc in vagin, dar care sunt inofensive. Disparitia bacililor Doderlein (cei buni) da posibilitatea dezvoltarii virulente a unor specii precum Bacteroides, Gardnerella, Peptostreptococcus. Tratamentul este atat local cat si sistemic.
4. Infectia cu Chlamydia
La nivelul colului uterin, infectia cu Neisseria si Chlamydia este frecventa. Agentii patogeni se cantoneaza in interiorul colului, unde pot reprezenta adevarate surse infectioase. Evolutia este lenta, insidioasa, fara simptome sau cu simptome vagi, aparute la menstruatie sau sub forma unor infectii urinare. Netratate, duc la boala inflamatorie pelvina, infertilitate, sarcina extrauterina sau sindrom algic pelvin.
5. Boala inflamatorie pelvina
Boala inflamatorie pelvina (BIP) reprezinta o consecinta a ascensionarii infectiei vaginale prin col, uter si trompe, afectandu-le evident si pe acestea. Dispozitivele intrauterine si manevrele ginecologice pot favoriza aparitia BIP. Cei mai frecventi germeni implicati sunt Chlamydia, Neisseria, mycoplasme.
La barbati, inflamatiile si infectiile tractului genital sunt reprezentate de uretrite (gonococice sau ne-gonococice), prostatite, epididimite sau orhite. Sunt intalnite o varietate de agenti patogeni implicati in aceste patologii, ele constituind un rezervor transmisibil pe cale sexuala.
Educatia sanitara, igiena sexuala si tratamentele specifice rezolva in mare masura aceste patologii.
Text: Dr. George Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie – Columna Medical Center