Tot ce ar trebui sa stii despre contraceptivele hormonale

Generalitati si mituri in jurul contraceptiei hormonale au fost intotdeauna si in ultima perioada au inregistrat progrese remarcabile. Te ingrijoreaza miturile urbane legate de anticonceptionale? Ei bine, pentru tine, draga cititoare, avem toate informatiile legate de contraceptivele hormonale, oferite de Dr. Borbala Koo, Director Executiv al Societatii de Educatie Contraceptiva si Sexuala si specialist al campaniei Planifica Neprevazutul! (http://www.planificaneprevazutul.ro/)
Ce reprezinta contraceptia hormonala?
Generic, contraceptia hormonala reuneste acele metode contraceptive moderne care au in compozitie hormoni care mimeaza actiunea hormonilor naturali din corpul femeii, avand calitatea de a preveni aparitia unei sarcini nedorite. Contraceptia hormonala este una dintre cele mai sigure si eficiente metode de protectie sexuala, in cazul utilizarii corecte, conform indicatiilor medicului sau prospectului.
Care sunt metodele anticonceptionale pe baza de hormoni?
In functie de calea prin care sunt administrate, contraceptivele hormonale sunt de mai multe tipuri: pilule, injectabile, sisteme intrauterine, inele vaginale, plasturi, implanturi. In functie de scopul pentru care sunt folosite, metodele hormonale se impart in doua categorii: contraceptive de lunga durata si contraceptive de urgenta. In Romania, nu sunt accesibile toate aceste tipuri: injectabilele si plasturii nu mai sunt acum disponibili, implanturile nu au fost inca inregistrate. La noi, cele mai populare sunt pilulele folosite pentru contraceptia de lunga durata si „pilula de a doua zi”, folosita cu scop de contraceptie de urgenta.
Care sunt avantajele contraceptiei hormonale?
Contraceptivele hormonale sunt metode care sunt sub controlul direct, nemijlocit al femeii. Principalul avantaj al contraceptiei hormonale este eficienta foarte mare, care poate ajunge pana la 99,7%, daca sunt folosite corect. Este important de mentionat faptul ca aceste contraceptive hormonale sunt eficiente in prevenirea tuturor sarcinilor, indiferent de localizarea lor, deci sunt extrem de eficiente si impotriva sarcinilor extrauterine. Prescriptia medicala se poate lua pentru mai multe luni, deci nu este nevoie de o vizita lunara la medic. Exista pilule pentru contraceptia de urgenta care nu necesita prescriptie medicala, ceea ce permite folosirea lor foarte repede dupa contactul sexual neprotejat, in felul acesta crescandu-i eficienta. Anticonceptionalele au efecte secundare de intensitate redusa, in majoritatea cazurilor usor de tratat fara medicatie suplimentara si care dispar in primele 2-3 luni dupa inceperea utilizarii lor. Pot fi folosite timp indelungat, nu este nevoie de intreruperi şi pauze. Fertilitatea revine imediat dupa oprirea utilizarii lor, femeia poate ramane insarcinata in luna urmatoare intreruperii folosirii lor.
Pe langa contraceptie, ce alte avantaje prezinta pilulele contraceptive?
Contraceptivele hormonale au efecte benefice asupra ciclului menstrual si simptomatologiei asociate ciclului menstrual: sangerarile lunare sunt mai regulate, mai putin abundente, mai putin dureroase, sindromul premenstrual (starea de disconfort, modificarile emotionale etc.) este atenuat, se reduce dismenoreea (durerea si starea de disconfort din zilele apropiate ovulatiei). Pilulele contraceptive combinate pot ajuta femeia sa controleze momentul aparitiei sangerarilor lunare. Daca foloseste pilulele cu continut hormonal, sangerarea nu mai apare. Femeia poate renunta la menstruatie chiar un an. Folosirea contraceptivelor hormonale are un efect benefic asupra acneei si hirsutismului (par excesiv), asupra unor afectiuni precum: endometrioza (localizarea unor insule de mucoasa uterina la nivelul altor organe decat cavitatea uterina), chisturi functionale de ovar, fibromatoza uterina simptomatica, afectiunile benigne ale sanului. Studiile arata ca folosirea contraceptivelor hormonale are un efect protector impotriva cancerului de endometru si cancerului de ovar. Sistemele intrauterine au un indice cost-eficienta foarte bun, chiar daca necesita o investitie initiala mai mare.
Este important de retinut faptul ca niciunul din contraceptivele hormonale nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, asadar, folosirea prezervativului fiind absolut necesara in acest sens.
Cum se administreaza corect pilulele contraceptive?
