Tot ce trebuie sa stii despre hranirea cu lapte praf
Alaptarea este singura forma de alimentatie recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii in mod exclusiv pentru sugari pana la varsta de 6 luni. Cu toate acestea, nu sunt in niciun caz rare situatiile in care alaptarea nu se poate realiza din varii motive (absenta secretiei lactate sau prezenta intr-o cantitate insuficienta, stari de sanatate ale mamei care sunt incompatibile cu alaptarea etc.). In aceste cazuri, nou-nascutii si sugarii trebuie alimentati artificial, cu o formula de lapte special adaptata varstei si nevoilor nutritionale.
Formulele de lapte adaptate varstei si nevoilor nutritionale ale sugarilor
Formulele de lapte sunt concepute sa imite cat mai mult posibil compozitia si proprietatile laptelui matern. Aceasta compozitie si aceste proprietati sunt obtinute prin modificari induse de procedee industriale stricte. Formulele de lapte au devenit cele mai controlate si reglemetate alimente din lume, fiind astfel singura optiune de nutritie sigura pentru nou-nascutul si sugarul nediversificat.
Asa cum aminteam mai devreme, tendinta si scopul este de a copia compozitia laptelui matern. Valoarea energetica a formulelor standard este de minimum 60, maximum 75 kcal/100 ml, fata de cele 67 kcal/100 ml ale laptelui matern. Proportiile nutrientilor sunt, in mare, 47% grasimi, 44% carbohidrati si 9% proteine. De cele mai multe ori, formulele de lapte sunt imbogatite cu vitamine, acizi grasi esentiali, fier, agenti pre si/sau probiotici.
Formulele de lapte pentru sugari se impart in 3 mari categorii:
- Formule de start: se administreaza de la nastere si pana la varsta de 6 luni.
- Formule de continuare: se administreaza intre 6 si 12 luni. In acesta categorie intra, de asemenea, si formulele de continuare pentru juniori, destinate intervalului 1-4 ani.
- Formule speciale/terapeutice: pentru prematuri, formule fortifiante ale laptelui matern, cele fara lactoza (pe baza proteinei laptelui de vaca sau pe baza de proteina din soia), formule din soia, formule hipoalergenice, formule hipo sau hipercalorice, formule sarace in saruri si multe altele.
In functie de proteina de baza, formulele de lapte se impart in:
- Formule pe baza proteinei laptelui de vaca, care pot sau nu sa contina lactoza.
- Formule pe baza proteinei laptelui de soia, indicate sugarilor cu varste de peste 6 luni, care asociaza alergie sau intoleranta la proteina laptelui de vaca.
- Formule partial sau extensiv hidrolizate, indicate sugarilor cu afectiuni digestive cronice, ce impiedica digestia proteinelor din lapte, in forma lor intreaga.
Formule de lapte concepute pentru combaterea afectiunilor frecvente la sugari:
- Formule antiregurgitare, care au o textura si compozitie mai cremoasa, scopul fiind acela de a ameliora refluxul gastroesofagian si de a scadea numarul de regurgitari si varsaturi.
- Formule anticolici, imbogatite cu agenti pre si probiotici pentru buna activitate a florei intestinale.
Majoritatea bebelusilor primesc cu placere formulele de lapte. Tranzitia de la o formula la alta este bine sa se realizeze treptat, scazandu-se proportiile din formula veche in favoarea celei noi. Exceptie de la aceasta regula fac cazurile in care trebuie evitata complet vechea formula de lapte.
Atat timp cat bebelusul are o curba ponderala buna, o dezvoltare neuropsihomotorie in conformitate cu varsta si nu prezinta semne sau simptome ce pot ingrijora familia, inseamna ca solutia de nutritie aleasa este potrivita.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru