Totul despre endometrioza
Endometrioza este o conditie medicala caracterizata prin prezenta tesutului endometrial (endometrul reprezinta striatiile care tapeteaza interiorul uterului) in exteriorul uterului. Cele mai comune localizari ale endometriozei sunt la nivelul ovarelor, trompelor uterine, intestinelor si in jurul uterului (pe suprafata acestuia).
Cauzele si simptomele endometriozei
Cauzele inca nu sunt cunoscute pe deplin, insa exista mai multe teorii, dintre care una este acceptata de catre majoritatea medicilor: teoria menstruatiei retrograde (sangele menstrual ajunge prin trompele uterine la nivelul pelvisului, iar tesutul endometrial se implanteaza in locul respectiv).
Unele femei care au endometrioza nu au niciun simptom, dar cel mai comun este durerea pelvina, mai ales in timpul menstruatiei (dismenoree). Durerea poate aparea fie chiar inainte sau in timpul menstruatiei (devine din ce in ce mai intensa cu trecerea timpului), fie intre menstruatii cu inrautatire in timpul acesteia, fie in timpul sau dupa actul sexual, fie odata cu miscarile intestinelor sau cu mictiunea.
Riscurile endometriozei
Endometrioza poate duce chiar la infertilitate (imposibilitatea obtinerii unei sarcini) din cauza tesutului cicatricial format sau prin localizarea directa la nivelul trompelor uterine sau ovarelor. Femeile cu endometrioza pot dezvolta chisturi endometriotice, numite endometrioame, ce contin sange vechi. Ele sunt vizualizate ecografic si au un aspect tipic de „geam mat”.
Diagnosticul si tratamentul endometriozei
Diagnosticul este suspicionat pe baza simptomelor, care nu sunt tipice, insa. Diagnosticul cert este pus intraoperator (de cele mai multe ori, laparoscopic) prin vizualizarea directa si biopsierea leziunilor tipice. Daca endometrioza nu se manifesta clinic sub forma unui chist, imagistic (ecografic), nu se poate pune un diagnostic. Intensitatea simptomatologiei nu se coreleaza cu severitatea leziunilor, iar multe paciente sunt diagnosticate intamplator in timpul unei operatii efectuate pentru o cu totul alta patologie.
De cele mai multe ori, pacientele care au endometrioza primesc antiinflamatoare nonsterioidiene sau anticonceptionale. Daca simptomele nu se amelioreaza in urmatoarele 6 luni, este recomandata interventia chirurgicala, care pune diagnosticul de certitudine si, in acelasi timp, poate rezolva si leziunile respective.
Pe langa tratamentul cu antiinflamatoare nonsteroidiene, anticonceptionale si cel chirurgical, exista si un alt tratament hormonal cu agonisti de GNRH. Acest medicament functioneaza prin inducerea unei menopauze temporare. Ovarele nu mai secreta estrogen si atunci leziunile de endometrioza se micsoreaza. Acest tratament reduce durerea in aproximativ 80% din cazuri. Tratamentul poate fi urmat pana la 12 luni, iar efectele secundare pot fi neplacute: bufeuri, uscaciune vaginala sau chiar atrofie vaginala, scaderea libidoului, insomnie. Antiinflamatoarele nonsteroidiene functioneaza doar pentru ameliorarea durerii. Pot fi administrate cu cateva zile inaintea menstruatiei pentru o eficienta mai mare. Ele nu micsoreaza sau previn cresterea leziunilor de endometrioza.
Contraceptivele orale sau de orice alta forma sunt folosite in tratamentul endometriozei deoarece scad cantitatea de sange pierdut la menstruatie. La fel de util este si un dispozitiv intrauterin (sterilet) cu progesteron. In unele cazuri severe, pilulele pot fi luate continuu (fara pauza de 7 zile sau pilulele placebo) pentru 3 sau mai multe luni pentru a avea mai putine menstruatii si dureri mai mici. Pentru femeile care nu pot lua pilule combinate, exista varianta de a lua doar progesteron.
Tratamentul chirurgical este o varianta de luat in calcul atunci cand durerea este severa, cand durerea persista in ciuda tratamentului medicamentos, in cazurile de infertilitate (leziunile de endometrioza pot fi cauza), cand exista un endometru de 4-5 cm.
Endometrioza este o boala care recidiveaza in ciuda tratamentului chirurgical corect efectuat si chiar in urma tratamentului chirurgical urmat dupa operatie. Asa ca, atunci cand o sarcina este dorita, cele mai mari sanse de a ramane insarcinata sunt imediat dupa operatie.
Text: Dr. Laura Tigoianu, medic specialist obstetrica-ginecologie