Totul despre blocajul pudendal
Blocajul pudendal sau anestezia nervului rusinos reprezinta o varianta de anestezie locala folosita in nasterile vaginale si interventii chirurgicale mici la nivelul vaginului si perineului. Functiile senzoriala si motorie ale perineului sunt asigurate de ramurile nervului pudendal: nervul dorsal al clitorisului, ramura perineala si nervul hemoroidal inferior. Tehnica blocajului pudendal vizeaza injectarea anestezica a trunchiului pudendal, pentru prinderea tuturor ramurilor.
Cum se realizeaza anestezia nervului rusinos?
Desi anestezia peridurala ramane tehnica preferata in mod uzual pentru a asigura analgezia intrapartum, sunt situatii in care, din varii motive, aceasta nu este la indemana, caz in care varianta anesteziei locale a nervului rusinos reprezinta o alternativa potrivita.
Indicatiile analgeziei locale sunt reprezentate de: a doua etapa a travaliului, repararea transei de epiziotomie sau laceratii perineale, nasterea instrumentala sau interventii chirurgicale mici ale perineului sau vaginului. Totusi, metoda nu este fiabila pentru pacientele care refuza acest tip de analgezie sau nu sunt cooperante, pentru cele cunoscute cu tulburari de coagulare sau infectii ale spatiului ischiorectal sau infectii vaginale. Pacienta este asezata in pozitie ginecologica. Se palpeaza transvaginal spina ischiadica si, in mod uzual, se foloseste un ghid pentru pozitionarea acului. De asemenea, se poate folosi abordul transrectal. Analgezia pudendala poate fi efectuata inaintea expulziei, insa trebuie luat in considerare faptul ca sunt necesare cel putin 5-10 minute pentru a se instala efectul analgezic, iar angajarea capului fetal poate ingreuna abordul transvaginal. Totusi, la momentul in care este necesara efectuarea suturilor perineale, analgezia este, de obicei, completa.
Eficacitatea acestei metode analgezice este direct proportionala cu experienta obstetricianului, manevra avand o rata de acces de cca 50% (abord transvaginal) si 25% prin abord transrectal. Chiar si in mainile celui mai experimentat doctor, manevra nu are o rata de eficacitate de 100%.
Trebuie retinut ca acest tip de analgezie nu influenteaza perceptia contractiilor uterine. De asemenea, nu este adecvata pentru nasterile care necesita manipulare uterina, control manual sau instrumentar uterin, suturarea colului uterin sau jumatatii superioare a vaginului, acestea necesitand anestezie intravenoasa.
Riscul de complicatii
Riscul de complicatii trebuie prezentat pacientei inainte efectuarii manevrei de anestezie. Complicatiile aparute sunt, de obicei, rare, insa, daca apar, pot avea repercusiuni serioase. Una dintre complicatii este reprezentata de injectarea intravasculara a anestezicului sau absorbtia sistemica a unei doze excesive de anestezic, evenimente ce pot duce la toxicitate sistemica.
Complicatiile sistemice ale anesteziei pot include palpitatii, tinitus, dizartrie, confuzie, convulsii, stare lipotimica, hipotensiune si bradicardie. Etapa a doua a travaliului poate fi prelungita din cauza pierderii reflexului de impingere, in special in cazul combinatiei anestezicelor locale cu epinefrina. Totodata, exista riscul de dezvoltare a hematoamelor vaginale, retroperitoneale sau ischiorectale din cauza lezarii arterei rusinoase, mai ales la pacientele care au tulburari de coagulare. Totusi, hematoamele sunt, de obicei, de mici dimensiuni, iar interventia chirurgicala este rareori necesara.
Desi rare, au fost descrise si cazuri de abcese subgluteale sau de muschi psoas. Din cauza dificultatilor de diagnostic, acestea pot fi in mod particular grave. De asemenea, pacientele se pot confrunta cu neuropatie sacrata in zilele imediate post-partum.
Complicatiile fetale sunt neobisnuite, insa pot rezulta din traumatismul fetal sau injectarea fetala a anestezicului. Intoxicatia fetala cu anestezic dupa analgezia nervului rusinos trebuie luata in considerare daca nou-nascutul prezinta hipotonie, midriaza, apnee si convulsii. Recuperarea ulterioara este, de obicei, completa.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie