Tot ce trebuie sa stii despre colestaza de sarcina
Colestaza de sarcina este un tip reversibil de colestaza influentata hormonal. In mod frecvent, se dezvolta in ultima parte a sarcinii la persoanele care sunt predispuse genetic. Este cea mai frecventa afectiune a ficatului in sarcina.
Diagnosticul se bazeaza pe examenul fizic si constatarile de laborator, dar, in general, colestaza de sarcina este un diagnostic de excludere. Odata ce diagnosticul se stabileste, tratamentul trebuie initiat imediat.
Epidemiologie
Incidenta afectiunii variaza mult, fiind mai frecventa in Asia de Sud, America de Sud si tarile scandinave.
Mortalitatea/Morbiditatea
Patologia prezinta un risc mai mare pentru fat decat pentru mama. Preocuparea majora pentru mama o constituie hemoragia post-partum.
Chiar sub tratament modern, riscul de deces fetal poate varia intre 2% si 11%. Astfel, se sustine inducerea travaliului la 37 de saptamani.
Unul dintre aspectele mai ingrijoratoare ale colestazei de sarcina este posibilitatea de moarte fetala subita, uneori in termen de cateva ore de la valori normale ale ritmului cardiac fetal inregistrat pe cardiotocograf.
Testul non-stres de doua ori pe saptamana este, de asemenea, recomandat. Se pare ca, in colestaza de sarcina, inainte de aparitia valorilor anormale ale testelor non-stres, apar modificari Doppler pe arterele ombilicale, astfel incat utilizarea acestei modalitati de monitorizare poate fi, de asemenea, luata in considerare.
Decesul fetal intrauterin apare mai ales in cazul in care nivelul total de acizi biliari este ridicat si/sau icterul este prezent, dar survine rar inainte de 36 de saptamani.
Clinic
Colestaza de sarcina este caracterizata prin prurit care apare, de obicei, in al doilea sau al treilea trimestru; cu toate acestea, poate sa apara inca din primul trimestru de sarcina. Pruritul, fara eruptie cutanata, poate afecta toate zonele corpului, dar, caracteristic, incepe la nivelul talpilor si palmelor si progreseaza la trunchi si fata, fiind adesea accentuat noaptea.
Studiile de laborator
Icterul apare in 17-75% din cazurile de colestaza de sarcina, dar, de obicei, se dezvolta la 1-4 saptamani de la debutul pruritului. Markerul specific si sensibil este nivelul seric al acizilor biliari totali peste 10 micromoli/L. Transaminazele prezinta o crestere variabila, intre 10 si 25 de ori. Nivelul de bilirubina totala este crescut, dar mai mic de 5 mg/dL. Fosfataza alcalina este crescuta de pana la 4 ori, iar GGT poate prezenta rar o crestere usoara.
Odata ce un diagnostic a fost stabilit, nivelul de acizi biliari totali poate fi urmarit la fiecare 2-3 saptamani pentru a ghida terapia si a alege momentul nasterii.
Rata de recurenta este de 45-70%. Concentratiile serice de acizi biliari si transaminaze trebuie dozate la 3-6 luni post-partum. Daca nivelul de acizi biliari ramane ridicat la 6 luni post-partum, o evaluare suplimentara este indicata pentru a exclude o boala genetica care sta la baza sau o boala hepatica cronica.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident obstetrica-ginecologie