Totul despre gelozie
Gelozia poate fi caracterizata de termenii: emotie, sentiment, reactie sau credinta referitoare la ceva de care iti pasa, sau referitoare la relatia ta pe care o simti in pericol. Gelozia este insotita de dorinta de a pastra acel ceva de care iti pasa, insa de multe ori ea scapa de sub control, iar prietenia sau relatia ta pot avea de suferit.
Ce este si ce nu este gelozia?
Gelozia poate fi determinata de lipsa de incredere sau de sentimente, de stima de sine scazuta. Cand cineva este nefericit, anxios si nesigur, acest lucru poate duce la sentimente de gelozie si la scaparea de sub control a situatiei. Gelozia se poate manifesta in diferite moduri, de la persoana la persoana. Cineva care este gelos ar putea pune o multime de intrebari de genul: Cand, unde, cu cine ati petrecut timpul? De ce ati petrecut timpul cu acea persoana si nu cu altcineva? etc. Alte persoane geloase prefera doar sa se retraga si sa devina ignorante, iar altele adopta un comportament abuziv, si anume recurg la verificarea apelurilor telefonice, a mesajelor, a e-mailurilor, folosesc violenta fizica sau verbala daca nu se realizeaza ceea ce vor ei sa se realizeze. Acestea sunt semnale clare ca gelozia cuiva a scapat de sub control, iar daca cineva abuzeaza in acest mod, chiar daca se declara acel “te iubesc”, este evident un lucru gresit. In astfel de cazuri este de recomandat sa se apeleze la un specialist in consilierea de cuplu.
1. Gelozia nu este nici pe departe un sentiment de dragoste sau grija fata de cineva, ci este mai degraba o incercare de a controla acea persoana, de a o poseda si de a avea pretentii de iubire, asigurare si reasigurare a acesteia in permanenta.
2. Gelozia este insotita de un sentiment de suparare si provine din convingerea ca exista doar o cantitate finita de dragoste care i se cuvine acelei persoane si ca sursa de iubire este diminuata de prezenta unei alte persoane. Pentru a mentine o relatie timp indelungat este necesar sa se constientizeze aceste credinte gresite si sa se invete depasirea geloziei. Se poate invata concentrarea pe ceea ce este important intr-o relatie – obiective comune, griji comune, sarcini comune etc, si nu pe amenintarile care, de fapt, sunt nefondate.
3. Gelozia este irationala. Ea aduce prejudicii comunicarii intre oameni, provocand o spirala de argumente nefondate, de lupte de a demonstra absurdul, fiind o otrava pentru orice relatie. O relatie sanatoasa trebuie sa se bazeze pe comunicare deschisa, pe exprimarea nevoilor si a dorintelor, pe cautarea cailor de solutionare, pe evitarea acuzatiilor atunci cand dovezile sunt insuficente.
4. Gelozia indica nesiguranta persoanei si lipsa de incredere in capacitatea lui sau a ei de a atrage sau a pastra un partener interesat. Irationalitatea este dovedita de suspectarea partenerului de infidelitate fara a avea dovezi reale, procedand chiar la terorizarea partenerului prin acuzatii repetate si interogatorii. Suspiciunea exagerata, lipsa de incredere si chestionarea partenerului in mod repetat despre fapte pe care nu le-a savarsit sau nici nu a avut intentia a le savarsi pot provoca lupte inutile si conflicte majore in relatie, ducand chiar la despartire sau divort.
In alte situatii, unele persoane pot dezvolta gelozie atunci cand relatia lor este prospera si sunt foarte fericiti alaturi de partenerul lor. Gelozia si posesivitatea sunt un efect secundar al dorintei de a nu pierde ceva care este foarte special si a devenit foarte pretios. Poate ca aceste persoane nu cunosc faptul ca dragostea nu se realizeaza cu forta sau ca nicidecum solutia pentru a tine pe cineva langa tine nu este sa investesti energia in controlul persoanei, in suspectarea ei sau in chestionarea la nesfarsit despre lucruri nesigure.
Pasi pentru depasirea geloziei
Pentru a depasi starea de gelozie, e nevoie in primul rand de recunoasterea faptului ca aveti o problema. Cei mai multi oameni care au probleme cu gelozia sunt in faza de negare ?i refuza sa admita ca perceptia si comportamentul lor sunt irationale si lipsa lor de incredere este nefondata. Recunoasterea problemei este esentiala pentru motivatia de a lucra pe acest aspect in depasirea geloziei. Se recomanda si ajutorul unui specialist. Constientizarea faptului ca cealalta persoana a ales sa ramana in loc sa plece ar trebui sa conteze in evaluarea reala a situatiei: dorinta de a fi cu cineva nu vine de la presiunea pe care o faci sau de la incercarile de a-l convinge pe celalalt sa fie credincios, ci de la cu totul alte calitati care te fac atractiv si dorit. Eforturile tale de a pastra partenerul langa tine s-ar putea sa nu conteze deloc. Ceea ce conteaza, intr-adevar, este investirea energiei, a resurselor emotionale si intelectuale in dezvoltarea personala, in dezvoltarea carierei sau a altor interese care te pun intr-o lumina pozitiva ca individ si te valorizeaza. Pe de o parte, efectul acestei canalizari de energie pentru aceste obiective este capatarea increderii in sine, in propria personalitate, pe de alta parte, te va impiedica sa formezi obsesii pentru partener si te va tine intr-o forma emotionala mult mai sanatoasa.
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala