Totul despre ecografia 4D in sarcina
Ecografia (indiferent de tipul ei: 2D, 3D sau 4 D) reprezinta o metoda neinvaziva de monitorizare a evolutiei sarcinii sau a tesuturilor adiacente. Evident ca la debutul introducerii in ginecologie a tehnicilor de monitorizarea a sarcinii cu ajutorul ecografelor, aceste tehnici s-au dezvoltat si perfectionat odata cu dezvoltarea si evolutia tehnologica a producatorilor de ecografe, a profesionistilor din domeniul medical care au implementat noi tehnici in managementul sarcinii.
La ora actuala ecografele 3D au devenit in mare parte istorie, fiind inlocuite cu succes de noile generatii de ecografe tip 4D, model de ecografe ce recompun semnalele de la ultrasunetele emise de sonda ecografului (ultrasunete ce intereseaza bebelusul in uter). Rezultatele acestei proceduri sunt captate, analizate si ulterior recompuse de catre unitatea de calcul a ecografului in imagini 4D succesive care inseriate fiind pot genera insumat un format de tip video. Aceste imagini pot reda in timp real zambetul, miscarile, conformatia si trasaturile fetei bebelusului, gesturile, miscarile acestuia in perioada intrauterina. Aceasta posibilitate de observare a sarcinii in timp real de catre parinti reprezinta pentru acestia momente emotionante si totodata certitudinea ca viitorul nou-nascut nu prezinta malformatii congenitale, nu prezinta pozitii defectuoase de dinamica intrauterina a bebelusului pe perioada sarcinii (in special in ultimul trimestru de sarcina).
Gravida trebuie sa stie faptul ca daca consuma cu aproximativ o jumatate de ora inainte de efectuarea ecografiei o cantitate de lichide care contin si fructoza sau zaharoza (spre exemplu un suc de fructe sau o bautura carbogazoasa), se obtine o dinamica mai buna a bebelusului si parintii pot observa in timp real chiar si zambetul bebelusului.
Cand se poate face ecografia 4D?
Ecografia tip 4 D se poate teoretic face oricand, dar se recomanda a fi efectuata spre sfarsitul trimestrul doi sau pe parcursul primei parti a trimestrului trei de sarcina deoarece in aceasta perioada dezvoltarea intrauterina a fatului este completa. Daca nu se respecta aceasta indicatie si se incearca efectuarea unei ecografii tip 4D in primul trimestru de sarcina, imaginile captate nu sunt de calitate intrucat in primul trimestru de sarcina bebelusul nu este dezvoltat complet. Daca ecografia tip 4D se efectueaza in ultima perioada a trimestrului trei de sarcina exista riscul ca manevrele efectuate cu sonda pe abdomenul gravidei sa declanseze travaliul sau exista de asemenea riscul ca bebelusul sa fie cu capul in pelvis (pregatit/pozitionat pentru nastere) fapt ce impiedica vizualizarea fizionomiei fetei bebelusului.
Afecteaza sau nu fatul ecografia 4D?
Din punct de vedere al prezentei eventualelor riscuri care sa implice bebelusul sau gravida in timpul utilizarii acestei tehnici de monitorizare, cat si din punct de vedere al managementului sigurantei si protectiei muncii a personalului medical ce efectueaza aceasta procedura respectiv medicul ce monitorizeaza sarcina si gravida trebuie sa stie ca riscurile sunt minime si se rezuma de regula la mici erori de interpretare, expunere calitativa a imaginilor sau a riscului de declansare a unui raspuns imun la contactul cu gelul ce are rol de lubrifiere si transmitere a semnalelor acustice (o usoara alergie la compusii ce alcatuiesc respectivul gel). Pana in acest moment nu au fost raportate cazuri grave care sa puna in pericol sanatatea gravidei sau evolutia sarcinii intrucat acest tip de gel a fost testat o perioada suficienta astfel incat acest risc tinde spre zero.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Citeste si De ce sa tii un jurnal de sarcina
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie