Totul despre mastectomie
Mastectomia este acea procedură chirurgicală de îndepărtare a sânului, utilizată pentru tratarea cancerului de sân atât în cazul femeilor cât și în cazul bărbaților. Este o operație care, de cele mai multe ori, se realizează atunci când dimensiunea cancerului devine prea mare față de dimensiunea sânului.
Mastectomia poate presupune îndepărtarea întregului țesut mamar în situația persoanelor care au cancer la sân sau a acelora care au un risc crescut de a dezvolta cancer la nivelul sânilor. Această intervenție poate fi unilaterală (pentru a elimina un singur sân) sau bilaterală (atunci când sunt înlăturați ambii sâni).
Mastectomia – informații generale
Procedura care este cel mai des utilizată pentru a trata cancerul de sân este mastectomia, însă există și cazuri în care se poate conserva sânul folosindu-se anumite tehnici prin care se îndepărtează numai tumoarea. Prin operația de mastectomie se înțelege îndepărtarea în întregime a glandei mamare, în general împreună cu mamelonul.
În cazul persoanelor care au cancer mamar incipient, mastectomia poate fi luată în considerare ca variantă pentru tratament. Se poate ca medicul să recomande un tip de operație prin care sânul să fie conservat și doar tumoarea să fie îndepărtată, această procedura chirurgicală purtând numele de lumpectomie. De cele mai multe ori este destul de greu de hotărât care dintre intervenții este cea potrivită, chiar dacă ambele sunt eficiente și previn reapariția cancerului de sân. Reconstruirea sânului după mastectomie se realizează de asemenea printr-o intervenție chirurgicală, ce poate avea loc odată cu operația de mastectomie sau se poate efectua în cadrul unei viitoare intervenții.
Când se recomandă mastectomia?
După ce o persoană a fost diagnosticată cu cancer la sân, tratamentul este stabilit în urma unei decizii pe care o ia o echipa de medici specializați în mai multe discipline: chirurgie, radioterapie, oncologie, ginecologie și anatomo-patologie. În majoritatea cazurilor, starea de sănătate a persoanei care urmează să fie operată nu este suficient de bună pentru a se putea apela la intervenții care să conserve sânul. Din acest motiv, mastectomia este opțiunea la care se recurge de cele mai multe ori.
Conservarea sânului poate fi contraindicată în unele situații. Este cazul persoanelor cu cancer multicentric, care prezintă două sau mai multe tumori situate în cadrane separate din același sân. De asemenea, conservarea sânului nu este o opțiune atunci când tumoarea este prea voluminoasă în comparație cu volumul sânului sau dacă în timpul examinării mamografice sunt detectate în glanda mamară microcalcificari maligne diseminate difuz.
În cazul în care anterior au mai existat tentative eșuate de conservare a sânului, sau dacă persoana afectată refuză iradierea postoperatorie, biopsiile sau procedurile frecvente de screening, conservarea sânului este de asemenea contraindicată.
În cazul celor mai mulți dintre pacienții cu cancer la sân, varianta aleasă este operația de mastectomie radicală modificată. Această intervenție are în vedere excizia totală a sânului, a fasciei mușchiului pectoral subiacent și a ganglionilor limfatici axilari.
Ce presupune intervenția de mastectomie?
Înainte ca intervenția chirurgicală să aibă loc, medicul este obligat să informeze pacienții în legătură cu procedurile care urmează a fi folosite și despre eventualele complicații care pot să apară. Se va efectua o nouă examinare ecografică sau manuală pentru localizarea tumorii, după care medicul anestezist va cere pacientului anumite analize și investigații care să îl ajute să stabilească riscul anestezic.
Pentru operația de mastectomie se folosește anestezia generală. Înainte de începerea intervenției chirurgicale se va administra un antibiotic pentru a preveni posibilele complicații infecțioase, ca de exemplu administrarea unui anticoagulant cu rol în prevenirea trombozei venoase profunde postoperatorii.
Durata unei operații de mastectomie poate fi de la o oră până la trei ore, în funcție de gravitatea situației. După intervenție, va fi nevoie ca persoana operată să rămână la terapie intensivă unde va trebui să fie supravegheată cu atenție. Odată ce efectul anestezicelor începe să treacă, medicul trebuie să aibă o conversație cu persoana care a suferit operația și să ii prezinte felul în care a decurs intervenția precum și care sunt pașii de urmat pentru ca recuperarea să fie cât mai rapidă și mai eficientă.
Ce se recomandă pentru recuperarea rapidă după mastectomie?
În cele mai multe dintre situații persoană operată se poate externa după două zile, însă trebuie să păstreze tuburile de dren prin care se exteriorizează în jur de 200 de ml de ser în fiecare zi. Pentru înlăturarea acestor tuburi și a firelor de sutură este necesar ca pacientul să se prezinte la medic la două săptămâni după intervenția chirurgicală. O nouă consultație este necesară la o lună după operație, acesta fiind momentul în care medicul va comunica persoanei respective rezultatele examinării anatomo-patologice. Tot la o lună după operație se va stabili și care este tratamentul care trebuie urmat în continuare, ca de exemplu chimioterapia sau iradierea.
În vederea monitorizării evoluției situației și pentru a preveni eventualele recidive, medicul va propune un plan de consultații. Recuperarea în urma unei operații de mastectomie nu este printre cele mai rapide. În cazul în care activitatea brațului afectat este una redusă în decursul celor două săptămâni de după operație, odată cu înlăturarea tuburilor pentru dren este recomandat ca pacientul să înceapă programul de fizioterapie care să îl ajute să își recapete mai rapid mobilitatea umărului.
Medicul va recomanda o perioadă de concediu medical de trei săptămâni, însă în majoritatea cazurilor activitatea cotidiană poate fi reluată progresiv și cu atenție după numai câteva zile.