Totul despre adenomioza uterina
Adenomioza este o afectiune benigna caracterizata prin ingrosarea uterului in urma invaziei tesutului endometrial (ce captuseste interiorul uterului) in miometru (stratul muscular al uterului). Incidenta afectiunii nu a fost determinata cu exactitate deoarece majoritatea femeilor cu aceasta tulburare au un alt proces patologic in uter, care ascunde de multe ori diagnosticul de adenomioza si anume leiomioame, endometrioza si polipii endometriali.
Cum se manifesta adenomioza?
Adenomioza pare a afecta multiparele mai des decat femeile nuliparele. Mai multe studii au raportat ca o interventie chirurgicala anterioara la nivelul uterului precum cezariana poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru adenomioza.
In unele cazuri, adenomioza este silentioasa, evoluand asimptomatic sau usor inconfortabil. In rest, poate cauza: menstruatia prelungita (mai mult de 5-7 zile), cu sangerare abundenta, durerile severe abdominale in timpul menstruatiei, durerile in timpul actului sexual, senzatie de balonare, durere cronica pelvina. Durerea recurenta poate duce la depresie, iritabilitate, anxietate, iar anemia se poate instala consecutiv cu pierderile prelungite si masive de sange. Examenul fizic releva, de obicei, uter marit de volum care, in general, nu depaseste marimea unui uter gravid la 12 de saptamani de gestatie; cu toate acestea, unele femei au un uter de dimensiuni normale, in timp ce altele dezvolta noduli. Studii epidemiologice au constatat un risc crescut de nastere prematura la femeile cu adenomioza. Este controversat daca adenomioza este legata de infertilitate. Nu exista dovezi ca adenomioza uterina afecteaza riscul de avort spontan.
Diagnosticul de adenomioza
Un diagnostic definitiv de adenomioza se poate face numai prin examenul histologic al unei piese de histerectomie. Diagnosticul preoperator este sugerat de manifestari clinice caracteristice in absenta endometriozei sau leiomioamelor. Cu toate acestea, ecografia transvaginala si evaluarile imagistice sunt tot mai folosite pentru stabilirea diagnosticului.
Se disting trei forme de adenomioza: difuza (cea mai frecventa, 2/3 dintre cazuri), focala (exista pareri ca din aceasta categorie face parte si adenomiomul, altii considerandu-l insa o entitate distincta) si chistica.
Tratamentul in adenomioza
Tratamentul pentru adenomioza depinde in parte de simptomele bolii, severitatea lor si daca femeia isi mai doreste copii. Se folosesc pentru ameliorarea simptomelor antiinflamatoare, terapia hormonala, cum ar fi un DIU cu eliberare de levonorgestrel (care se introduce in uter), analogii de hormon eliberator de gonadotropina sau inhibitori de aromataza.
Embolizarea arterelor uterine este o procedura minim invaziva, particule minuscule sunt folosite pentru a bloca vasele de sange care furnizeaza fluxul de sange catre adenomioza. Daca aprovizionarea cu sange este intrerupta, adenomioza se micsoreaza. Ablatia endomiometriala sau rezectia, electrocoagularea miometrica laparoscopica sau excizia de adenomioza au fost utile la unele paciente, dar singurul tratament garantat pentru adenomioza este reprezentat de histerectomie totala cu conservarea ovarelor, boala fiind limitata la uter.
Text: Dr.Simona Olteanu, medic rezident obstetrica-ginecologie