Tot ce trebuie sa stii despre nasterea cu anestezie generala
Anestezia generala este un tip de anestezie care se foloseste din ce in ce mai putin in timpul nasterii, deoarece aceasta creste rata mortalitatii si morbiditatii atat materne, cat si fetale. In majoritatea tarilor din Europa, nasterea prin operatie cezariana se efectuaza in proportie de 90% sub anestezie regionala. Aceasta tehnica reflecta folosirea tehnicilor regionale in principal, mai ales la pacientele cu morbiditati co-existente.
Cand se face anestezie generala?
Indicatiile pentru care se face anestezie generala:
- Deteriorarea starii fatului sau cand avem un traseu anormal al batailor cardiace fetale pe cardiotocograf. Atunci cand vorbim de o deteriorare rapida a fatului, cea mai buna optiune este nasterea de urgenta prin cezariana sub anestezie generala (de exemplu: ruptura uterina, prolaps de cordon ombilical).
- Anestezia generala se indica atunci cand este contraindicata anestezia regionala (de exemplu: gravide care au interventii la nivelul coloanei lombare sau care au infectii la locul de injectare).
- Gravidele cu coagulopatii severe, cum ar fi trombocitopeniile severe. Aceste paciente nu sunt candidate bune pentru anestezia regionala din cauza riscului de hematom spinal sau peridural.
- In cazul in care exista o hemoragie materna severa, anestezia generala este recomandata, deoarece blocul simpatic cauzat de anestezia regionala poate cauza o hipotensiune severa, care poate duce la afectarea mult mai severa a fatului.
- Gravidele care au afectiuni cardiace in antecedente semnificative, cum ar fi stenoza aortica severa. Anestezia generala ofera o stabilitate hemodinamica, mai ales daca vorbim despre o nastere prin operatie cezariana de urgenta.
De ce trebuie sa tina cont doctorul
Gravidele care nasc prin cezariana sub anestezie generala trebuie sa fie intubate endotraheal, din cauza riscului de regurgitare si aspiratie pulmonara a continutului gastric.
Atunci cand vorbim despre anestezie generala trebuie sa stim ca timpul de la incizia chirurgicala a pielii si pana la extragerea fatului din uterul mamei este cel mai scurt. Medicul anestezist realizeaza inductia anesteziei generale numai dupa ce abdomenul mamei este dezinfectat, campurile sterile sunt puse si medicul obstetricean este gata de incizie.
Avand in vedere ca la ora actuala ne confruntam la nivel mondial cu obezitatea, aceasta este si mai frecventa la gravide care reprezinta un risc ridicat pentru o intubatia dificila.
Factori de risc pentru o intubatie dificila la nasterea prin operatie cezariana:
-
- operatie cezariana de urgenta;
- pre-eclampsie severa;
- anestezist cu mai putina experienta;
- obezitate;
- gat scurt;
- mobilitate cervicala limitata;
- incisivi maxilari proeminenti;
- retrognatie.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.