Tot ce trebuie sa stii despre vizita la ginecolog
Pentru multe doamne si domnisoare, vizita la ginecolog poate fi asociata sentimentelor de teama, rusine, necunoscut, intr-un cuvant tabu. In mod sigur nu exista femei care sa ajunga in cabinetul medicului ginecolog cu drag, sa spunem, sau pe deplin relaxate, insa, in niciun caz nu este un motiv de rusine. Un examen ginecologic este absolut necesar si firesc care ofera informatii despre starea de sanatate a organelor genitale, motiv pentru care nu trebuie sarit cu vederea.
Cand ar trebui efectuata prima vizita la ginecolog?
Prezenta in cabinetul ginecologic este necesara indiferent ca iti incepi viata sexuala mai devreme sau mai tarziu, varsta nefiind importanta. In plus, ori de cate ori sesizezi o neregula in functionarea aparatului reproducator feminin sau disconfort la nivelul organelor sexuale, este indicat sa te prezinti cat mai din timp la medic. Dupa ce ai devenit activa sexual, examenul ginecologic trebuie sa aiba o frecventa anuala.
Cum te pregatesti pentru vizita la ginecolog?
In primul rand, vizita la medicul ginecolog trebuie programata dupa terminarea sangerarii menstruale. Inainte de controlul ginecologic trebuie sa tii cont de o igienizare corecta a zonei genitale, sa nu efectuezi spalaturi vaginale si sa nu intretii raporturi sexuale cu 24 de ore inaintea controlului medical.
Cum decurge examinarea ginecologica?
Examenul ginecologic are 2 etape principale: anamneza si examinarea clinica. Consultatia ginecologica debuteaza cu o discutie prin care doctorul ginecolog urmareste sa afle motivele ce te-au determinat sa te prezinti la cabinet, in special daca exista o problema medicala. Este foarte important ca relatia medic – pacient sa fie una bazata pe respect reciproc si incredere. Ar fi bine sa optezi pentru un medic ginecolog recomandat, despre care sa ai referinte bune. In ceea ce priveste anamneza, (interogarea pacientului despre istoricul medical), te poti pregati in prelabil pentru urmatoarele intrebari:
- la ce varsta a avut loc prima menstruatie;
- data si durata ultimei sangerari menstruale (menstre);
- durata ciclului menstrual: frecventa, dereglari, dureri;
- antecedente personale;
- trecut obstetrical;
- inceperea vietii sexuale ridica problema contraceptiei, astfel ca medicul iti poate recomanda o metoda contraceptiva potrivita.
Dupa o serie de intrebari cu privire la istoricul medical si sexual, urmeaza examinarea propriu-zisa ce consta in examenul vaginal cu valve sau specul vaginal, unde se inspecteaza organele genitale externe, mucoasa vaginului si colul uterin si examinarea bimanuala a organelor genitale interne. Procedura poate crea usor disconfort, dar nu este dureroasa. Este important sa te relaxezi pe durata examinarii. Acest examen dureaza cateva minute.
Simptome care te trimit de urgenta in cabinetul medicului ginecolog:
In cazul in care ai menstruatii neregulate, dureri la contacte sexuale sau orice alte simptome care ti se par in neregula, prezinta-te de urgenta la medic.
-dureri severe in timpul sangerarilor menstruale;
-secretii vaginale urat mirositoare insotite de mancarimi sau arsuri;
-sangerari intermenstruale, spotting;
-sangerare dupa debutul menopauzei;
-durere in timpul actului sexual;
-durere in zona pelviana.
Cum alegem medicul ginecolog?
Multe inimi au batut mai tare, multe picioare au tremurat nervos in cabinetul medicului ginecolog. Examenul ginecologic reprezinta de cele mai multe ori o sursa de anxietate. Majoritatea femeilor se simt vulnerabile aratandu-si trupul dezgolit in fata unui strain, chiar si medic. Este foarte important sa te simti confortabil cu alegera facuta, sa poti avea incredere in medicul tau si in sfaturile sale. Un criteriu important de selectie a unui medic ginecolog este reputatia acestuia. Prietenele, colegele sau mama pot fi surse fiabile pentru informatii cu privire la un medic ginecologic competent.
Farmaciile Catena va recomanda cardul Safe for You, care va ofera posibilitatea de a achizitiona produse pentru contraceptie si pentru uz feminin cu pana la 25% REDUCERE.
Citeste si 10 intrebari despre sanatatea intima pe care trebuie sa le adresezi ginecologului
Text: Alexandra Lupu