Tot ce trebuie să știi despre păduchi și cum poți rezolva problema
În primul rând trebuie înțeles că este vorba despre niște insecte de mici dimensiuni, care pot fi întâlnite la nivelul scalpului. Se hrănesc cu sânge, și atunci când o fac injectează salivă în piele iar aceasta este cea care provoacă mâncărime. Acest parazit este unul strict uman, ceea ce înseamnă că este imposibil să se poată transmite de la animale către oameni.
Copiii sunt cei care au probleme mai des din acest motiv, datorită faptului că interacționează direct atunci când sunt la grădiniță sau la școală. Este greșit să interpretăm apariția păduchilor că pe un indiciu al igienei precare sau al unui nivel de trăi scăzut. Pentru ca infecția să nu se răspândească este necesară aplicarea corectă a tratamentului și anunțarea persoanelor cu care s-a intrat în contact.
Cum apar și cum se transmit păduchii
Păduchii sunt de culoare gri-maro și au dimensiunea semințelor de susan. Ouăle sunt depuse de către femele la aproximativ 3-4 milimetri de la baza firului de par, acolo existând cele mai bune condiții pentru incubație datorită faptului că temperatura este de aproximativ 30 de grade Celsius. Aderența acestor ouă la firul de păr este asigurată de o substanță pe care o secretă femela atunci când le depune.
Pentru a ajunge la maturitate este nevoie de 8 până la 10 zile, însă în cazul temperaturilor scăzute evoluția este oprită iar ouăle pot rezista pe haine sau peria de par până la o luna. Traiul în comun facilitează transmiterea păduchilor. Aceștia se transmit atât prin contactul direct de la nivelul scalpului, cât și prin folosirea la comun a pălăriilor, sepcilor, pernelor, prosoapelor sau a periilor de par.
Simptome și diagnostic
Principalul simptom al apariției păduchilor este pruritul, în special în timpul nopții. În cele mai multe situații, aceștia sunt localizați în zona cefei sau în spatele urechilor. Pentru că au dimensiuni reduse și pentru că se deplasează foarte repede, păduchii pot fi greu de depistat. Atât parazitul cât și ouăle pot fi identificate mai ușor atunci când părul este umezit și pieptănat. Diagnosticul poate fi stabilit în urma unui examen clinic. Ca să poată distinge care sunt ouăle vii și care sunt cele eclozate, medicul poate apela inclusiv la dermatoscop. Pentru ca diagnosticul să fie complet, examinarea cu ajutorul microscopului este de asemenea utilă.
Tratamentul împotriva păduchilor
Există în farmacii o gama largă de produse care pot să omoare păduchii. Cele mai folosite sunt acelea care sufocă păduchii, iar aplicarea se face de regulă săptămânal, timp de trei săptămâni. Este esențial ca toți membrii familiei să se trateze pentru ca rezultatul să fie cel așteptat. De asemenea, obiectele folosite pentru îngrijire sau cele de vestimentație trebuie să fie spălate la minim 60 de grade. O altă variantă este aceea de a depozita aceste obiecte în saci de plastic timp de două săptămâni. Este necesar ca saltelele, canapelele sau alte zone care cu care a avut contact persoana infectată să fie aspirate.
Pentru ca operațiunea de îndepărtare a păduchilor să fie mai puțin anevoioasă, o alternativă este umezirea părului cu apă și oțet și învelirea lui cu un prosop timp de 15 minute. O altă soluție ar putea fi raderea părului, dar sunt persoane pentru care este o decizie destul de dificilă. Nu folosiți metoda aplicării gazului pe păr, pentru că există riscul declanșării unei iritații severe. Cele mai recomandate produse pentru aplicare sunt cele uleioase, cu grăsime, ca de exemplu maioneza, vaselina sau uleiul de măsline; acestea nu mai permit parazitului să respire dacă sunt aplicate seara înainte de culcare și sunt lăsate să acționeze de-a lungul nopții.
Farmaciștii Catena recomandă Santaderm Parasites Spray Tratament Păduchi, testat clinic și dovedit ca fiind un tratament eficace împotriva păduchilor de cap și a ouălor acestora. Nu conține insecticide de natură chimică și previne pediculoza. Mai multe detalii despre produs găsiți AICI.