Top 9 metode contraceptive utilizate frecvent
Femeile se documentează – sau ar trebui să se documenteze – constant despre acest subiect, pentru că administrarea anticonceptionalelor le poate afecta sănătatea. În afară de prevenirea în mod eficient a unei sarcini, efectele utilizării metodelor contraceptive pot fi şi negative.
Pe piața de specialitate există extrem de multe produse, unele complet necunoscute majorității femeilor, astfel că este foarte dificil să poată face o alegere.
Pentru că ştiu că îţi doreşti tot ce este mai bun si vrei să fii mereu la curent cu informaţii practice despre sănătate, Farmaciştii Catena îţi recomandă cardul Safe for You care îţi oferă posibilitatea de a achiziţiona produse pentru contracepţie şi pentru uz feminin cu până la 25% REDUCERE. Cardul se eliberează pe loc la Catena, după completarea unui simplu formular, iar tu beneficiezi de reduceri, promoţii şi campanii de informare create de către specialiştii Catena, cu gândul la sănătatea ta.
Informații generale despre metodele contraceptive
Foarte multe dintre femei aleg anticoncepționalele pe bază de hormoni, dar nu merg la un consult medical pentru a afla de la ginecolog cea mai potrivită metodă de contracepție în situația lor. Ar trebui să aibă în vedere faptul că își introduc în corp anumite substanțe chimice fără a trece înainte prin niște investigații medicale, ceea ce poate duce la dezechilibre în organism. Efectele secundare pot fi grave, de aceea este bine ca măcar să citiți cu atenție prospectul înainte de utilizare.
Chiar dacă din cele mai multe puncte de vedere organismul uman este asemănător de la individ la individ, există și unele diferențe care ne fac unici. De aceea, nevoile noastre într-o situație similară pot fi diferite. Cel mai bun sfat în cazul în care urmează să apelați la metode contraceptive este de a consulta medicul ginecolog pentru ca acesta să vă recomande cel mai potrivit tratament, în funcție de rezultatele analizelor. În cazul în care deja folosiți o metodă contraceptivă și remarcați reacții adverse, consultați urgent medicul pentru a identifica o nouă metodă.
Top 9 metode de contracepție
Probabil că metodele contraceptive cel mai des folosite sunt pilulele și prezervativul, însă există și alte alternative. De exemplu, se poate apela la dispozitive intrauterine, la contraceptive hormonale, la așa numitele metode contraceptive de barieră (precum diafragma, bureții, gelurile, etc.). Există metode contraceptive de urgență (pilula de a doua zi) sau chiar contracepție definitivă, ca de exemplu vasectomia în cazul bărbaților.
1 Steriletul
Este o metodă contraceptivă sigură, care nu provoacă prea multe complicații. Trebuie să știi că medicii nu recomandă steriletul femeilor care nu au născut încă. În cazul în care este o opțiune pentru tine, ai două alternative: steriletul hormonal sau pe cel cu fir de cupru. Eficienţa ambelor este de 97-99%, iar durata de acțiune este de aproximativ 5 ani în cazul steriletului hormonal și de maxim 7 ani în cazul celui cu fir de cupru.
Acest dispozitiv este introdus în uter, unde anihilează spermatozoizii, dar nu generează niciun disconfort pe parcursul unui act sexual. Printre avantajele folosirii steriletului se numără faptul că nu provoacă efecte secundare hormonale și că nu interacționează cu niciun medicament.
2 Contraceptivele pe bază de hormoni
Acestea sunt, poate, unele dintre cele mai cunoscute și mai utilizate anticoncepționale. Pastilele contraceptive acționează datorită combinației de estrogen și progesteron sau doar datorită progesteronului. Există și contraceptive orale combinate, care au în alcătuire estrogen și progesteron sintetic. Acestea previn sarcina cu mai multă eficienţă, inhibând ovulația și modificând învelișul de la interiorul uterului.
3 Inelul vaginal
Aceasta poate fi o altă alternativă, care folosește aceiași hormoni ca și în cazul pilulei contraceptive combinate, adică progesteron și estrogen. Aceștia au rolul de a împiedica ovulația și de a nu permite spermatozoizilor să migreze către ovul. Studiile au arătat că din 100 de femei care au folosit această metodă contraceptivă, nouă au rămas totuși însărcinate.
4 Diafragma
Eficienţa folosirii diafragmelor este de doar 85%. Aceste dispozitive intrauterine funcționează asemeni unei bariere și trebuie introduse în vagin cu şase ore înaintea contactului sexual. Acoperă colul uterin, blocând pătrunderea spermatozoizilor către uter și trompele uterine.
5 Prezervativul
Pe lângă prevenirea unei sarcini nedorite, prezervativul este de ajutor și în prevenirea bolilor cu transmitere sexuală, așa că asigură o dublă protecție. Prezervativul are o eficienţă demonstrată de 98% în colectarea spermei și împiedicarea contactului acesteia cu organul genital feminin.
6 Spermicidele
Atunci când spunem „spermicide”, ne referim la metode contraceptive locale care se bazează pe anumite substanțe chimice cu rol în distrugerea spermatozoizilor și afectarea deplasării acestora către ovul. Spermicidele pot exista sub forma unor ovule contraceptive, a unor geluri sau creme, spume, tablete, supozitoare anticoncepționale sau foițe contraceptive. Eficienţa acestei metode este de aproximativ 60 – 80 % și e bine de ştiut că poate să provoace iritații sau alergii.
7 Pastila de a doua zi
Această pilula are în compoziție progesteron și estrogen într-o concentrație mult mai mare decât pastilele anticoncepționale și se administrează undeva între 12 și maxim 72 de ore de la momentul contactului sexual neprotejat.
Este o metodă prin care se favorizează întârzierea sau eliminarea ovulației în luna respectivă, dispărând astfel riscul unei sarcini. Pastila de a doua zi nu poate avea efect asupra unei sarcini care deja s-a format, iar medicii nu recomandă să fie folosită de mai mult de două ori în decursul unui an.
8 Metoda calendarului
Trebuie să știi încă de la început că este una dintre metodele contraceptive cu cea mai mică rată de succes, și anume de aproximativ doar 65 – 80 %. Cu toate acestea, sunt încă foarte multe femei care preferă această alternativă.
Practic, trebuie avute în vedere mai multe aspecte: calendarul ciclului menstrual, modificările care intervin în ciclul menstrual, temperatura bazală. Pe baza acestor observații se determina care este perioada fertilă și se evita contactul sexual în respectiva perioadă de timp. Tocmai pentru că este destul de dificil ca aceste date să fie înregistrate mereu atent și corect, și pentru că ciclul menstrual poate fi neregulat, această metodă contraceptivă nu este dintre cele preferabile.
9 Vasectomia
Spre deosebire de tote metodele contraceptive despre care este vorba în rândurile anterioare, aceasta nu este una temporară. Vasectomia presupune sterilizarea ireversibilă a bărbatului, așa cum ar fi în cazul femeilor legarea trompelor. Această alternativă se bazează pe întreruperea canalelor deferente prin care sunt transportați spermatozoizii între testicule și prostată.
Bărbații care trec printr-o astfel de procedura își pot relua activitatea sexuală la cel mult o săptămâna după efectuarea intervenției, dar vor deveni complet sterili abia după cel puțin încă 20 de ejaculări.