Totul despre infectiile urechii la copii
Din totalul cazurilor de infectii ale urechii, trei sferturi apar la copii. Care sunt cele mai frecvente afectiuni ORL la copii, ce tipuri de afectiuni pot cauza scaderea auzului in timp si ce greseli fac parintii in automedicatia micutilor, aflam de la doamna dr. Adina Zamfir, medic specialist ORL, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.
Care sunt cele mai frecvente afectiuni ORL la copii?
Cele mai frecvente afectiuni ORL la copii sunt otitele medii. Acestea se datoreaza anatomiei particulare a copilului. „Legatura” dintre nas si ureche este dreapta la copii, astfel toate secretiile din nas si din arborele traheobronsic ajung in ureche prin eforul de tuse. Aici se pot infecta, generand o otita congestiva sau supurata, sau pot ramane neinfectate, rezultand o otita seroasa cronica. In ambele cazuri, auzul scade semnificativ; in primele doua cazuri, aceasta scadere de auz este insotita de durere si febra.
O alta afectiune frecventa este rinoadenodita – inflamatia mucoasei nazale si consecutive, faringiene. Aceasta poate fi de tip alergic, cand avem secretii de tip apos, abundente, insotite de stranut si lacrimare.
O alta afectiune care apare la schimbarile climatice (de la primavara la vara si de la toamna la iarna) este laringita. Ea se manifesta cu tuse latratoare, seaca, raguseala, dificultati la respiratie. Aceasta afectiune este considerata o urgenta intrucat copilul se poate sufoca in somn. Alte afectiuni cronice sunt rinoadenoiditele cronice (vegetatiile adenoide hipertrofice – polipii) si amigdalitele cronice.
Ce este o infectie a urechii?
Infectia urechii este manifestata clinic prin durere, scaderea auzului, febra si reprezinta colonizarea urechii cu microbi sau ciuperci.
Care sunt factorii favorizanti ai infectiilor urechii?
Factorii favorizanti ai infectiilor in urechi sunt: polipii mari, faptul ca nu sunt aspirate secretiile din nas si puse picaturi vasoconstrictoare.
Ce tipuri de afectiuni pot cauza scaderea auzului in timp?
Scaderea auzului in timp poate fi generata de:
– otita seroasa cronica (datorata polipilor mari sau unei rinite alergice netratate);
– mediul cu zgomot sau ascultarea muzicii la casti la volum mare;
– diferitele boli genetice (otoscleroza, boala oaselor de sticla);
– otitele medii infectioase repetate incorect.
Ce trebuie sa stie parintii pentru a evita greselile legate de tratamentul lor?
Pentru a evita complicatiile, trebuie urmarit cu atentie copilul: vorbit in soapta si vazut daca aude, vazut daca asculta la TV sau radio la volum tare sau daca la scoala invatatoarea spune ca este neatent – poate nu aude. Trebuie sa faceti consultul ORL ori de cate ori copilul acuza ceva (fasait in ureche, ureche infundata, durere).
Puteti oferi cateva exemple de greseli in automedicatie?
Parintii pot ignora administrarea antibioticului si pot administra doar antialgice si antitermice in cazul durerilor de ureche, acestea ducand la complicatii.
Pot fi prevenite infectiile urechii la copii?
Cand copilul acuza un simptom la nivelul urechii (durere, scaderea auzului, secretie modificata), trebuie sa fie consultat obligatoriu de un medic ORL-ist, care sa puna diagnosticul si sa prescrie un tratament adecvat urechii. La copii pot fi prevenite prin curatarea nasului de secretii permanent si administrarea de picaturi si scoaterea polipilor. Otitele externe pot fi prevenite prin evitarea curatarii urechii cu betisoare si evitarea patrunderii apei in urechi la dus, piscine, mare etc.
Folosirea betisoarelor de ureche poate fi daunatoare sanatatii?
Folosirea betisoarelor poate fi daunatoare pentru ca urechea se poate infecta deoarece ele nu sunt sterile si pot crea mici zgarieturi care sa favorizeze patrunderea microbilor la nivelul tegumentului urechii. Altfel, pot exista accidente: betisorul poate sa perforeze timpanul sau sa creeze leziuni de conduct foarte dureroase si sangerande.
Cum curatam urechile bebelusului?
Urechile bebelusului se curata cu o carpa curata (coltul batistei) atat cat permite. Se recomanda evitarea patrunderii apei in ureche la baie (se pun bulete de vata cu ulei in urechiusa copilului inainte de baie si se scot dupa terminarea baii).
Cum se realizeaza corect igiena urechilor?
Igiena urechilor se efectueaza corect cu coltul de la batista sau de la o carpa curata, atat cat ne permite. Fara betisoare. In cazul dopurilor de ceara, este de preferat sa se viziteze medicul ORL-ist pentru extragerea acestora.
Text: Alexandra Lupu