Tot ce trebuie sa stii despre metoda calendarului
Metoda calendarului se bazeaza pe niste modificari fiziologice tipice in timpul ciclului menstrual (durata scursa de la prima zi de menstruatie pana la ultima zi inaintea urmatoarei menstruatii).
Aspecte importante in ceea ce priveste metoda calendarului:
- ovulatia apare o singura data in timpul unui ciclu menstrual, insemnand ca exista doua perioade de „infertilitate” in care nu poti ramane gravida;
- exista o durata limitata de viabilitate a ovocitului (12-24 ore);
- exista o durata limitata de viabilitate a spermatozoidului, care poate supravietui 3-5 zile in mucusul cervical sau in tractul genital superior;
- exista semne clare care iti arata perioada de fertilitate (cand poti ramane gravida).
Cel mai important aspect este identificarea zilelor de fertilitate, pentru ca atunci trebuie evitat contactul sexual neprotejat. Identificarea este usor de realizat daca esti atenta la modificarile corpului tau. Avand in vedere viabilitatea ovocitului si spermatozoidului, perioada de fertilitate are o durata de 6 zile si incepe in ziua a cincea inaintea ovulatiei si se incheie la 24 de ore dupa ovulatie (ziua 1 este prima zi de sangerare la menstruatie). Probabilitatea obtinerii unei sarcini in aceasta perioada, in urma contactului sexual neprotejat, este de 4% in ziua a cincea inaintea ovulatiei, 25-28% in ziua a doua, 8-10% in timpul celor 24 de ore de la ovulatie.
Modalitati de determinare a ovulatiei
Esentiala este stabilirea ovulatiei. Ovulatia poate fi determinata cu ajutorul duratei ciclului menstrual: in 95% din cazuri, ovulatia are loc la 4 zile inainte sau dupa mijlocul ciclului si in doar 30% din cazuri apare exact la mijlocul ciclului (in ziua 14 intr-un ciclu de 28 zile sau ziua 15 intr-unul de 30 zile).
O alta modalitate de determinare a ovulatiei este prin analizarea mucusului cervical. Mai exact, apare o modificare a secretiei vaginale care, dintr-una alba, omogena, pastoasa, se transforma intr-una transparenta, lipicioasa, mucoasa, ca „albusul de ou”. Aceasta secretie apare cu cateva zile inainte, in timpul si dupa ovulatie, in total fiind vorba de 3-5 zile. Este bine sa eviti contactul sexual neprotejat in zilele in care secretia ta vaginala arata astfel si chiar o zi dupa ce revine la normal.
Prin determinarea temperaturii bazale, putem prezice ovluatia. In faza luteala (perioada imediat dupa ovulatie), temperatura corpului creste cu 0,3 grade Celsius. Nu este o metoda ideala deoarece temperatura corpului incepe sa creasca dupa ovulatie, deci este o metoda retrospectiva.
Exista teste de ovulatie care te pot ajuta. Arata exact ca un test de sarcina si se utilizeaza la fel, cu urina. Daca apar 2 liniute roz, atunci esti in perioada fertila. Urmarind toate aceste informatii, rata sarcinilor obtinute este de 5%. Ca aceasta metoda sa fie cat mai eficienta, este bine sa iti notezi prima zi de menstruatie si sa iti monitorizezi ciclurile timp de cateva luni. Daca menstruatiile nu vin la un interval regulat, aceasta nu este o metoda pe care ar trebui sa o urmezi.
Text: Dr. Tigoianu Laura, medic specialist obstetrica-ginecologie