Tot ce trebuie sa stii despre miscarile bebelusului in burtica
Miscarile active fetale percepute de mama sunt un indiciu de reala valoare in aprecierea starii normale a fatului, este si un factor in plus pentru confirmarea sau corectarea termenului nasterii. La primipare, vorbim despre femei care sunt la prima sarcina, primele miscari ale fatului sunt percepute la 20-22 de saptamani, iar cand vorbim despre multipare, femei care au nascut cel putin o data, miscarile active fetale le percep ceva mai devreme la 18 saptamani. Initial ele pot fi confundate de gravida cu miscarile anselor intestinale.
Fiecare copil are un ritm propriu de miscare. La examenul prenatal obstetricianul va face atenta mama in a aprecia miscarile active fetale. In intervalul 29-38 saptamani miscarile sunt foarte vii, apoi ele se diminueaza. Cu alte cuvinte, cu cat sarcina avanseaza bebelusul creste, iar spatiul sau de miscare in burtica devine din ce in ce stramt, acest lucru ducand la scaderea miscarilor active fetale. Notarea zilnica de catre gravida a miscarilor active fetale poate contribui la recunoasterea precoce a unor situatii de risc (mai putin de 20 miscari in 12 ore). La mai putin de 5 miscari sau la incetarea lor totala, gravida va merge de urgenta la medic. Exista o variatie diurna a acestor miscari, fiind mai active dimineata. S-a incercat o cuantificare clinica a normalului in acest caz, dar datele sunt contradictorii. Unii autori apreciaza atat de mult valoarea acestor miscari active fetale incat considera ca: daca mama raporteaza miscarile active fetale normale, iar testele de laborator sunt deficitare sugerand suferinta fetala, obstetriceanul trebuie sa se indoiasca de rezultatele laboratorului, suspectandu-le ca rezultate fals pozitive. In cazul in care mama se plange de scaderea sau incetarea miscarilor fetale, este necesar un test de non-stres.
Cand trebuie sa se adreseze viitoarea mamica doctorului?
Orice gravida care se prezinta cu diminuarea miscarilor active fetale ar trebui examinata cu prioritate in cursul zilei in care se prezinta la medic si nu reprezinta un element ce ar trebui ignorat. Daca se prezinta in cursul garzii ar trebui efectuat un test de non-stres la camera de garda de obstetrica. Scopul ecografiei in aceasta situatie nu este acela de a cuantifica miscarile fetale, ci mai degraba de a identifica daca exista insuficienta utero-placentara sau alte modificari care au ca efect diminuarea miscarilor active fetale.
Indicatorii ecografici care se urmaresc:
• un parametru important este greutatea fetala (se considera anormal daca greutatea este sub percentila 5);
• raportul: circumferinta craniana/circumferinta abdominala este anormal daca raportul este peste percentila 95;
• Doppler artera ombilicala – daca indicele de pulsatilitate este mai mare de percentila 95;
• Doppler artera cerebrala medie – daca indicele de pulsatilitate este mai mic decat percentila 5 sau Doppler color si pulsat mai mare de percentila 95.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si Ce mosteneste bebelusul de la mama
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica Ginecologie