Totul despre auzul bebelusilor
Auzul la bebelusi apare inca din viata intrauterina, dar se dezvolta treptat, pe masura ce se formeaza componentele care tin de aparatul auditiv.
Cum se dezvolta aparatul auditiv
La oameni, aparatul auditiv are o componenta centrala: zona din creier care decodeaza informatia primita de la componenta periferica alcatuita din nervii care trimit informatia si urechea cu structurile sale (urechea externa, medie si interna). In saptamana 6 de sarcina, celule speciale se organizeaza deja atat la nivelul viitorului creier, cat si in interiorul partilor urechii. In saptamana 9 de sarcina, pe lateralele capului apar mici santuri care vor deveni, ulterior, pavilioanele urechilor.
Procesul de formare tot continua pana cand se ajunge la o forma definitiva, inspre luna a patra de sarcina. Din acest moment, bebelusul, cel mai probabil, este capabil sa perceapa si chiar sa si distinga anumite sunete. Printre primele sunete percepute de catre bebelus sunt cele produse in interiorul corpului mamei, precum bataile inimii sau sunetul aerului in plamani in timpul respiratiei. Pe langa asta, el poate sa auda vocea mamei, sunetul fiind condus prin intermediul oaselor.
Cum verifici auzul bebelusului?
Dupa nastere, bebelusul raspunde la stimulii auditivi din jurul sau prin miscari de tresarire, trezire, chiar plans. In majoritatea maternitatilor, inainte de externare, cel mic este supus unui test de auz. Acesta nu iese de fiecare data pozitiv, bebelusii avand in urechi urme de lichid amniotic din uter, inca neuscat, impreuna cu ceara normal secretata in urechea externa. Adesea, nou-nascutii, ale caror testari auditive nu sunt pozitive in maternitate, sunt retestati in jurul varstei de 1 luna.
In jurul varstei de 3 luni, bebelusul intoarce privirea dupa sursele de zgomot din jurul sau, este atent la persoana care ii vorbeste si poate chiar sa ganguresca inapoi ca raspuns. Pana la varsta de 6 luni, zonele din creier responsabile de integrarea auzului sunt din ce in ce mai active si antrenate. In curand, bebelusul intoarce capul activ si prompt catre locul din care vine sunetul, imita sunetele pe care le aude si este atent la felul in care misca buzele persoanele care vorbesc cu el. Incepand cu varsta de un an, cand apar, de cele mai multe ori, si primele cuvinte, cel mic integreaza din ce in ce mai multe sunete auzite in comunicare, folosindu-se si invatand din ce aude.
Text: Alexandra Lupu