Totul despre lichidul amniotic
Lichidul amniotic este un lichid de culoare galbuie, steril, in care creste si se dezvolta fatul in interiorul sacului amniotic. Lichidul amniotic joaca un rol foarte important in buna dezvoltare a fatului, modificarile aparute la nivelul lui putand afecta evolutia sarcinii.
Lichidul amniotic este prezent inca din primul trimestru de sarcina, acesta fiind produs exclusiv in aceasta perioada de catre placenta. Productia placentara de lichid amniotic este mentinuta si in prima parte a trimestrului II pana cand rinichii fetali sunt maturati suficient pentru a prelua productia lichidului amniotic.
Astfel, din trimestrul al doilea, cantitatea normala de lichid amniotic este mentinuta prin inghitirea acestuia de catre fat si excretia lui prin urina fetala. Lichidul amniotic este alcatuit din apa, celule fetale si urina fetala.
Beneficiile lichidului amniotic
Lichidul amniotic joaca un rol vital pentru fatul aflat in plina dezvoltare.
- In primul rand, lichidul amniotic protejeaza fatul de socurile externe (mecanice, acustice, luminoase), acesta, practic, „plutind” in lichid. De asemenea, prin intermediul lichidului, este asigurata o temperatura constanta a mediului in care el se dezvolta;
- Lichidul amniotic favorizeaza dezvoltarea uniforma si simetrica a segmentelor fetale, precum si dezvoltarea musculo-osoasa datorita asigurarii existentei unui spatiu suficient pentru miscarile active fetale;
- Ingestia lichidului amniotic ajuta la buna dezvoltare a sistemului digestiv si urinar fetal si la productia urinara si meconiala;
- De asemenea, prezenta unei cantitati normale de lichid amniotic previne compresia cordonului ombilical si aparitia complicatiilor ce deriva din acest eveniment;
- In timpul nasterii, prin ruperea membranelor, lichidul amniotic se scurge din cavitatea amniotica.
Cantitatea lichidului amniotic este evaluata cu ocazia controalelor ecografice periodice prenatale. Evaluarea poate fi subiectiva sau obiectiva prin calcularea indexului de lichid amniotic.
In mod normal, volumul de lichid amniotic creste progresiv odata cu avansarea sarcinii pentru ca, in trimestrul al treilea, dupa 34-36 de saptamani, sa inceapa sa scada progresiv pana la momentul nasterii.
Variatiile de volum – oligoamnios/polihidramnios
Variatiile de volum – oligoamnios /polihidramnios − in timpul sarcinii pot duce la complicatii care pot influenta evolutia sarcinii si a fatului.
Nivelurile scazute ale lichidului amniotic (oligohidramnios) pot creste riscul de nastere prematura sau hipoplazie pulmonara. Factorii de risc pentru oligohidramnios sunt reprezentati de anumite boli ale mamei − diabetul gestational, hipertensiune gestationala si preeclampsie −, folosirea anumitor medicamente (indometacin) sau anomalii fetale − boli genetice si defecte ale aparatului urinar fetal.
Oligohidramniosul impune o evaluare atenta si o monitorizare riguroasa a fatului. Pentru corectarea volumului scazut de lichid amniotic, se poate recurge la amnioinfuzie (instilarea de ser fiziologic in cavitatea uterina), aceasta fiind insa o manevra efectuata doar in anumite centre medicale si cu efecte de scurta durata.
Nivelurile crescute de lichid amniotic (polihidramnios) pot duce la complicatii materne ca dificultati respiratorii, edeme generalizate si crestere ponderala excesiva. Factorii de risc pentru aparitia polihidramniosului sunt reprezentati de diabetul gestational, hipertensiune indusa de sarcina, infectii sau anomalii si malformatii fetale (defecte de tub neural, malformatii de tract gastrointestinal). De asemenea, polihidramniosul este asociat cu un risc mai mare de prolabare de cordon, rupere prematura de membrane, hipotonie uterina post-partum si deces fetal in utero.
In afara de modificarile de volum ale lichidului amniotic pe parcursul sarcinii, mai pot aparea si alte complicatii care sa influenteze evolutia fatului si a mamei – embolismul amniotic, sindromul de banda amniotica (segmentele fetale incomplet dezvoltate sau absente din cauza prinderii lor in procesul de dezvoltare in banda amniotica), coriamnionita (infectie intraamniotica), sindromul de aspiratie meconiala.
Aparitia modificarilor de lichid amniotic impune investigarea prin teste suplimentare a gravidei si monitorizarea dezvoltarii fetale.
Text: Dr. Stavri Andreea
Medic specialist obstetrica-ginecologie