Topul afectiunilor ginecologice de sezon
Riscurile la care se expun femeile in functie de sezon sunt nenumarate. Vremea calda sau vremea rece favorizeaza o serie de afectiuni particulare. Cunoasterea lor are importantul ror de a le preveni sau de a mobiliza femeia in vederea consultarii unui medic la aparitia imediata a primelor simptome.
Afectiuni ginecologice in sezonul vacantelor
Pacientele tinere se prezinta la medic in “sezonul vacantelor” pentru suspiciunea in special a bolilor cu transmitere sexuala. Alte afectiuni incriminate sunt vulvovaginitele micotice, acestea fiind reprezentate de infectii ale vulvei si vaginului cu diferite specii de ciuperci, inclusiv Candida. O alta patologie incriminata pentru disconfortul care apare in sezonul calduros este reprezentata de infectiile urinare care, de multe ori, nu primesc o atentie deosebita din partea pacientelor, acestea preferand sa trateze la domiciliu afectiunea. Netratate sau tratate necorespunzator, infectiile tractului urinar pot produce complicatii, ceea ce implica ascensionarea germenului catre rinichi si afectarea acestora pana la insuficienta renala cu distrugerea rinichiului.
In cele din urma, dar la fel de importante, tulburarile neuro-vegetative din menopauza pot fi exacerbate de temperaturile ridicate din timpul verii.
Afectiuni ginecologice in sezonul rece
Pe langa afectiunile ginecologice caracteristice sezonului cald, se intalneste si o alta categorie, aceea a bolilor care pot avea acutizari in perioada sezonului rece, intrucat frigul este factor favorizant al infectiilor urinare si al bolilor inflamatorii pelvine. Ca masura de prevenire se recomanda evitarea expunerii la frig si hidratarea adecvata, aproximativ 2 litri de lichide/ zi.
Se estimeaza ca aproximativ 75% din femei sunt afectate de cel putin un episod de candidoza vulvovaginala in timpul vietii. Semnele si simptomele sunt reprezentate de prurit vulvar, secretie vaginala alba, senzatie de arsura vulvara si iritatie, durere vaginala, durere in timpul contactului sexual.
Infectii genitale provocate de boli cu transmitere sexuala
Infectiile genitale provocate de boli cu transmitere sexuala (BTS) se pot extinde foarte rapid in restul cavitatii pelvine si in sarcina pot avea consecinte dramatice asupra dezvoltarii fatului. O alta complicatia a BTS este aparitia unei infectii si inflamatii a organelor reproducatoare superioare, cunoscuta general sub numele de boala inflamatorie pelvina (BIP), manifestata prin infertilitate si durere pelvina cronica. De asemenea, boala inflamatorie pelvina creste riscul de sarcina extrauterina. Cele mai frecvente cauze de boli inflamatorii pelvine sunt cele determinate de infectii bacteriene cu Chlamydia si gonoreea, ambele transmisibile pe cale sexuala.
Particular pentru infectia cu Chlamydia este faptul ca poate cauza simptome mai usoare sau poate fi asimptomatica (in comparatie cu boala inflamatorie pelvina cauzata de gonoree), ceea ce poate duce la intarzierea diagnosticarii.
Conform statisticilor, femeile fac mai des infectii urinare decat barbatii. Explicatia este oferita de anatomia aparatului urinar, identic la ambele sexe cu exceptia uretrei care are dimensiuni mici in cazul femeilor si astfel devine permisiva in fata germenilor. La aparitia primelor simptome este necesara efectuarea unui sumar de urina si a unei uroculturi. Tratarea empirica cu antibiotice rezistente la germenele responsabil de infectie, pe o durata de timp nestabilita de medic, face ca infectia sa ascensioneze si sa apara complicatii de tipul pielonefritei.
Text: Dr. Tania-Simona Dobre, medic rezident obstetrica-ginecologie