Toate contraceptivele hormonale, cu exceptia unora dintre pilulele de a doua zi, necesita prescriptie medicala. Ele pot fi folosite incepand cu orice zi a ciclului menstrual cu conditia ca femeia sa fie sigura ca nu este insarcinata (fie nu a facut sex dupa instalarea ultimei menstruatii, fie a folosit in mod corect o metoda de contraceptie cu eficienta ridicata). In functie de momentul ciclului menstrual, va fi nevoie de folosirea unor metode suplimentare de protectie pentru o perioada. Medicul care va face prescriptia va discuta si explica in amanunt aceste aspecte. In functie de produsul folosit, poate fi nevoie ca pilula sa fie luata in fiecare zi, fara pauze sau va fi nevoie ca intre doua folii, timp de un numar de zile, sa nu se ia pilule. Si acest lucru va fi explicat de medicul care face prescriptia.
La ce ar trebui sa se gandeasca femeia inainte de a decide daca doreste sa foloseasca contraceptive hormonale?
Inainte de a alege pilulele, femeia trebuie sa ia in considerare mai multe lucruri:
- Cat de importanta este pentru ea protectia in fata unei sarcini nedorite – pentru a fi foarte eficiente, pilulele trebuie folosite foarte corect. Deci, trebuie sa se gandeasca in ce masura stilul ei de viata ii permite folosirea corecta a pilulelor;
- Pilulele contin hormoni, deci trebuie sa se gandeasca in ce masura acest lucru este acceptabil din punctul ei de vedere;
- Pilulele pot avea efecte secundare, de cele mai multe ori de intensitate mica, lipsite de pericol pentru sanatatea femeii si care dispar in primele 2-3 luni dupa inceperea utilizarii. Deci, trebuie sa se gandeasca in ce masura va fi dispusa sa treaca peste aceste momente de disconfort;
- Contraceptivele hormonale, cu exceptia unora dintre pilulele de urgenta, se elibereaza pe baza de prescriptie medicala. De aceea, va fi nevoie de o vizita la un cabinet medical. De obicei, prescriptiile pentru contraceptivele hormonale se elibereaza pentru 3 luni, in anumite cazuri se pot elibera si pentru perioade mai lungi. Deci, femeia va trebui sa se gandeasca daca va putea sa mearga in timp util sa ia prescriptia respectiva;
- Pilulele nu sunt neaparat o metoda foarte discreta. Deci, este important sa se gandeasca daca are importanta ca cineva poate descoperi din intamplare folia pe care o foloseste si sa devina evident ca este activa sexual;
- Niciunul dintre contraceptivele hormonale nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Deci, pentru situatiile in care exista riscul transmiterii acestor infectii, este nevoie de asocierea unui prezervativ pentru fiecare contact sexual.
Cum comentati miturile conform carora contraceptivele ingrasa?
In cele mai multe cazuri, greutatea corporala reflecta stilul de viata si obiceiurile alimentare, nefiind influentata de folosirea pilulelor. Adesea, utilizarea contraceptivelor si adoptarea unui nou stil viata si alimentar se suprapun, iar cresterea in greutate este pusa in mod gresit pe seama pilulelor. In unele cazuri insa, anumite pilule pot determina cresterea apetitului, ceea ce pune la incercare controlul si vointa femeii de a se abtine de la anumite alimente. In aceste cazuri, este bine sa discutati cu specialistul in vederea modificarii tipului de pilule sau revenirii la dieta de dinainte.
Exista vreo legatura intre contraceptive si infertilitate?
Contraceptivele nu determina infertilitatea, putand fi folosite vreme indelungata fara asemenea temeri. Daca femeia este sanatoasa si nu exista alte probleme care sa impiedice sarcina, ea poate ramane insarcinata la scurt timp dupa intreruperea contraceptivelor. Exceptie fac injectabilele, in cazul carora revenirea fertilitatii poate dura pana la sase luni dupa incetarea termenului de protectie. Daca exista dificultati de concepere, este important ca femeia sa mearga impreuna cu partenerul la specialist pentru investigatii simultane, pentru a se stabili cauza exacta si solutia potrivita. Nu uitati, cele mai frecvente cauze de infertilitate sunt infectiile cu transmitere sexuala. Multe din acestea nu prezinta semne si simptome de imbolnavire, de aceea multe persoane nici nu stiu ca s-au imbolnavit.
Pot afecta metodele contraceptive pe baza de hormoni intimitatea in cuplu?
In cele mai multe cazuri, increderea in eficienta contraceptiva a acestor metode are efecte pozitive asupra vietii sexuale. Modul lor de utilizare nu intrerupe actul sexual. Sunt femei la care libidoul se poate diminua, dar acest lucru se poate remedia prin schimbarea metodei. Tineti cont de faptul ca intimitatea din cuplu este cel mai frecvent disfunctionala din alte cauze. Pentru asemenea situatii, o mai buna comunicare sau o vizita la un specialist sunt cele mai bune solutii.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Text: Alexandra Lupu